fbpx

Od kada se snimaju filmovi i pišu knjige postoji polemika o tome da li je bolja neka knjiga ili film rađen na osnovu nje. O ovoj temi raspravlja se i danas, gdje je često ustaljeno mišjenje kako se na film ne može vjerodostojno prenijeti ono što je u knjizi. Sa druge strane, sasvim je nepotrebno pa i pogrešno vršiti poređenja ovog tipa iz mnogo razloga.

Piše:Vedran Grahovac

Kao prvi i jedan od bitnijih jeste činjenica da su u pitanju dve potpuno različite forme umjetnosti u kojima se umjetnik izražava na dva posve drugačija načina koristeći različite metode i tehnike. Takođe, možemo da pričamo i o umjetničkoj slobodi, kao opravdano legitimnoj, koja svakom autoru dozvoljava lično viđenje i to da istu stvar obrađuje na drugačiji način. Isto tako, postoji dosta primjera gdje su filmovi doživjeli veću popularnost od knjiga prema kojima su nastali. U ovom tekstu navešćemo samo neke od takvih filmova koji nisu i ne moraju da budu bolji od knjiga, nego su samo doživjeli veću slavu.

Foto baza

Bjekstvo iz Šošenka

Malo je pisaca u svijetu po čijim se knjigama ili pričama snimilo toliko filmova kao što je to slučaj sa djelima Stivena Kinga. „Bjekstvo iz Šošenka“ jedan od najboljih i najpopularnijih zatvorskih filmova ikada, takođe je snimljen po jednoj od Kingovih priča naziva „Rita Hejvort i iskupljenje u Šošenku“. Godine 1987. reditelj Frenk Darabont otkupio je prava za ovu priču da bi film, koji će kasnije postati kultni, snimio 1994. godine. Sa Morganom Frimenom u glavnoj ulozi, film je imao sedam nominacija za nagradu Oskar iako nije uspio da osvoji nijednu. Uprkos tome, film je našao put do velikog broja filmofila dok je na poznatoj IMDB filmskoj stranici na prvom mjestu najboljih filmova ikada. Film se bavi univerzalnom temom slobode i pokušajima da se do nje dođe. Kroz priču nekoliko likova, „Bjekstvo iz Šošenka“ govori o prijateljstvu i nevjerovatnoj moći i snazi ljudskog duha. Iako su Kingova djela uglavnom popularna, ovaj film je u velikoj mjeri doživio veću slavu u svijetu od same priče po kojoj je rađen, a koja nije doživjela popularnost kao neka ostala Kingova djela.

Borilački klub

Kultni Finčerov film koji je stekao obožavaoce širom planete. Sa dvije, sada već antologijske uloge, Breda Pita i Edvarda Nortona, „Borilački klub“ postao je dio opšte kulture i dospio čak i do onih kojima film nije glavna strast. Film koji se na jedan vrlo neobičan način bavi kritikom savremenog potrošačkog društva u okviru kojeg je čovjek postao nalik mašini koja samo troši i kupuje. Takođe, malo ljudi zna da je ovo kultno ostvarenje rađeno prema istoimenom romanu Čaka Palahnjuka. Iako je u pitanju roman koji je dobio dobre kritike struke, on ni blizu nije dostigao svjetsku slavu filma. Jednom prilikom je čak i autor ove knjige rekao da se posramio knjige kada je pogledao film, jer je režiser uspio u nekim stvarima za koje je on mislio da u knjizi nisu moguće. Film koji je formirao razne generacije filmofila.

Djeca čovječanstva

Iako je P. D. Džejms bila prilično poznata spisateljica u Britaniji, film „Djeca čovječanstva“ doživio je mnogo veću slavu nego njena istoimena knjiga po kojoj je ovaj film rađen. U pitanju je jedan od najljepših i najpoetičnijih filmova koji se bavi krajem nama poznatog svijeta i ljudske civilizacije. Po svojoj temi ovaj film je donekle bio i ispred vremena baveći se temama koje će tek kasnije postati aktuelne u Evropi i svijetu. Režiser Alfonso Kauron okupio je sjajnu glumačku ekipu koja nam je svojom odličnom glumom autentično uspijela približiti brutalan i mračan svijet koji se raspada sa svih strana. Naime, jedna od glavnih tema ovog filma jeste činjenica da se ljudska rasa prestala razmnožavati dok ulične borbe i sukobi traju stalno. Genijalnosti ovog filma, možda i u najvećoj mjeri, doprinosi veliki Emanuel Lubezki koji je svojom prepoznatljivom fotografijom i kamerom dao ovom ostvarenju poseban pečat.

Kum

Za razliku od ostalih knjiga sa ove liste, „Kum“ Marija Puza je doživio priličnu popularnost i ne može se reći da je u pitanju knjiga koja je prošla nezapaženo. Bez obzira na to, istoimeni film velikog režisera Kopole doživio je svjetsku slavu kao malo koje filmsko ostvarenje u istoriji filma. Režiser Kopola, roman „Kum“ koristi da snimi jednu od najpoznatijih i po mnogima jednu od najboljih gangsterskih trilogija ikada. Film o čuvenom Don Vitu Korleoneu postaće jedan od najuticajnijih filmova. I danas, nakon skoro pedeset godina od snimanja, na ovome filmu odrastaju nove i mlađe generacije dok mu se one starije vraćaju konstantno. Film koji je ušao u sve moguće antologije sedme umjetnosti i pokazao da je kvalitet neprolazan i jednako shvatljiv bez obzira na epohu.

Kad jaganjci utihnu

Kao i knjiga „Kum“ i  roman „Kad jaganjci utihnu“  bio je prilično uspješan i čitan. Ali, uprkos tome, istoimeni film iz 1991. godine, definitivno je u svijetu doživio veću popularnost. Pored osvojenih pet nagrada Oskar, popularnosti filma širom svijeta najviše je doprinio glumac Entoni Hopkins koji je fenomenalnom glumom dočarao lik psihijatra Hanibala Lektora. Upravo je ovo jedna od najboljih uloga u karijeri ovog velikog glumca, koja će biti uzor mnogim kasnijim ulogama i glumcima. Napet, dinamičan i jeziv, „Kad jaganjci utihnu“ i danas se smatra sinonimom za dobar triler, a lik Hanibala Lektora se nalazi na vrhu mnogih lista najpoznatijih negativaca na filmu ikada. Film koji je definitivno doživio veću popolarnost knjige po kojoj je nastao.

U komentaru ispod teksta napišite koji film je po vama bolji od knjige i imate šansu da osvojite ulaznice za Cineplexx Palas koji trenutno prikazuje još jedan film koji je inspirisan knjigom: “Nečista krv”.

Napiši komentar