fbpx

Prije nekoliko dana, na kanalu Superstar Tv, počela je sa emitovanjem domaća serija „Crna svadba“. Kao jedan od centralnih motiva kojim su bili inspirisani autori je istoimeni vlaški običaj. Naime, kada mladić koji nije bio oženjen umre, on se mora „vjenčati“ sa djevojkom koja se nakon toga godinu dana ne smije udati, dok obred sahrane zapravo podsjeća na svadbu. Za razliku od uobičajenih sahrana, u ovom slučaju se ponekad čak i igra kolo samo što ljudi tuguju i plaču. Kao jedan od osnovnih razloga postojanja ovog običaja jeste vjerovanje da tako dolazi do spasenja duše. Upravo ovim običajem, između ostalog, bili su inspirisani reditelj i scenarista serije koji su, kako kažu, htjeli da približe domaćoj publici žanr koji nije često prisutan kod nas.

Piše: Vedran Grahovac

Radnja serije dešava se u malom mjestu u Istočnoj Srbiji. Polazna tačka radnje je zločin koji je bez ikakvog razloga, bar se tako čini na početku, počinio Mitar koji je ubio dvanaest ljudi, svojih komšija. Nakon toga u priču se uključuju dva inspektora, Petar koji je pregovarao sa Mitrom oko taoca, inače stari radnik službe bezbjednosti, kao i Nataša psiholog koja će pokušati dati psihološki profil počinioca ovog stravičnog zločina. Ono što inspektore dodatno zbunjuje jeste činjenica da za Mitra niko nije imao ružnih riječi i da je on bio uzoran komšija. Takođe, bez puno objašnjenja i informacija pratimo i radnju smještenu u šezdesete godine Beograda i poznatog radio voditelja koji iznenada ostaje bez glasa.

Podrži eTrafiku

Nakon „Pevačice“ koja je nedavno, takođe, emitovana i završena  na Superstar Tv, gledaoci i ovoga puta imaju prilike da vide jedan ne baš uobičajen serijski žanr kod nas . Naime, i u ovom slučaju u pitanju je savremena aktuelna priča koja u pozadini ima motive vradžbina i vlaške magije. Iako na osnovu dvije dosadašnje epizode poveznicu sa vlaškom magijom ne vidimo u potpunosti, autori nam postepeno u malim naznakama daju do znanja da će ona igrati bitnu ulogu, i da vjerovatno ima veze sa počenjenim zločinom.

Ono što najviše privlači pažnju kod ove serije i što je najviše karakteriše jeste sumorna, mračna i depresivna atmosfera koja izaziva jezu zajedno sa dozom misterije koja je ovdje konstantno prisutna. Pored misterije oko samog centralnog lika Mitra, tu je i misterija oko Petra koji je sa Mitrom pregovarao u toku talačke krize. O njemu znamo da je bio na ratištu, da pije i da ga nešto konstantno proganja, a što ćemo vjerovatno saznati kasnije. Naime, u jednom trenutku on govori kako je i Bojan, koga očigledno više nema, izgovorio kao posljednje riječi „kata baza“, a iste je riječi izgovorio i Mitar prije nego što je pokušao da se ubije. Dodatnu dozu misterije svakako izaziva i lik koji iznenada ostaje bez glasa, kao i sveštenik, o kome ne znamo baš ništa i koji se odmah nakon saznanja za ovaj tragičan događaj upućuje za Beogard. Sve to praćeno je atmosferičnom i za radnju skladnom muzikom, a čija je autorka proslavljena Biljana Krstić.

Već od ključne scene, kada Mitar kreće da napravi masakr, a koja je inače dosta dobro i uvjerljivo snimljena, postaje jasno da je u pitanju malo drugačija serija. Vlaški jezik, tjeskobna i jeziva atmosfera, kao i mnogo scena krvi i nasilja, jasno nam daju do znanja da je „Crna svadba“ nešto sto očigledno nije za svačiji „želudac“ i da u tom žanrovskom smislu predstavlja pozitivno iznenađenje. Takođe, moramo spomenuti i odličnu glumačku ekipu koja nam daje razloga da od ove serije očekujemo mnogo. Uliks Fehmiu, Nikola Kojo, Goran Sultanović, Slavko Štimac, Jovo Maksić, samo su neka od velikih glumačkih imena koje gledamo u „Crnoj svadbi“.

Iako je rano davati konačan sud na osnovu samo dvije epizode, ono što smo vidjeli do sada, u potpunosti obećava. Zanatski, serija  dosta dobro i uspješno, bar za sada, funkcioniše kao kompaktna cjelina. Tu prvenstveno mislimo na fotografiju, likove, režiju i ukupnu atmosferu. Bez obzira na to što ne znamo u kom će se pravcu odvijati radnja, a tih pravaca može biti mnogo, serija drži pažnju gledaoca i konstantno ga podstiče na razmišljanje o tome šta će biti dalje. Još jedna u nizu serija koja je snimljena u Srbiji i koja je potvrdila činjenicu da je ova zemlja prva u regionu kada je u pitanju serijska produkcija.

Godina:2021.

Država:Srbija.

Autori: Nemanja Ćipranić i Strahinja Madžarević.

Uloge: Nikola Kojo, Slavko Štimac, Uliks Fehmiu, Jovo Maksić, Goran Sultanović.

Žanr: Drama, misterija.

Napiši komentar