fbpx

Tema boga, vjere i religije prisutna je u filmu od kada  i sam film. Mnogi veliki i manje veliki reditelji bavili su se odnosom čovjeka i Boga, gdje su kroz pojedine ljudske priče davali svoj stav o ovoj temi. On je nekad bio pozitivan,  a nekada ne, a nerijetko je bio samo priča bez velikog analiziranja Boga i čovjeka i njihovog vrlo kompleksnog odnosa. Jednostavno, bio je svjedočanstvo određenih stvarnih događaja ili pak samo fikcija. Jedan takav film  zasnovan na stvarnim događajima jeste i „Fatima“ iz 2020. godine.

Piše: Vedran Grahovac

Radnja filma prati tri djeteta iz mjesta Fatima kod Lisabona. Jednoga dana, kada im se ukaže Djevica Marija njihovi životi se mijenjaju iz korijena i dovode do određenih dešavanja koja će poremetiti i uzburkati sredinu u kojoj žive. Zahvaćen Prvim svjetskim ratom i siromaštvom, Lisabon je te 1917. godine u koju je smještana i radnja filma imao vlast koja nije bila naklonjena ckrvi i generalno propagiranju vjere. Upravo to, jedan je od razloga zbog kojeg će gradonačelnik ovog malog mjesta učiniti sve da se priča o ukazivanju Gospe ne proširi i nanese „štetu“ ovom mjestu. Uprkos tome, ova vijest se širi dok ljudi u velikom broju dolaze na sveto mjesto i vjerno prate svaki korak ova tri djeteta.

Foto baza

Bazirajući priču na stvarnim događajima reditelj izbjegava dublju analizu odnosno, filozofski i egzistencijalni film koji su neki od reditelja snimali baveći se upravo ovim temama. Zapravo, on tu tendenciju očigledno nema, fokusirajući se na svoju verziju događaja koji su se stvarno desili. Događaja koji su iz srži promijenili živote tri djeteta, ali i malog mjesta kakvo je Fatima. Kroz priču o ukazanju Djevice Marije, reditelj prevashodno stavlja fokus na priču o vjeri, ali iz dječije perspektive. To je ona, mogli bismo reći, istinska neukaljana i iskrena vjera kakvu mogu imati samo djeca. Neopterećeni ideologijama, društvenim obrascima i mnogim ljudskim lažima, oni samo govore ono što su vidjeli i ono što osjete. A to što osjete jeste ono iskonsko u njima, ono za koje kažemo da je u dubini njihove duše. Problem sa tim jeste što će to pokrenuti mase i izazvati gnjev lokalne vlasti.

Kroz lik gradonačelnika Artura, kojeg solidno igra Goran Višnjić, i prikaz većine mještana, reditelj kreira jedan polarizovani svijet. To je svijet koji je zapravo, prisutan i dan danas. Ta polarizacija u suštini je priča o onima koji vjeruju i kojima ne tereba materijalni dokaz  za Boga i onima koji smatraju vjeru primitivnom, besmislenom i ponajviše praznovjerjem. Takođe, i među onima koji vjeruju postoji nekolicina koja zapravo, nije spremna za čuda i ono u šta i sami vjeruju. Nerijetko, oni su formalni vjernici spletom datih društvenih okolnosti, a njihova vjera je samo dio njihovih prolaznih i besmislenih života. Sa druge strane, reditelj koristi djecu kao jedina čista i nevina bića na planeti koja gotovo pa uvijek govore istinu, kako je to jednom i napisao pisac Umberto Eko (Umberto Eco).

Pored tog istorijskog segmenta na kome „Fatima“ počiva, ona je i dosta dobar prikaz vjernika generalno, kao jedne bezlične mase koja vjerujući u istu stvar nerijetko ide za nekim po svaku cijenu. Njima, bar najčešće, treba „vođa“ ili neko koga će slijepo pratiti. Bez obzira da li je taj neko vrijedan toga ili je samo manipulator. Ta masa zapravo, nema onaj suštinski identitet, a koji se zasniva na sopstvenom „ja“, iako se spolja čini drugačije.

Koristeći istorijske događaje reditelj uspjeva da snimi sasvim solidan i na trenutke dosta emotivan film. Kamera i fotografija su poprilično dobre, ali treba pomenuti i odličnu glumu troje djece kao glavnih junaka. Iako bez pretjerivanja, “Fatima” kroz svoje likove ipak postavlja neka suštinski važna pitanja, a koja se tiču vjere i odnosa čovjeka i Boga. Zapravo, „Fatima“ ima određenu dozu dječije naivnosti i iskrenosti, a koja je u skladu sa perspektivom glavnih junaka filma. Film za vjernike i one koji to nisu.

Godina: 2020.

Država: Portugal, Amerika.

Režija: Marco Pontecorvo.

Scenario: Valerio Annunzio, Barbara Nicolosi, Marco Pontecorvo.

Uloge: Joaquim de Almeida, Goran Višnjić, Stephanie Gil, Jorge Lamelas, Lucia Moniz.

Žanr: Drama.

Trajanje: 113 minuta.

Napiši komentar