fbpx

Mnogi od nas, u jednom periodu svog života, počnu sebi da postavljaju pitanja. Ta pitanja najčešće su preispitavnja nas samih. Odnosno, pitanja koja se tiču toga šta smo zaista napravili u životu, da li je to dovoljno i da li smo mogli da napravimo više? Nerijetko, odgovor na ta pitanja je odričan i onda nastupa trenutak suočavanja sa samim sobom, a koji je uglavnom bolno i surovo iskustvo. Jedno takvo suočavanje je tema dokumentarnog filma „Kako postati heroj“ iz 2007. godine.

Piše: Vedran Grahovac

Radnja filma prati srbijasnkog režisera Mladana Matičevića. Jednog dana, savsim slučajno donosi odluku da istrči svoj prvi maraton u životu uprkos tome što godinama nije potrčao i što ima višak kilograma. Od momenta donošenja ove odluke nailazi na podsmijehe okoline pa i sopstvenog kuma. Kako bi, prije svega, dokazao sebi pa tek onda drugima da može, kladi sa sa kumom da će istrčati trku.

Foto baza

Iako govori o trčanju maratona kao centralnoj temi, „Kako postati heroj“ je zapravo mnogo više od toga. Prvenstveno ovo je priča o onom prvom koraku koji nam je neophodan da bi nešto postigli u životu. Taj korak jeste donošenje odluke i njeno sprovođenje u djelo. Donoseći odluku glavni junak ovog filma mijenja život iz korijena i počinje poduhvat vrijedan hvale. U tom smislu Matičević trčanje koristi samo kao polaznu osnovu da se dotakne nekih drugih tema. „Kako postati heroj“ govori o snazi ljudske volje i karakteru uz pomoć kojeg možemo mnogo. Gledajući proces spremanja Mladena, vidimo u stvari njegovu borbu sa okolinom i sa samim sobom. To je  borba u kojoj smo sami sebi najveći neprijatelji, ali i saveznici, zavisno od našeg stava i pristupa koji imamo.

Spremajući se za trku Matičević će proći kroz razne faze. Te faze se sastoje od uspona i padova, kao neminovnosti za dolazak do bilo kakvog cilja. Na tom putu, koji je sve samo ne lak, vidjećemo presudan značaj volje i psihološkog segmenta svake ličnosti. Odnosno, vidjećemo koliko je  karakter bitan kao pokretač. Taj karakter donekle je i energija koja se kao požar prenosi na druge i nedvosmisleno vodi ka jednom cilju. A to je dokazivanje sebi da možemo da budemo bolji i drugačiji od onog našeg svakodnevnog „ja“. Dokaz da možemo da počnemo ispočetka uz okretanje ‘nove stranice’ u životu.

Za razliku od mnogih koji su ovakve teme obrađivali na plitak, lagan i afirmativan način, Matičević ipak izbjegava to. Njegov film jeste afirmativan i krajnje inspirativan, ali na jedan realniji način. Njegova priča nije „obojena“ patetikom, zloupotrebom emocija i određenom dozom laži koju nerijetko afirmativni filmovi imaju. U velikoj mjeri Matičević je sklon samokritici i samoironiji, pokazujući i predstavljajući publici i drugu stranu svoje ličnosti. Odnosno, onu varijantu koju imamo svi mi, a koja je slaba i ranjiva, ali ipak ne odustaje od cilja.

„Kako postati heroj“ je vrlo dobar film koji nažalost nije dobio pažnju kakvu zaslužuje. Hrabar, poučan i intiman, predstavlja jednu vrstu ogoljavanja autora pred publikom i njegovu ličnu ispovijest. Iako produkcijski dosta skroman ima jednu drugu vrijednost. Ima potrebnu dozu iskrenosti, humora i bez ambicije da bude „dubok“. Uprkos tome, ovaj film ostavlja jak utisak. Film za trkače i one koji to nisu.

Godina: 2007.

Država: Srbija.

Režija: Mladen Matičević.

Scenario: Mladen Matičević.

Uloge: Mladen Matičević, Aleksandar Srećković, Goran Terzić.

Žanr: dokumentarni.

Trajanje: 80 minuta.

Napiši komentar