fbpx

Dodjelom nagrada je u Laktašima završen 16. Internacionalni festival amaterskog teatra, Laktaši 2021. U četiri festivalska dana odigrano je sedam predstava u takmičarskom dijelu, po izboru selektora Velimira Blanića.

Piše: eTrafika

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini odnijela je ekipa iz Gornjeg Milanovca sa predstavom „Labudova pesma” (Milanovačko pozorište). Nagrada je, po riječima stručnog žirija, dodijeljena za dramaturšku vještinu simbioze teksta Čehovljeve „Labudove pesme“ i Platonove „Sokratove odbrane“, za jednostavna i tačna scenska rješenja, zbog poruke koja je poslata sa scene, jer, kako kažu, svijet u kojem živimo danas iziskuje predstavu sa lijepom i plemenitom porukom: kada živimo život gdje su moral, duhovno i etičko naše zvijezde vodilje, onda ni smrt nije kraj.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Nagrada za najbolju mušku ulogu na festival dodijeljena je Branku Kneževiću za uloge Svetlovidova I Sokrata takođe u predstavi „Labudova pesma“, te je žiri pojasnio kako je Branko uz iscrpnu igru Sokrata i Svetlovidova minimalnim glumačkim sredstvima i besprijekornom govornom radnjom pokazao širok spektar emocija uz vješto vođenje dva žanrovski suprotna lika.

Nagrada za najbolju žensku ulogu na festivalu pripala je Bojani Radić za ulogu Vojke Simić u predstavu „Au što je to dobar poso“.

„Za dosljedno odigran lik Vojke, profesionalno isfrustrirane žene što je u privatnom životu dovodi do ruba propasti, za razvoj lika koji je doprinio cjelokupnoj predstavi“, pojašnjava žiri.

Dodijeljena je i nagrada za glumački par Mateju Bugarinu, u ulozi Dače, i Larisi Radonjić, u ulozi Marlene, u predstavi „Na površini“ sa kojom se predstavio „Studio 011“ iz Beograda.

„Bilo mi je sjajno učestvovati, atmosfera je sjajna, festival je nekako spokojan, bez tenzija, što mi je mnogo drago“, kazao je nagrađeni Mateja Bugarin. Njegova parnerka u ovoj predstavi dodala je kako joj je ovo draga uspomena, naglašavajući kako su i pored sjajne scene i atmosfere, ipak ljudi na festivalu ti koji su ostavili fenomenalan utisak.

Nagradu za glumačku budućnost odnijele su Marija Malešević i Katarina Dedić iz Gradskog pozorišta Jazavac (Banjaluka).

Žiri je dodijelio i specijalnu nagradu za izuzetan doprinos u pedagoškom radu sa mladim ljudima profesorici Ivani Milosavljević Opće gimnazije JU Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo“ iz Tuzle.

„Vrlo sam srećan što sam se nakon devet godina vratio u pozorište u kojem sam počeo tim da se bavim. Nadam se da je iskustvo koje sam stekao u prethodnih devet godina pomoglo ovom festivalu, za koji smatram da je izuzetno značajan u ovako maloj sredini. Drago mi je da festival traje već 16 godina, drago mi je zbog mladih koji su ovdje uključeni u organizaciju, drago mi je zbog publike koja dolazi“, rekao je Dragan Sekulić, glumac i član žirija na 16. Internacionalnom festivalu.

Podsjećamo, stručni žiri sačinjavali su Dragan Sekulić, Ana Anđelić i Dragana Đedović.

Napiši komentar