fbpx

Filmski festival “Uhvati film – Banjaluka” održaće se od 19. do 21. oktobra u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, u Banjaluci. Svečano otvaranje biće upriličeno 19. oktobra u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, sa početkom u 18.30 časova, a naredna dva dana, 20. i 21. oktobra, projekcija filmova se nastavlja na istoj lokaciji.

Izvor: Saopštenje

Za vrijeme trajanja Konkursa za dostavljanje filmova na ovogodišnji “Uhvati film” festival pristiglo je 466 filmova iz svih krajeva svijeta. U okviru filmskog programa na Festivalu u Banjaluci, u periodu od 19. do 21. oktobra 2021, premijerno biće prikazana 32 filma, koji filmskim pristupom o invalidnosti otvaraju tabu teme i mijenjaju perspektive. Prateći program festivala biće panel diskusija na temu “Uhvati film – Banjaluka” – 10 godina (moderator: Dušica Lipovac), sa gostima iz svijeta filma, kulture, umjetnosti. Za vrijeme trajanja trodnevnog fesivala, ulaz će biti besplatan.

Foto baza

uhvati film banja luka

Ovogodišnji “Uhvati film – Banjaluka” festival otvoriće dokumentarni film “Zastani i poslušaj” u režiji Emir Zumbul-Kapetanović, produkcijska kuća “FIST Sarajevo. Dokumentarni film “Zastani i poslušaj” jedna je od aktivnosti projekta “Izgradimo zagovaračku platformu za socijalnu uključenost u BiH – Zastani i poslušaj” kojeg finansira Evropska unija, a implementiraju Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH) i Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI). Dok će drugi dan, 20. oktobra, festival otvoriti film “Kako mi TO radimo?” u režiji Anje Kavić. Ovaj dokumentarni film je nastao u okviru projekta Skini predrasudu, obuci privlačnost, koji je Psihološki centar “Sense” iz Banjaluke realizovao u saradnji sa Ekumenskom inicijativom žena iz Omiša.

Pored sjajnih filmova, pripremili su i različite prateće aktivnosti (izložba fotografija, debate, koncert).
1. DAN: srijeda, 09. 10. 2019, 18.30 – CineStar (Sala 2) Delta Planet
18.30 – Svečano otvaranje
19.00 – Projekcija filmova
20.20 – Koktel
2. DAN: četvrtak, 10. 10. 2019, 16.00 h Muzički paviljon “Staklenac”
16.00 – Projekcija filmova
18.00 Panel diskusija “Razbijajući predrasude kroz umjetnost”
Gosti: Tea Jagodić, Vanja Čolić, Anja Kavić, Biljana Nedić, Gordana Šekarić i Želimir Radionović
20.00 – Poesy za jednu osobu
3. DAN: petak, 11. 10. 2019, 16.00 h Muzički paviljon “Staklenac”
16.00 – Projekcija filmova
18.00 Panel diskusija “Žena juče, danas, sutra”
Gosti: Monika Ponjavić, Tanja Mandić Đokić, Dijana Tepšić, Alma Mujanović

Cilj “Uhvati film” festivala je da se kroz filmsku umjetnost doprinese smanjenju socijalne distance prema osobama s invaliditetom promovišući potencijale i mogućnosti. Veoma je bitno da osobe s invaliditetom kulturna zajednica prepozna kao stvaraoce, tako i kao konzumente kulture. Filmski festival koji prikazuje filmove na temu invalidnosti i osoba s invaliditetom mijenjajući perspektivu i rušeći predrasude, u Banjaluci se održava od 2011. godine.

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom “Uhvati sa mnom ovaj dan-uhvati film”, postao je jedinstven regionalni filmski festival koji se, osim Banjaluke i Novog Sada, održava i u Rijeci i Kotoru.
Organizatori se zahvaljuju svima onima koji pomažu organizaciji ovogodišnjeg festivala, te svim pisanim i elektronskim medijima, koji iz godine u godinu upoznaju javnost sa “Uhvati film” festivalom i organizacionom timu Festivala koji godinama s velikom predanošću radi na njegovoj pripremi i realizaciji.

Ovogodišnji “Uhvati film – Banjaluka” festival podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Banja Luka i Hotel “Vidović” (Banja Luka).

Napiši komentar