fbpx

Šesti internacionalni salon vina “Vonosaur”,u organizaciji banjalučke kompanije “Frutela”, održava se danas i sutra u hotelu Bosna u Banjaluci. Vonosaur okuplja 15 izlagača vina iz 13 država, 15 izlagača u gastro kutku i pet izlagača vinskih asesoara. Ljubitelji vina na “Vonosauru” imaju priliku da probaju 450 različitih vrsta vina domaćeg i stranog porijekla.

Direktor kompanije “Frutela”, Nenad Malešević, rekao je da je ova manifestacija dokazala da ima svoje mjesto na mapi sličnih manifestacija u Evropi i širom svijeta.

“Neki slični vinski saloni se gase zbog ekonomske krize, ali mi nismo imali takvih problema. Da smo imali dvostruko veću salu imali bismo dovoljan broj zainteresovanih izlagača. Međutim, naš cilj nije bio što veći broj izlagača nego smo takođe htjeli da “Vinosaur” zadrži viskok kvalitet izlagača. Sa preko 450 vrsta vina iz Hercegovine, zemalja regiona poput Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makednoje, Slovenije, ali i poznatih evropskih vinarija iz Italije, Španije, Francuske, Čilea, Novog Zelanda, pokazali smo da je “Vinosaur” postao neizostavna tačka u ovakvim dešavanjima u svijetu”, kaže Malešević.

Foto baza

Tradicionalni izlagač na “Vinosauru” je i hercegovačka vinarija “Vukoje” koja je proglašena za najbolju vinariju Istočne Evrope. Vlasnik vinarije, Radovan Vukoje, kaže da je ovaj salon najbolja vinska slava u državi.

“Ovo je prilika sa na jednom mjestu proba toliko dobrih vina. Mi smo donijeli najbolja vina iz 2003., 2006, 2008. kako bismo počastili sve ljubitelje dobrog vina u našem glavnom gradu. Stepen razvijenosti jedne zemlje pokazuje stepen njihove vinske kulture, i drago nam da je da smo prepoznati na probirljivom evropskom tržištu”, priča Vukoje.

Posjetici “Vinosaura” imaće priliku da probaju i neka od najboljih vina na svjetskom tržištu, a neki od njih su i vina vinarije “Tores” iz Španije. Lokalni menadžer ove vinarije za područje Istoče Evrope, Antonina Degler, kaže da je ova vinarija nastala kao porodična vinarija, i da postoji već pet generacija

“Vinarija „Tores“ je velika vinarija španskih vina. Jedan dio porodice je iz Španije i pravimo vina iz različitih područja ove države, ali smo se proširili i na druge oblasti kao što su Čile i Kalifornija. Na „Vinosauru“ predstavljamo vina iz Španije i Čilea“, rekla nam je Deglerova.

Prvom danu „Vonosaura“ prisustvovao je i predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić, koji smatra da je ovaj salon prilika da domaći proizvođači vide šta je aktuelno na svjetskom tržištu, ali i da prezentuju svoje proizvode.

„Neki vino svrstavaju u akohol, a neki u hranu. Ako vino svrstavate u alkohol, ono bi bilo moj izbor među različitim vrstama pića“, otkrio je Radojičić.

Internacionalni sajam vina „Vinosaur“ biće otvoren danas i sutra do 20.30 časova u hotelu „Bosna. Cijena ulaznice je 15 maraka plus 5 maraka za zaduženje čaše koje dobijate nazad po povratku čaše.

(eTrafika.net-S.T.)

Napiši komentar