fbpx

Već od samog prikazivanja na ovogodišnjem festivalu „Sandens“, film „CODA“ privukao je pažnju svjetske javnosti. Toj činjenici, prije svega, doprinijele su četiri nagrade kao i odlične kritike publike i struke. 

Piše: Vedran Grahovac

Nakon toga, prava za film otkupio je „Apple“ koji je svojim korisnicima omogućio da ga pogledaju na video platformama. Radnja filma prati četvoročlanu i po mnogo čemu vrlo nekonvencionalnu porodicu. Porodica se bavi lovljenjem ribe koju kasnije preprodaje. Pored teške finansijske situacije, njen položaj otežava činjenica što su svi osim ćerke Rubi (Ruby) gluvonijemi. Uporedo sa dešavanjima u porodici, a u vezi sa porodičnim biznisom, pratimo i odrastanje Rubi i njen pokušaj da se upiše na prestižni muzički koledž.

Podrži eTrafiku

Za razliku od mnogih autora koji su ovakve teme obrađivali na mračan i težak način stavljajući akcenat na socijalni i ekonomski aspekt, rediteljka pristupa priči filma na vrlo duhovit način, lagan za gledanje. Junake filma prikazuje kroz njihovu svakodnevicu odnosno, onakvim kakvi zaista jesu. Zapravo, njeni likovi su neposredni i neobično svoji. Ona koristi taj njihov specifičan identitet i oko njega gradi malo drugačiji koncept u odnosu na neke filmove slične tematike. U ovom slučaju, u pitanju je porodica koja je, što svojom, a što krivicom drugih, napravila jedan „obruč“ oko sebe koji je sputava da se bliže i bolje uključi u društvenu zajednicu. Pokušaju tog uključivanja u društvo svjedoče i gledaoci ovog duhovitog i prvenstveno opuštajućeg filma.

Film „CODA“ je posveta djetinstvu i odrastanju u malo drugačijim uslovima. Te oklonosti uslovljene su raznim faktorima i uprkos tome što djetinjstvo čine težim nego inače, ipak nisu prepreka za glavnu junakinju ovog filma da pokuša ostvariti svoje snove. Odbacujući sve ono za šta nije kriva i na šta nije mogla da utiče, Rubi ne pristaje na ulogu žrtve i nekoga ko kuka. Ona jednostavno, bez mnogo razmišljanja živi, nema vremena za pretjeranu analizu i razmišljanje. Rubi je djevojka koja je primorana da prerano odraste i uhvati se u koštac sa životom. I pored toga, nerijetko joj je osmijeh na licu i stvari riješava ponekad sa lakoćom. Zapravo je na raskršću dva puta. Jedan je porodica i rad, a drugi početak ozbiljnog školovanja i onoga što bismo mogli da nazovemo uvodom u samostalni život.

Kroz vrlo duhovite i specifične likove, „CODA“ govori o porodici i njenoj važnosti. Da za njenu sreću nije potrebna pretjerana finansijska moć ili pak savršeno funkcionisanje, vidimo baš u ovom slučaju. Nesavršenost i specifičnost, u stvari je ono što likove ovog filma čini jedinstvenim i svojima, iako toga možda i nisu svijesni. Takođe, iako ne primarno, rediteljka stavlja akcenat i na samo društvo, odnosno, njegov odnos prema svima koji su „drugačiji“. Nerijetko, ti „drugačiji“ su predmet podsmijeha, predrasuda i stereotipa koji uglavnom nisu opravdani. Ali, članovima ove porodice ti stereotipi ne predstavljaju problem, bar u onom smislu da i dalje budu svoji i na neki način neobično srećni. Pored same priče treba pohvaliti i način na koji glumci iznose likove koji su vrlo zanimljivi za gledanje. Takođe, kvalitetna muzička podloga sastavni je dio filma i upotpunjuje cjelokupan utisak. Sa priličnom lakoćom, bar se tako čini, rediteljka uspijeva da nam prikaže svijet gluvonijemih iz njihove perspektive. Taj svijet, uprkos činjenici da nije nije lak, ne mora uvijek da bude samo crn i mračan. U velikoj mjeri boje tog svijeta često zavise i od nas samih. Upravo mi i naši životni pogledi doprinosimo kreiranju tog okruženja koji uvijek ima dvije strane. Onu dobru i onu lošu. A koja će prevagnuti zavisi od nas, ali i drugih faktora.

U vremenu pandemije virusa korona, „CODA“ je film koji je definitivno bio potreban publici. Na vrlo duhovit i lagan način donosi priču koja se bavi bitnom temom. Uprkos važnosti te teme, rediteljka ipak uspijeva zadržati dozu humora čineći film još pristupačnijim gledaocima. Gledajući „avanture“ glavnih likova, mnogi od nas podsjetiće se na važnost porodice i odnosa unutar nje koji su zapravo mnogo bitni. Nerijetko, oni nisu uvijek sjajni, ali na njima treba da se radi. Stalno i u kontinuitetu. Na kraju, treba reći da je „CODA“ svakako vrijedan pažnje, a što potvrđuju nagrade i visoke ocjene filmofila na raznim filmskim stranicama širom svijeta. Film koji će vas nasmijati, ali i rastužiti.

Godina: 2021.

Država: Amerika, Kanada, Francuska.

Režija: Sian Heder.

Scenario: Sian Heder, Victoria Bedos.

Uloge: Emilia Jones, Marlee Matlin, Troy Kotsur, Daniel Durant, Lonnie Farmer.

Žanr: Drama.

Trajanje: 111 minuta.

Napiši komentar