fbpx

Teorija po kojoj je čovjekova duša teška 21 gram, koliko on izgubi prilikom smrti, kada njegova duša napušta tijelo, poslužila je kao glavni motiv Alehandru Injaritu (Alejandro Inarritu) u njegovom filmu „21 gram“. Kroz jednu vrlo mračnu i depresivnu priču, Injaritu se dotakao ljudske duše kao jednog, bar za sada, nama nepoznatog i nedovoljno istraženog pojma. U novom Diznijevom filmu „Soul“ ne precizira se težina duše, ali se na jedan vrlo originalan i zabavan način obrađuje ova tema, gdje je upravo čovjekova duša jedan od glavnih motiva filma. Zapravo, gledaoci dio priče prate iz perspektive duše. „Soul“ je osvojio dva Zlatna globusa, jedan je od favorita za Oskara, a sve ukupno je osvojio 59 nagrada.

Piše: Vedran Grahovac

Radnja filma prati Džoa (Joe) nastavnika muzike u školi. Iako čitav život sanja o karijeri džez muzičara, dane ipak provodi podučavajući uglavnom nezainteresovanu djecu džez muzici. Jednog dana, sasvim slučajno, ukazaće mu se prilika za svirku sa ozbiljnim i poznatim bendom. Upravo tada, doživjeće nesreću. Od tog trenutka pratimo njegovu dušu koja je u jednom međuprostoru. Zajedno sa još jednom dušom, po imenu Duša 22, koja nikada nije okusila život na Zemlji, Džo, odnosno njegova duša, pokušava da se vrati u svoje tijelo na Zemlji i konačno ostvari svoje dugogodišnje snove.

Podrži eTrafiku

Kroz životnu priču Džoa, ovaj film se bavi čovjekom i njegovim životom. Taj život, najčešće je simulacija onoga šta bi život trebalo da bude i blijeda kopija onoga što želimo, ali nikako ne možemo da ostvarimo. Iz pregršt razloga i životnih okolnosti, on je dnevna rutina, a ponekad i strah od samog uspjeha koji toliko jako želimo. Čekajući svojih pet minuta, Džo iznenada doživljava nesreću i njegova duša odlazi u razne međuprostore planete Zemlje, kao što su Veliko prije i Veliko poslije. Upravo u tim prostorima, posmatramo život iz malo drugačije perspektive. Šta nam prethodi, šta nas formira i šta će od nas postati, upravo zavisi od uticaja raznih okolnosti iz tih međuprostora, koje vrlo originalno i zabavno kreira reditelj ovog filma.

Lik Džoa i Duše 22, zapravo je prikaz nekoga ko je iskusio život i nekoga ko u život tek treba da dođe. I dok Džo vapi da se vrati u svoje tijelo, Duša 22 ne želi osjetiti tjelesnost i zemaljski zivot, iako u njemu nikad nije ni bila. Igrom slučaja, njih dvoje će se naći zajedno na Zemlji i svako će na svoj način iskusiti život. Zapravo, međusobnim dopunjavanjem  spoznaće i naučiti mnoge stvari o sebi, životu i svemu onome što život čini.

U tom smislu, „Soul“ govori o prolaznosti života i traženju smisla u njemu. Taj smisao najčešće je tu oko nas, iako ga mnogi ne vide. Zapravo, on je suština našeg bića i postojanja. On je ono što mi jesmo i za šta živimo. Nerijetko, taj smisao shvatimo kasno, iako u stvari nikada nije kasno, bar za nove početke. Otkrivajući smisao, na neki način, stičemo preduslove za onaj pravi, istinski život. Taj život lišen je straha i društveno nametnutih okova u kojima se nalazimo svi, a koji nas najčešće sputavaju da se pokažemo u onom pravom svjetlu. A to svjetlo sija u svakom od nas, na određene načine, samo do njega treba da dođemo. Bilo kroz sport, zanat ili muziku. Ono je način da svijetu damo ono što znamo, odnosno ono najbolje od sebe.

U moru sličnih i često neoriginalnih filmova, „Soul“ je pravo osvježenje. Inteligentan i istovremeno zabavan, bavi se bitnom i suštinskom temom. Čovjekom, njegovim snovima, dušom i životom. Vizuelno raskošan, bogat je i odličnom muzikom kao jednim od glavnih segmenata koji kod gledalaca kompletira utisak. Film koji nas podsjeća koliko je život lijep i koliko je važno imati snove. Jedan od boljih filmova prošle godine, koji je zasluženo osvojio Zlatni globus i koji će vjerovatno uzeti nagradu Oskar u kategoriji najboljeg animiranog filma.

Godina: 2020.

Država: Amerika.

Režija: Pete Docter i Kemp Powers.

Scenario: Pete Docter, Mike Jones i Kemp Powers.

Uloge(glasovi): Jamie Fox, Tina Fey, Graham Norton, Rachel House.

Žanr: Animirani, avantura, komedija.

Trajanje: 100 minuta.

Napiši komentar