fbpx

Posljednjih godina, bar u Srbiji, postoji kontinuiran iskorak kada govorimo o filmskim i serijskim žanrovima. Nekoliko melodrama prošle godine sa izrazito velikom gledanošću, kao i solidan broj serija krimi tematike, koje su bliske zapadnom, a prevashodno holivudskom senzibilitetu, učinili su domaću filmsku i serijsku produkciju prilično bogatijom kada je sadržaj u pitanju. Uprkos tome, toj ponudi već godinama manjka trilera, kojih, nažalost, nema mnogo ili pak nema koliko bi trebalo. Ovih dana, u banjalučkim bioskopima počeo se prikazivati dugo najavljivani film „Jedini izlaz“,  koji možemo da  svrstamo upravo u žanr trilera sa  određenim primjesama misterije.

Piše: Vedran Grahovac

Radnja filma prati Anu Kolar. Ona je imućna udovica, a njen suprug, ugledni advokat, izgubio je život u požaru jednog noćnog kluba. Vlasnik tog kluba je osuđen, a ono što je zanimljivo za radnju, jeste činjenica da se Ana te noći u klubu ne sjeća uopšte. Nakon šest godina od tragične smrti supruga i konačne presude vlasniku kluba, ona opet počinje „kopati“ i tražiti istinu za koju misli da tek treba da se sazna. Njen put traganja postaće put spoznaje raznih tajni i misterija, a koje čine mračni mozaik istorije jedne porodice i svega onoga što čini Anin život.

Foto baza

Kako to često biva u trilerima i u ovom slučaju se postepeno upoznajemo sa pričom i širokom lepezom  raznih likova. Svi oni, dio su jedne kompleksne slike koja nam postaje jasnija kako se film primiče kraju. Smrt u noćnom klubu obavijena je velom tajni i nerazjašnjenim okolnostima, uz pomoć kojih reditelj gradi okosnicu priče držeći gledaoce u  konstantnoj neizvjesnosti. Uprkos činjenici da je od smrti njenog supruga prošlo više godina, Anu Kolar i dalje izjeda crv sumnje. Upravo ta sumnja biće pokretač njenog djelovanja,  koja će je dovesti do bolnih spoznaja i ne baš prijatne istine.

Tragajući  za pravim informacijama, Ana ulazi u mračni, začarani i opasni krug. Taj krug, istovremeno je njen portret, ali i portret jedne porodice, pa donekle i društva. Karakteristike te porodice jesu tajne i laži, kao temelji na kojima je ona počivala.  Spolja, ona je idealna, skoro pa savršena, a iznutra ona tinja. Sve do jednog trenutka kada više nema prostora za laži i razne manipulacije. Upravo taj trenutak postaje prekretnica i tačka ključanja. On određuje ljudske sudbine, ali i ljude kao individue.

Takođe, u pozadini cjelokupne priče jeste i jedna bitna, a posljednjih dana vrlo aktuelna tema u Srbiji, a to je nasilje nad ženama i njihovo zlostavljanje u raznim oblicima. Iako „Jedini izlaz“ nema primarno tu tendenciju, u smislu da je u potpunosti društveno angažovan film, reditelj se dotiče te teme kroz priču koju pratimo. To nasilje, vidjećemo, neminovno ostavlja posljedice i duboke ožiljke. Jednoga trenutka, ono naprosto kulminara i kao lavina briše sve pred sobom. Živote, porodice pa i ljudske odnose.

U ulozi Ane Kolar dosta dobro se snašla Anđelka Prpić. Ona glumi ženu koja je žrtva, ali i borac koji nastavlja dalje. Zapravo, njen lik  je vrlo interesantan i daje prostora za širu raspravu. Takođe, treba pomenuti odličan glumački kasting i upečetaljive sporedne uloge. Ljubomir Bandović, Danica Maksimović, Jovo Maksić i Sonja Kolačarić, samo su neki od glumaca koji su dočarali ostale likove. U tehničkom i vizuelnom smislu film je dosta kvalitetan. Mračna atmosfera, zajedno sa muzikom i dobrom fotografijom daju filmu specifičnu atmosferu tipičnu za trilere. Takvoj atmosferi doprinose enterijeri i eksterijeri raznih kuća i stanova kao vrlo bitni segmenti ovog filma.

Ono što možemo da navedemo kao nedostatak jeste utisak koji se stiče, a to je da je reditelj Darko Nikolić, možda previše išao za tim da napravi što zamršeniju priču kao primarnu, koja nerijetko ide na štetu dublje analize likova, pa i same priče i drame. Ako „Jedini izlaz“ posmatramo u odnosu na neke evropske i druge trilere, treba reći da on ne nudi ništa pretjerano originalno i specifično. Sa druge strane, u našim kinematografijama, u kojima generalno nema puno trilera, potez reditelja da snimi baš ovakav film je zaista hrabar i predstavlja iskorak za srpsku kinematografiju. Takođe, treba imati na umu da je ovo debitantsko ostvarenje reditelja Nikolića i kao takvo vrijedno je hvale. Poslije vrlo teškog perioda za bioskope i publiku, pojavio se jedan zaista bioskopski film koji ima potencijala da bude hit i vrati pobliku u velikom broju.

Godina: 2021.

Država: Srbija.

Režija: Darko Nikolić.

Scenario: Marko Popović.

Uloge: Anđelka Prpić, Vladimir Aleksić, Ljubomir Bandović, Sonja Kolačarić, Jovo Maksić, Danica Maksimović.

Žanr: Triler, misterija.

Napiši komentar