fbpx

„Najvećim uspjehom smatramo to što smo nezavisni, buntovni, prepoznatljivi i što je ‘Dis’ oduvijek bio više od pukog pozorišta. To je bilo i ostalo mjesto gdje svako može da bude ono što poželi, mjesto za sanjarenje i maštanje“, riječi su direktora Pozorišta mladih „Dis“, Ognjena Bogdanovića, kojima započinje svoj intervju za portal eTrafika.

Piše: Sofija Janjić

Pozorište mladih „Dis“ prethodnih decenija kontinuirano radi, iz generacije u generaciju okupljajući mlade umjetnike koji su, stasavajući na njegovim daskama, realizovali više od 150 različitih pozorišnih predstava i upriličili više od 2.300 vođenja.

Foto baza

U decembru 2020. godine „Dis“, već prepoznatljivo i perspektivno pozorište iz Banjaluke, proslavilo je 29 godina življenja svoje čarolije. Direktor „Dis-a“, Ognjen Bogdanović, ističe kako su pored premijerno izvedene predstave pod nazivom „Tajna tišine“, koja predstavlja neverbalnu savremenu bajku za odrasle, organizovali i projekciju višestruko nagrađivanog filma „Točak snova“, čije je stvaranje produkcijski pomoglo upravo ovo pozorište. Pored toga, on navodi kako su se tom prilikom odlučili zahvaliti članovima i partnerima, dodijelivši im zahvalnice i nagrade.

„Bilo da je naš rad usko vezan za branšu ili djeluje samo kao ispunjavanje slobodnog vremena, ‘Dis’ je prvenstveno za cilj imao da odškoluje generacije koje će imati svoj stav i mišljenje, koje će uvijek biti spremne da mijenjaju i govore o vremenu u kojem žive i o problemima koji ih tište“, rekao je Bogdanović.

Da „Dis“ odgaja upravo takve mlade ljude, sa perspektivim pogledom na svijet, potvrđuju i nedavno osvojena priznanja, na dvadesetom po redu festivalu „Mireo Film“ u Italiji, za film „Točak snova“ koji je autorski projekat Ognjena i Milana Bogdanovića. Nastanak filma je produkcijski pomoglo ovo pozorište, osnaživši njihove težnje da zaokruže i realizuju svoje ideje. Film govori o životima dva prijatelja, uljuljkanim u dosadnu, a samim tim i napornu svakodnevicu. Međutim, akteri nas kroz igru prepunu adrenalina, ovjerenu fantazijom i iskrenim emocijama, uvode u fabularni tok, uspijevajći, na kraju, da pronađu izlaz iz tog svijeta realnosti, što samu temu čini bližom kako mladim ljudima tako i onim već „ostvarenim“, koji su na svom putu zanemarili ono univerzalno i dječije koje svaki čovjek treba da čuva kao relikviju sreće tokom životnog puta. „Točak snova“ nas uči tome da jedan momenat može da uljepša dan i izvuče osmijeh škrtoj realnosti.

„Sama ideja je došla od svakidašnjeg sukoba koji se nalazi u svakom od nas, između onoga što moramo i što stvarno želimo. Često se te stvari ne podudaraju, stoga, iz egzistencijalnih ili realnih razloga, nerijetko biramo da koračamo putem koji nam nudi neku lažnu utjehu. Baš iz takvih razloga zaboravljamo svoje snove, gubeći polako ono iskreno, sretno dijete u sebi“, kazao je Ognjen.

Ono što ovo banjalučko pozorište čini posebnim jeste činjenica da klasične audicije za upis novih članova nema, već da se kroz višemjesečni rad na sebi, takozvani „probni period“, mladima pruža šansa da pokažu šta znaju i mogu. Osnovno i najvažnije pravilo je da imaju izgrađenu jasnu viziju i stav, te da su zaljubljenici u kreativnost i stvaranje, što je samo temelj da bi postali dio „Dis-ove“ čarobne tvornice.

Direktor je, takođe, dodao da sa mladim ljudima u pozorištu „Dis“ rade izuzetno kvalifikovani i motivisani edukatori, a činjenica da se u njihovom teatru ne plaćaju upisnine, školarine i članstvo, pružena im je šansa da se upoznaju sa radom i percepcijom svijeta većeg broja mladih ljudi. Prema tome, svi oni koji su zainteresovani za ovakav vid rada na sebi, mogu došetati u prostorije „Dis-a“ u „Domu omladine“ i dobiti sve neophodne informacije.

Svjetska kulturna pozornica već mjesecima se suočava sa mjerama koje su ograničile rad svih kulturnih djelatnosti i ustanova, pa tako i pozorišta „Dis“. Međutim, to nije bitno izmijenilo njihov dosadašnji  stvaralački koncept, jer su svjesni uticaja scenskih umjetnosti na život „običnog“ čovjeka.

„Koliko god nam bilo teško da priznamo, jednostavno smo bića koja veoma zavise od umjetnosti. Zamislite kako bi to sve izgledalo bez knjiga, muzike, filmova ili serija. Umjetnost je nešto što osnažuje i čuva duh. Tako je bilo vijekovima i tako će, nadam se, biti zauvijek“, zaključio je Ognjen.

Pozorište se trudi na sve načine da odoli pandemiji i „pronađe zajednički jezik“ sa novonastalom situacijom. „Dis“ pozorište se, pored toga što je iskoristio metamorfoznost umjetnosti kao njenu osnovnu osobinu i u skladu sa tim stvaralo aktuelan sadržaj, podjednako posvećeno uhvatilo u koštac sa planiranjem novih projekata za tekuću, 2021. godinu, koja je naročito bitna zbog proslave tridesetogodišnjice postojanja „Dis“ pozorišta mladih.

Ništa manje važna nisu još dva jubileja koja ih očekuju ove godine, a to su deset godina sprovođenja „Aplauz festa“ — čije je održavanje simbolično planirano za kraj marta u čast Svjetskog dana pozorišta. Kao i jubilej dvadeset godina Festivala omladinskih pozorišta koji će se realizovati u oktobru ove godine u Višegradu.

Kako navodi direktor teatra, repertoar ovog pozorišta će, pored već dobro poznatih predstava, u martu postati bogatiji za čak  četiri nove.

 „Samo u februaru i početkom marta očekujemo premijerna izvođenja čak tri predstave. Naši dragi posjetioci, moći će da uživaju u komično-satiričnom komadu pod nazivom ‘Buvlji život’, potom u predstavama ‘Mali Agaton’, i ‘Buntovnička avangarda’. Za naše najmilije mališane, pripremili smo muzički i mađioničarski spektakl ‘Legenda o Vrbasu’“, najavio je Bogdanović.

Sagovornik dodaje, da je riječ o tri različita pristupa pozorištu i tri apsolutno različita promišljanja vremena u kojem živimo, te da ih nakon navedenih projekata, očekuje i realizacija pozorišno-scenske poslastice u vidu predstave „Alan Ford“ koja se „krčka“ i priprema od prošle godine a u kojoj je angažovan veliki broj banjalučkih umjetnika.

Međutim, uprava i članovi Pozorišta mladih „Dis“, najviše od svega priželjkuju da se publika vrati u pozorišnu salu u punom kapacitetu, te da zajedno uživaju u novim, sretnijim susretima, ispunjenim bogatim kulturnim sadržajem kao i do sada.

Napiši komentar