fbpx

Kada je 1979. godine snimio film „Apokalipsa danas“ (Apocalypse Now) režiser Frensis Ford Kopola (Francis Ford Coppola) već je bio priznat i cijenjen u svijetu sedme umjetnosti, a najviše zbog filmova „Kum 1“ i „Kum 2“. Nakon uspjeha ova dva filma Kopola je „Apokalipsom danas“ potvrdio status velikog režisera, odnosno, dokazao da je u samom vrhu filmskih stvaralaca. Ono što je posebno interesentno, a u vezi sa „Apokalpisom danas“, jeste  priča oko nastajanja filma kao i sve ono šta je  Kopola sa ekipom prošao kako bi snimio ovaj veliki, provakativan i društveno angažovan film. Pored osvojenih nagrada: Oskar, Zlatna palma, Bafta i mnogih drugih, kvalitet ovog filma potvrdili su mnogi kritičari, publika, ali i ono što nazivamo sud vremena. 

Piše: Vedran Grahovac

„Apokalipsa danas“ rađena je po motivima knjige „Srce tame“ Dzozefa Konrada i prati kapetana Vilarda i njegovu posadu. On po kazni dobija zadatak da u srcu kambodžanske džungle nađe odmetnutog i kontroverznog kapetana Kurca koji je lokalnim domoricima jedna vrsta vođe i Boga. Na tom putu potrage, upoznaćemo Vilarda i njegovu posadu, kapetana Kurca, ali i sve strahote koje donosi rat. U nastavku teksta navodimo samo neke od zanimljivosti  koje se odnose na ovaj veliki i kultni film.

Podrži eTrafiku

Prije Kopole, režiser Orson Vels planirao je da snimi film po motivima knjige „Srce tame“. Na probnim snimanjima tumačio je lik Kurca. Vels je ipak odustao od snimanja i snimio film „Građanin Kejn“.

Čuveni ruski ržiser Andrej Tarkovski, rekao je za „Apokalipsu danas“ da mu je djelovala užasno kada je gledao.

Kako bi zadržao autorsku slobodu Kopola je finansirao cijeli film, zbog čega je svoje imanje stavio pod hipoteku.

Mnoge producentske kuće odbile su da snimaju „Apokalipsu danas“ zbog osjetljive teme i kritike američke spoljne politike.

Nakon nekoliko nedjelja snimanja Kopola je obrisao scene sa Harvijem Kejtelom, prekinuo snimanje filma, a ulogu kapetana Vilarda povjerio Martinu Šinu.

Martina Šina su prije uvodne scene napili kako bi se opustio. Razbijanje ogledala u toj sceni nije predviđeno u scenariju i do njega je došlo sasvim slučajno.

Martin Šin je za vrijeme snimanja filma imao srčani udar.

Rokovi za završetak snimanja filma su probijani stalno, pa su novinari počeli film zvati „Apokalipsa nikad“.

Filipine, gdje se film snimao, zahvatio je tajfun i monsunske kiše i većina setova je bila uništena.

Marlon Brando je dobijao milion dolara po nedjelji snimanja, ali je baš on pravio najveće probleme Kopoli. Kasnio je na snimanje i došao je sa viškom kilograma, iako je lik koga tumači prema scenariju trebalo da bude mršav. Zanimljivo je i to, da Brando jedini od ekipe nije pročitao knjigu „Srce tame“.

Tigar i bik koga u filmu ubijaju su bili pravi.

Šesto ljudi, uglavnom lokalno stanivništvo, učestvovalo je u izgradnji hrama koji u filmu predstavlja dom kapetana Kurca.

Za ovaj film Kopola je rekao da je dva puta obimniji i ozbiljniji film u producentskom smislu nego prva dva dijela „Kuma“.

Tokom snimanja Kopola je stalno bio sumnjičav i bojao se da će snimiti pretenciozan film na važnu temu. Bio je na ivici nervnog sloma.

„Apokalipsa danas“ je jedan od omiljenih filmova Kventina Tarantina.

Kopola i Brando često su se raspravljali oko toga kako film treba da se završi, kao i oko teksta koji Brando u filmu izgovara.

Napiši komentar