fbpx

Premijerom predstave „Au što je to dobar poso“ sinoć je, u Centru za kulturu i obrazovanje u Laktašima, zvanično otvoren 16. Internacionalni festival amaterskog teatra. Režiju ove predstave potpisuje Ognjen Todorović.

Piše: Bojana Radić

Nakon premijere domaćina, publici su se predstavili i članovi dramskog studija Jazavac iz Banjaluke sa predstavom „Gospodar muva“.

Foto baza

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo ove godine uspjeli zadržati status „internacionalnog” teatra i dovesti pozorišne grupe iz regiona. Zahvaljujem se svima na velikom odazivu i podršci koju publika pruža našim umjetnicima, a siguran sam i da će naredni festivalski dani proteći u dobroj atmosferi. Pozivam sve zainteresovane da nam se pridruže u naredna tri dana i budu dio ove kulturne manifestacije koja je od velikog značaja za razvoj kulturnog i pozorišnog života u našoj opštini“, kazao je Dalibor Đukić, v.d. direktora Centra za kulturu i obrazovanje.

Festival je takmičarskog karaktera, a pored domaćina i takmičara iz Banjaluke, koji su se već predstavili, predstaviće se i pozorišne grupe iz: Velike Plane, Mrkonjić Grada, Tuzle, Gornjeg Milanovca i Beograda.

Sa Ministarstvom civilnih poslova BiH sproveden je projekat međunarodne kulturne saradnje koji obuhvata organizaciju sedmodnevnih dramskih radionica za mlade iz regiona. Radionice su počele u ponedjeljak 21. juna i trajaće do nedjelje 27. juna. Ideja projekta jeste da kroz zajednički rad i druženje učesnici međusobno razmijene iskustva i upoznaju se sa različitim kulturama. Učesnici dolaze iz  Zagreba, Kragujevca, Beograda, Trebinja, Bugojna, Dervente, Srpca i Laktaša.

Voditelji radionica su: Renata Agostini profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, Kristian Jalžečić, pozorišni reditelj, direktor i umjetnički rukovodilac Divan teatra iz Zagreba, Enes Salković, diplomirani glumac iz Sarajeva i Dragan Sekulić, dimplomirani dramski i audio-vizuelni umjetnik u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Pored radionica, novina na festivalu je projekcija nagrađenih filmova studenata treće godine Filmske i TV režije, koje je organizovana u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Publika će moći da pogleda filmove u subotu, 26. juna u 15 časova u Velikoj sali, a prikazivaće se filmovi „Kuća ima rogove“ u režiji Stefana Tomića, „Kad jutro svane“ u režiji Karmen Obrdalj i „Atanasija“ u režiji Boška Krljaša.

U revijalnom dijelu programa festivala naći će se završne prezentacije učesnika dramskih radionica, revija nagrađenih filmova studenata treće godine Filmske i TV režije Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i predstava „Samo da vam kažem” najmlađih članova Dramskog studija „Daske”.

Svake večeri nakon odigranih predstava, biće održan okrugli sto koji vodi Aleksandar Vasiljević, student druge godine Odsjeka za dramaturgiju na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Selektor ovogodišnjeg festivala je Velimir Blanić, vanredni profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Sve predstave će biti odigrane u Velikoj sali JU „Centar za kulturu i obrazovanje” Laktaši, a ulaz je besplatan.

Napiši komentar