fbpx

Koncert za očuvanje rijeka Balkana na kojem će nastupiti Partibrejkers te Darko Rundek & Ekipa u organizaciji Centra za životnu sredinu u okviru regionalne kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope održaće se 25. septembra na tvrđavi Kastel u Banjaluci sa početkom od 20.00 časova.

Izvor: Saopštenje

Kampanju Sačuvajmo plavo srce Evrope pokrenule su evropske organizacije EuroNatur i Riverwatch, u saradnji sa lokalnim partnerima na Balkanu, a istu u Bosni i Hercegovini koordiniše Centar za životnu sredinu iz Banjaluke. U znak podrške borbi za očuvanje rijeka, ulaz na koncert biće besplatan.

Podrži eTrafiku

Darko Rundek i Zoran Kostić Cane (Partibrejkers) jedni su od prvih umjetnika u regionu koji su digli svoj glas za spas rijeka Balkana i pridružili se kampanji ”Umjetnici/e za rijeke Balkana” (Artists for Balkan Rivers) čiji je cilj širenje svijesti o alarmantnim planovima izgradnje preko 3000 malih hidroelektrana na rijekama na  široj teritoriji Balkana, od kojih je u Bosni i Hercegovini preko 400 planirano ili je već u izgradnji.

“Centar za životnu sredinu se kroz kampanju Sačuvajmo plavo srce Evrope bori za zaustavljanje projekata izgradnje hidroelektrana na rijekama Bosne i Hercegovine i nastoji podizati svijest o biološkoj raznovrsnosti rijeka koje su ključna staništa biodiverziteta i endemskih vrsta u regiji. Zahvalni smo umjetnicima koji su nam se pridružili u ovoj borbi za spas rijeka i ovim koncertom na kojem će nastupiti legendarni muzičari želimo da skrenemo pažnju javnosti na važnost očuvanja naših rijeka i da pozovemo što više ljudi da se zajedno sa nama bore za buduće generacije koje će ostati bez pitke vode ako se uništavanje rijeka nastavi”, istakla je Jelena Ivanić, iz Centra za životnu sredinu.

Naglašava da su u  posljednjih godinu dana napravljeni značajni pomaci kada je riječ o zaštiti rijeka na teritoriji cijele BiH, jer je Deklaracija o zaštiti rijeka usvojena u Narodnoj Skupštini RS   i u Predstavničkom domu Parlamenta Fderacije BiH gdje je usvojen i  Zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE) na cijeloj teritoriji FBiH.

“Pozitivni pomaci su svakako napravljeni, međutim nije dovoljno samo deklarativno izjašnjavanje o potrebi očuvanja rijeka, već su neophodne zakonske promjene koje će značiti potpuni moratorijum na gradnju malih hidroelektrana u budućnosti”, istakla je Jelena.

Koncert za rijeke Balkana koji će se održati pod sloganom “Sloboda rijekama!” biće muzički i aktivistički događaj koji će okupiti aktiviste i aktivistice iz BiH i regiona koji se bore za očuvanje rijeka i voda u svojim zemljama.

“Pozivamo sve ljude da nam se pridruže 25. septembra na Kastelu, da dignu glas za spas naših rijeka, da zajedno sa Partibrejkersima, Rundekom & Ekipom pošaljemo jasnu poruku cijelome svijetu: Borićemo se za posljednje divlje rijeke u Evropi i nećemo ih prepustiti interesima pojedinaca! Pljačku nećemo, rijeke ne damo!” poručuju iz Centra za životnu sredinu.

Napiši komentar