fbpx

Koncert Rundek i Ekipa i Partibrejkersi koji je planiran za 25. septembar u Banjaluci odgođen je zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Banjaluci, ali i generalno u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Saopštenje

Posljednjih dana svjedočimo povećanju broja osoba koje su inficirane korona virusom te smatramo da je odgađanje koncerta u ovom trenutku odgovorna odluka.

Foto baza

“Odluka o odgađanju koncerta ne znači da se on neće održati u narednom periodu kada se situacija poboljša, samo smatramo da u ovom trenutku, kada se povećava broj osoba koje su inficirane virusom i na bolničkom liječenju, nije vrijeme za okupljanje većeg broja osoba na jednom mjestu. Odgađanje koncerta ne znači da odustajemo od borbe za naše rijeke”, rekla je Jelena Ivanić iz Centra za životu sredinu.

Podsjetimo da je koncert za očuvanje rijeka Balkana na kojem je trebalo da nastupe Partibrejkers te Rundek & Ekipa u organizaciji Centra za životnu sredinu u okviru regionalne kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope” planiran za 25. septembar na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

Kampanju Sačuvajmo plavo srce Evrope pokrenule su evropske organizacije EuroNatur i Riverwatch, u saradnji sa lokalnim partnerima na Balkanu, a istu u Bosni i Hercegovini koordiniše Centar za životnu sredinu iz Banjaluke.

Darko Rundek i Zoran Kostić Cane (Partibrejkers) jedni su od prvih umjetnika u regionu koji su digli svoj glas za spas rijeka Balkana i pridružili se kampanji ”Umjetnici/e za rijeke Balkana” (Artists for Balkan Rivers) čiji je cilj širenje svijesti o alarmantnim planovima izgradnje preko 3000 malih hidroelektrana na rijekama na široj teritoriji Balkana, od kojih je u Bosni i Hercegovini preko 400 planirano ili je već u izgradnji.

“Centar za životnu sredinu se kroz kampanju Sačuvajmo plavo srce Evrope bori za zaustavljanje projekata izgradnje hidroelektrana na rijekama Bosne i Hercegovine i nastoji podizati svijest o biološkoj raznovrsnosti rijeka koje su ključna staništa biodiverziteta i endemskih vrsta u regiji”, istakla je Jelena Ivanić.

Naglašava da su u posljednjih godinu dana napravljeni značajni pomaci kada je riječ o zaštiti rijeka na teritoriji cijele BiH, jer je Deklaracija o zaštiti rijeka usvojena u Narodnoj Skupštini RS i u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH gdje je usvojen i  Zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE) na cijeloj teritoriji FBiH.

“Pozitivni pomaci su svakako napravljeni, međutim nije dovoljno samo deklarativno izjašnjavanje o potrebi očuvanja rijeka, već su neophodne zakonske promjene koje će značiti potpuni moratorijum na gradnju malih hidroelektrana u budućnosti”, istakla je Jelena.

Kontakt za dodatne informacije: Jelena Ivanić, 065/779-467, jelena.ivanic@czzs.org

Napiši komentar