fbpx

Ukoliko ste ljubitelj adrenalina, dobre hrane, netaknute prirode ili obilazaka vjerskih objekata, zapadna Hercegovina vam nudi sve to.

Piše: Melani Isović, naslovna fotografija: Mirza Agić

Međugorje se prvi put spominje 1599. godine kao autonomna župa, a poznato hodočaško odredište postalo je poslije ukazanje Djevice Marije 1981. godine.  Tada se počeo razvijati vjerski turizam i Međugorje postaje jedno od najposjećenijih mjesta u Bosni i Hercegovini. Godišnje ovu destinaciju posjeti oko milion ljudi iz cijelog svijeta. Središte okupljanja je crkva svetog Jakova gdje se vrši ispovjed na desetinama stranih jezika.

Foto baza
Crkva svetog Jakova, foto: Mirza Agić
Crkva svetog Jakova, foto: Mirza Agić

Etno selo Herceg u Međugorju je spoj prošlosti i modernog doba. Sagrađeno je 2008. godine, površine pet hektara i čini ga 50 kamenih objekata. Kompleks rapolaže sa 70 moderno uređenih soba. Središte etno sela je restoran sa bogatom gastonomskom ponudom. U vrelim hercegovačnim danima se možete osvježiti na vanjskom bazenu koji je sagrađen po bio desing tehnologiji.

Ovaj dio BiH poznat je i po proizvodnji eteričnih ulja. Tako je firma Roing iz Ljubuškog još 1993. godine prepoznala potencijal ljekovitih, začinskih i aromatičnih biljaka, a danas pored proizvodnje imaju nepreglednu plantažu lavande, smilja i ružmarina.

Uljaru Mikulić čini oko 6. 000 stabala maslina posađenih prije desetak godina. Od njih se proizvodi visoko kvalitetno ekstra djevičansko ulje. U njihovoj kolekciji nalaze se brojne nagrade, pohvale i zlatne medalje, a tokom samo jednog sata prerade oko 2.500 kilograma maslina.

Plantaža maslina, foto: Mirza Agić
Plantaža maslina, foto: Mirza Agić

Za gurmane tu su restoran prirodnog vodenog parka „Koćuša“, sa čije se terase vide vodopadi i slapovi rijeke Mlade, te podrumi vina Andrija sa tradicijom proizvodnje dugom 300 godina. Podrumi Andrija se mogu pohvaliti bankom vina, gdje staje 1.900 boca.

Banka vina, foto: Mirza Agić
Banka vina, foto: Mirza Agić

Prilikom posjete zapadnoj Hercegovini vodopadi Kravica su nezaobilazna destinacija. Za nestvarno lijep prizor pobrinula se rijeka Trebižat, koja pada sa 28 metara visine i formira sedrene barijere. Ispod slapa je bistra, mirna rijeka zelene boje koja je idealna da se u ljetnim danima osvježite uz ovaj prirodni fenomen.

Najstariji muzej u Bosni i Hercegovini Humac smješten je upravo u ovom dijelu države. Osnovan je 1884. godine a nalazi se u franjevačkom samostanu svetog Ante Podovanskog. U muzeju su izloženi predmeti iz šire okoline Hercegovine, dok neki od njih potiču čak iz starijeg kamenog doba. Tu se nalazi i Humačka ploča, najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku (mješavinom glagoljice i starohrvatske ćirilice- bosančice) iz 12. vijeka.

Muzej Humac, foto: Mirza Agić
Muzej Humac, foto: Mirza Agić

Ljubiteljima adrenalina preporučujemo avanturistički park Peć Mlini koji se nalazi u zaseoku Drnovaca, nedaleko od Gruda. U ponudi je zip line sa dve sajle dužine 600 i 400 metara, dok smo mi prošetali novom stazom sve do izvora rijeke ponornice Tihaljine. Svojim tokom rijeka mijenja devet imena: Culuša, Ričina, Brina, Suvaja, Vrljika, Matica, Mlade, Trebižat. Izvire iz pećine i teče niz manje slapove i brzake. Putem smo uočili netankutu prirodu koja krasi ovaj park.

Avanturistički park Peć Mlini, foto: Mirza Agić
Avanturistički park Peć Mlini, foto: Mirza Agić

Visoko iznad vrela rijeke Tihaljine nalazi se pećina Ravalića i do nje možete ako želite doći sportskim penjanjem  Via Ferrata uz Cvitanjske stine u dužini od 300 metara. U pećini su pronađeni dokazi života u mlađem kamenom dobu. Ravalića pećina bitna je za poznavanje praistorije zapadnohercegovačkog područja od ranog neolitika. Istraživanjm pećine koje je vodio Brunislav Marijanović od 1977. do 1980. godine utvrđeno je da najstariji nalazi potiču oko 5. 600 godina prije nove ere, dok sljedeći nalazi potiču iz kasnog neolita, eneolita i bronzanog doba.

Poslijednja  destinacija koju bismo ovom prilikom izdvojili u zapadnoj Hercegovini je Široki Brijeg, tačnije franjevački samostan i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Temelji crkve položeni su 1846. godine, a crkva je od tada rušena i renovirana. U blizini se nalaze Gimnazija fra Dominika Mandića te Franjevački muzej i galerija.

Više destinacija možete pronaći na web platformi odmoriubih.ba, čiji je cilj promocija bh. turizma, a nastala je u sklopu inicijative “Odmori u BiH“. Podršku ovoj inicijativi pruža Evropska Unija u BiH.

Napiši komentar