fbpx

U utorak 29. decembra 2020 u 19 časova će se u prostorijama Doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru održati promocija strip izdanja “Amnezija – Superjunak s problemom sa pamćenjem” bosanskohercegovačkog strip autora Filipa Andronika u nakladi udruge MoStrip.

Izvor: Saopštenje

Filip Andronik je bosanskohercegovački strip autor, ilustrator i stand-up komičar sa adresom u Sarajevu. Radi za francuske izdavačke kuće, a domaćoj publici je najpoznatiji po radu na animiranim spotovima za pjesme grupe Dubioza Kolektiv. Amnezija je Filipov autorski strip gdje potpisuje i scenarij i crtež.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

“To je najdugovječniji najprepoznatljiviji bosanskohercegovački strip. Radi se o jako zanimljivoj fuziji američkog i francusko-belgijskog modela stripa. Priča je to o junaku sa super moćima inspirirana američkim superjunacima, a ispričana kroz gegove koji su svojstveni francusko-belgijskom modelu stripa. Kako ćemo vidjeti, Filip fantastično derivira priče i junake iz američke plejade, koristi gomilu poveznica na modernu pop kulturu i sve to spretno kombinira u šaljive table stripa kroz koje se nerijetko provlači nit karakterističnog bosanskohercegovačkog humora”, stoji u saopštenju.

Nakladnik i priređivač promocije je udruga MoStrip javnosti najpoznatija kao organizator strip festivala Mostarski strip vikend. Važno je naglasiti da je strip Amnezija, od ideje do tiskanog izdanja, u potpunosti domaći bosanskohercegovački proizvod koji je prepoznat i nagrađivan regionalno.

Napiši komentar