fbpx

„Hoću i ja da odrastem. Ne možeš. Zašto? Zato što lutke ne rastu. Lutke se rađaju, lutke žive i lutke umiru kao lutke.“ (citat iz filma)

Piše: Vedran Grahovac

Nije neuobičajeno da se poznate bajke ekranizuju. Nekada u formi animiranog, crtanog ili pak igranog filma. Mnogo puta do sada upravo su bajke bile motiv ili pak centralna tema kojom su se kroz razne žanrove bavili mnogi reditelji. Vođen tom praksom Matteo Garrone, italijanski reditelj, odlučio je snimiti film „Pinocchio“ zasnovan na istoimenoj i jednoj od najpoznatijih bajki na svijetu. Ono što je interesantno u vezi s ovim filmom iz 2019. godine jeste to da je jedna od glavnih uloga u filmu proslavljeni i nagrađivani glumac Roberto Benigni koji je 1994. godine takođe režirao “Pinocchia” u kojem je tumačio istoimenog glavnog lika.

Foto baza

Radnja filma prati Geppetta siromašnog majstora koji živi sam. Nakon što u njegov kraj dođe trupa sa pozorišnim lutcima, on dobija želju da sebi napravi jednog i sa njim obiđe svijet. Od prijatelja uzima komad čudnog drveta, pravi od njega lutka i daje mu ime Pinocchio. Ali taj lutak nije običan, on priča i hoda. Srećan kao nikada ranije Geppetto svima počinje pričati kako je dobio sina, šije mu odijelo i odmah sutradan ga šalje u školu. Znatiželjan prema svemu što vidi Pinocchio odlazi u pozorište lutaka i gubi svaki kontakt sa ocem. Shvativši da je svijet najčešće surov odlučuje da se vrati ocu, ali taj put biće sve samo ne lagan.

Boreći se sa raznim preprekama na putu do oca Pinocchio upoznaje mnoge likove poput Ubice, Mačka, Lisice, Puža i Vile. Sve njih možemo posmatrati kao personfikaciju ljudi i aluziju na svijet u kojem živimo. Taj svijet je pozornica dobra i zla i mjesto u kojem  nevolje vrebaju iza svakog ugla. U svijetu koji kreira reditelj Garrone nevolje su svakodnevnica i sastavni dio puta ovog neobičnog lutka. Na neki način, one su vrata kroz koja  on ulazi u svijet odraslih, iako je lutak, i kroz koja spoznaje nepodnošljivu težinu življenja uprkos svoj njegovoj ljepoti.

Neiskvaren i iskren, kako to samo mogu djeca biti, Pinocchio iznenada postaje dio svijeta i zbunjeni učesnik u igri čija pravila očigledno ne zna. Na početku svog „života“ nestašan i željan avanture ubrzo uviđa da život bez roditeljske, u ovom slučaju očinske zaštite ni malo nije lak. U tom smislu, Garroneova verzija svjetski poznate bajke zapravo je priča o jednom neobičnom odrastanju i svemu što ono prati. Kroz avanturu Pinocchia i lik Geppetta, Garrone akcenat stavlja na odnos oca i „sina“ koji je i više nego kompleksan. Sa jedne strane imamo Pinocchia koji je željan života i novih iskustava, a sa druge strane Geppetta koji po prvi put ima sina ali kojeg želi da usmjeri, školuje i pokaže mu da život nije samo igra. Iako Geppetta ne gledamo stalno njegov odnos sa Pinocchiem ipak je jedan od centralnih motiva oko kojeg Garrone gradi svoju verziju bajke.

Bez mnogo poteškoća, bar se tako čini, reditelj uspijeva da kreira čitav jedan predivni, ali i užasni svijet karakterističan za bajke. Taj svijet upoznajemo iz perspektive neobičnog lutka istovremeno upoznajući njega, njegove avanture i sazrijevanje kroz koje će proći. Široka lepeza raznih karaktera praćena je vrlo specifičnim vizuelnim identitetom svakog od njih, što je sveukupno praćeno generalno sjajnom fotografijom i scenografijom. Vrlo dobra režija i muzička podloga doprinose cjelokupnom pozitivnom utisku koje ovo ostvarenje ostavlja na gledaoca.

Na kraju, možemo reći da je Garrone uspio snimiti jedan vrlo dobar,  emotivan, na trenutke duhovit, ali vrlo poučan film. Poznatu bajku odlučio je obraditi kroz formu koja je više prilagođena odraslima nego mlađima. Sjajnu rolu odigrao je Roberto Benigni, a naročito u drugom dijelu filma gdje glumi već starog i umornog oca. Sa ovom bajkom Garrone je vrlo uspješno pokazao i dokazao koliko su one zapravo zahvalne za obradu,  bilo u formi crtanog ili pak igranog filma. „Pinocchio“ je pravo osvježenje, a naročito u ova teška vremena pandemije koronavirusa, kada je i ugledao svijetlost dana.

Godina: 2019

Država: Italija, Francuska, Velika Britanija

Režija: Matteo Garrone

Scenario: Carlo Collodi, Matteo Garrone, Massimo Ceccherini

Uloge: Roberto Benigni, Federico Ielapi, Rocco Papaleo, Marine Vcth, Gigi Proietti

Žanr: drama, fantazija, avantura

Trajanje: 125 minuta

Napiši komentar