fbpx

Iako nije snimio mnogo filmova, Dejvid Finčer (David Fincher) jedan je od najvećih i najuticajnijih reditelja u Holivudu. Njegovi filmovi „Sedam“ i „Borilački klub“, stekli su odavno kultni status i zapravo su savremeni klasici. Nakon sedam godina od njegovog posljednjeg filma „Nestala“, snimio  je film  na koji se dugo čekalo i koji je odavno planirao da radi. U pitanju je film „Mank“ koji ima deset nominacija za nagradu Oskar i ubjedljivi je favorit za osvajanje.

Piše: Vedran Grahovac

Radnja filma, bar veći njen dio, smještena je na izolovano imanje. Upravo tu, nakon saobraćajne nesreće, dolazi scenarista Mankijevič poznat kao Mank (Herman J Mankiewicz), kako bi na miru napisao scenario za film „Građanin Kejn“ (Citizen Kane), a u režiji Orsona Velsa (Orson Welles). Ovaj scenarista, autor mnogih filmova na kojima nije potpisan, dobija rok od 60 dana da napiše scenario za film koji režira „čudo od djeteta“. Uporedo sa dešavanjima na ranču pratimo i dešavanja iz ranijih godina, upoznavajući se sa životom ovog velikog scenariste.

Foto baza

Nakon dugo vremena i planova, Finčer je konačno uspio da snimi film o Manku. Kroz Mankov boravak na imanju upoznajemo se sa jedinstvenom i vrlo specifičnom individuom. Kao neko ko ima problema sa alkoholom i disciplinom uopšte, Mank je doveden u jednu vrstu izolacije da radi ono što najbolje zna. To je pisanje scenarija na kojima nerijetko nije potpisan. Kroz vrlo dobru ulogu Geri Oldmana (Gary Oldman), Finčer dočarava portret buntovnog i ciničnog umjetnika. Duhovit i sarkastičan, Mank je drugačiji od ostalih i slijedi svoj put. Taj put jeste poigravanje sa sobom ali i drugima. On je manifestovan kroz Mankove postupke koji su nerijetko na njegovu štetu.

Takođe, „Mank“ je priča o vrlo specifičnom načinu i uslovima u kojima je nastao scenario za film „Građanin Kejn“. Ti uslovi, između ostalog, najviše se baziraju na odnosu Manka i Orsona Velsa, koga u filmu ne vidimo baš često. Taj odnos uglavnom je prikazan kroz telefonske razgovore iz kojih saznajemo njegovu suštinu i ono što jeste. Tek pred kraj, u nekoliko vrlo bitnih scena, gledaoci vide „suočavanje“ ova dva umjetnika, koji su imali vrlo kompleksan odnos, a taj odnos je jedan od motiva ovog filma.

Pored radnje koja se odvija na imanju, Finčer nas kroz flešbekove detaljnije upoznaje sa likom Manka, ali i holivudskim počecima. Kroz razne likove i događaje, on oslikava jednu epohu, njen duh i ono što je bila. A bila je period postavljanja temelja filmske industrije, nama poznate kao Holivud. Uporedo sa tim, iako ne primarno, reditelj kreira i jednu širu sliku, a koja se odnosila na američko društvo. Njegove ekonomske i političke prilike. Upravo te prilike ticale su se Manka i Holivuda uopšte.

Lik Manka odlično je odigrao Geri Oldman, koji je za ovu ulogu osvojio i nominaciju za ”Oskara” u kategoriji najbolje glavne muške uloge. Britak, ciničan i beskrupulozan, upravo njegov lik daje ovom filmu poseban šarm čineći ga boljim nego što on zaista jeste. Njegov monolog, kada je pijan pred sam kraja filma, zaista je fascinantan i moćan. Priča o Manku jeste priča o autentičnosti i nevjerovatnom talentu. Onom talentu koji nerijetko zna da bude prokletsvo i koji zbog raznih životnih okolnosti nije iskorišćen koliko bi možda trebalo. Mank je posveta jednom životu, odnosno načinu na koji se mi odnosimo prema njemu. U ovom slučaju taj način je šala i pomalo neozbiljan stav prema mnogim stvarima, a iza čega se krije u stvari  mnogo više. Dubina, pomalo ogorčenost i  poprilično jasno shvatanje principa na kojima svijet funskioniše. Zapravo, taj odnos je smijanje životu u lice, često na sopstvenu štetu. Sve to, bile su odlike Manka, čovjeka koji je često išao  mimo svih.

Sjajna fotografija i dobra režija, pored lika Manka, najbolji su segmenti ovog ostvarenja. Uprkos tome, treba reći, da film skreće sa samog centralnog motiva, odnosno Manka. To skretanje vidljivo je kroz flešbekove u kojima se susrećemo sa mnoštvom likova i događaja. Upravo oni remete ritam i samu priču oko lika Manka. Iako postoji velika mogućnost da Finčer konačno osvoji Oskara za režiju, treba reći da ovo nije najbolje od njega. Svakako, film koji jeste vrijedan gledanja i koji se bavi vrlo zanimljivom temom. Film za sladokusce i ljubitelje starog Holivuda.

Godina: 2021.

Država: Amerika.

Režija: David Fincher.

Scenario: Jack Fincher.

Uloge:  Gary Oldman, Amanda Seyfried, Lily Collins, Tom Pelphrey, Arliss Howard.

Žanr: Biografski, drama.

Trajanje: 131. minuta.

Podržite portal eTrafika.net

Napiši komentar