fbpx

Četvrti regionalni festival književnosti „Imperativ“ otvoren je multimedijalnom izložbom “Oganj ili Svjetlost?” koju je priredio umjetnik Hadron Higgs kreator ovogodišnjeg vizuelnog identiteta Festivala.

Izvor: Saopštenje

Vizuelni identitet inspirisan je distopijskim romanom Rej Bredberija “Farenhajt 451” iz 1953. godine i filmom koji je nastao po ovom književnom predlošku. Kroz  multimedijalnu izložbu “Oganj ili Svjetlost” ispričana je priča iz romana “Farenhajt 451”, a povezana je sa vremenom u kojem živimo.

Podrži eTrafiku

“Postavka ukazuje na potrebu da se sačuva književnost bez cenzure i da  se prednost daje vrijednostima koje podstiču kritičko razmišljanje u odnosu na jeftina zadovoljstva poput televizijskih rialiti programa”, kazao je Hadron Higgs.

Sa početkom Festivala u Koncertnoj dvorani  otvoren je i sajam knjiga. Sajamski dio Festivala biće otvoren svakog festivalskog dana u periodu od 10.00 do 21.00 čas, a posjetioci će biti u prilici da posjete štandove izdavača: Booka, Lom, Kontrast, Buybook, Geopoetika, Enklava, Vrijeme, antikvarijat Ramajana, 9.dimenzija, Art scena, Udruženje književnika RS, Imprimatur, Pčelica koji su pripremili povoljne sajamske cijene.

Prve večeri u okviru programa POEZIJU ĆE SVI ČITATI pjesnikinja i akademska slikarka iz Banjaluke Borjana Mrđa bila je domaćin pjesnikinji iz Zagreba Moniki Herceg. Borjana je posjetiocima čitala svoje nove pjesme ali i neke starije iz zbirke  „Krojačica sa svetim makazama“.

“Nova serija pjesama bavi se različitom tematikom. To su pjesme koje se bave životom, smrću, ljubavlju. Teme su vrlo opšte, ali kroz njih progovaram kroz stanje sadašnjosti. Pošto je u publici bilo posjetilaca koji nisu do sada slušali ili čitali moje starije pjesme, željala sam da napravim presjek kroz vrijeme, kako bi se osjetio proces, kako je došlo do ovih novih pjesama”, kazala je Borjana.

Pjesnikinja Monika Herceg kazala je da joj poezija daje mogućnost borbe, a sa druge strane i osjećaj ostajanja na zemlji.

“Kroz poeziju ja ostajem dobro, a to je bitno da bi se neke druge stvari u mom životu posložile. Ta konstanta borba je jako bitna, pa onda ako postoji mjesto na kojem mi možemo ostati sposobni za našu sadašnjost, budućnost, ljubav i nježnost to je jako važno”, dodala je Monika.

U Vijećnici Banskog dvora održana je radionica pisanja za djecu “Bajkovnica”. Ove godine radionicu vodi Jelena Kojović Tepić  autorka poznatog serijala bajki “Avanture Trbe i Dugog”.

Djeca uz pomoć mentora pišu bajke i na taj način razvijaju svoj talenat, maštu, kroz kreativno izražavanje iskazuju svoj odnos prema dobru i zlu, pravdi, ljubavi i drugim važnim životnim i moralnim načelima, učeći pri tom od mentora o strukturi, redoslijedu nizanja funkcija u bajci, građenju i osobinama likova u bajci i sl. Kao proizvod „Bajkovnice“ svake godine dobijemo između 15 i 30 nevjerovatno kreativnih, savremenih bajki koje napišu djeca, učesnici „Bajkovnice“.

Program je nastavljen RAZGOVOROM SA MILJENKOM JERGOVIĆEM.  Sa Miljenkom je o njegovom novom romanu “Vjetrogonja Babukić” razgovarao književnik Darko Cvijetić.

Glavni lik filma „Terminal“ zarobljen je na aerodromu dugih devet mjeseci, a junak novog romana Miljenka Jergovića putuje avionima širom globusa nevjerovatnih trideset godina. Njegovo je ime Babukić i u svijet se otisnuo početkom našeg posljednjega rata, bježeći od Zagreba, posla u JNA i trudne ljubavnice preko ljubljanskog Brnika dalje, daleko negdje. Već na prvom letu prema Frankfurtu stekao je talent da usvoji novi jezik čim ga čuje i da mu svi – od carinika i stjuardesa do slučajnih saputnika – neizmjerno vjeruju. Vjetrogonja Babukić i njegovo doba savremeni je pikarski roman u kojem se ogledaju naši strahovi, bojazni, opsjednutost seksom, tračem, ićem i pićem…

Dolazak Jergovića na Festival izazvao je veliku pažnju čitalačke publike.

“’Imperativ’ je meni najdraži regionalni festival ili najdraži regioanalni praznik književnosti. Napravljen je na jedan stahovito čestiti način, a kod nas se malo stvari radi čestito i zbog same književnosti ili same umjetnosti, a puno stvari se radi iz nekih sporednih razloga. Na ‘Imperativu’ je književnost glavna, pisci su glavni, čitatelji su glavni”, naglasio je Miljenko Jergović.

Direktorica Udruženja „Imperativ“ Sanela Babić podsjetila je da je osnovna misija Udruženja promocija i popularizacija književnosti, ali da se pored toga „Imperativ“  aktivno bavi pozicioniranjem Banjaluke na regionaloj kulturnoj sceni, kao značajnog književnog centra.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj je ograničen na 50 posjetilaca.  Obavezno je nošenje maske i dezinfekcija ruku na ulazu u Banski dvor.

Danas na programu:

10:00 – 21:00 – Sajam knjiga – Koncertna dvorana

12:00 – Lektira u podne – Miljenko Jergović – srednja Muzička škola “Vlado Milošević”

13:00 – Kafa sa Monikom Herceg – café “Yoko”

16:00 – Izdavačka kuća “Imprimatur” predstavlja Nadu Kaurin Knežević – Crveni salon

17:00 – Art bioskop – Farenhajt 451, film nastao prema romanu Rej Bredberija

19:00 – “Poeziju će svi čitati” – Vitomirka Trebovac i Predrag Bjelošević–Crveni salon

19:00 – “Bajkovnica” – radionica kreativnog pisanja za djecu – Vijećnica

20:00 – Razgovor sa Selvedinom Avdićem – Koncertna dvorana

21:15 – “Note i slova” – Katarina Mitrović– Art dvorište

Pokrovitelji 4. regionalnog festivala “Imperativ” su Kabinet predsjednice Republike Srpske, Grad Banja Luka, kompanija PROINTER i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Napiši komentar