fbpx

Vrednovanje kvaliteta u sportu poprilično je lako i jednostavno. Naime, bolji je onaj ko da više golova, koševa ili ko za manje vremena pretrči određenu distancu. Vrednovanje kvaliteta u umjetnosti, odnosno filmu dosta je komplikovanije i nezahvalnije. Kao jedini parametar bar onog zvaničnog pokazatelja kvaliteta jesu nagrade  koje često nisu odraz istinskog  kvaliteta. Nerijetko su posljedica spleta raznih okolnosti u koje je često „umiješana“ politika, politička korektnost, pa i neki stari „dugovi“. Baš zato, dešava se da mnogi veliki reditelji  i filmovi koji prežive sud vremena postanu kultni ili pak klasici, ne dobiju nagrade, u ovom slučaju Oskara.

Piše: Vedran Grahovac

Upravo ova nagrada od kada postoji predmet je raznih polemika i rasprava. Zamijera joj se činjenica da je povezana sa politikom i političkom korektnošću. Ako pogledamo kroz istoriju, veliki je broj cijenjenih glumaca koji nisu nikada osvojili Oskara, a s obzirom na njihov opus i kontinuitet dobrih uloga možemo reći da su veliki u svojoj branši. Takođe, treba napomenuti da ovakvih glumaca ima mnogo pa čak i izvan Amerike i da ova lista nije striktno rangiranje.

Foto baza

Jim Carrey

Ovaj glumac ne samo da nije osvojio Oskara, nego nije nikad ni bio nominovan. Poznat po  stand up nastupima, najveći broj uloga ostvario je u komedijama od kojih su najpoznatije „Maska“, „Ace Ventura“ i „Glup i gluplji“. Upravo te, kako neki kritičari znaju reći neozbiljne uloge umnogome su doprinijele tome da bude kasnije uskraćen za nominacije za Oskara i da ga Američka akademija u tom smislu ne shvata ozbiljno. Da je Jim Carrey puno više od komičara pokazuju i vrlo kvalitetne i za svijet filma bitne uloge koje je ostvario u filmovima „Vječni sjaj nepobjedivog uma“, „Trumanov šou“ i „Čovjek na mjesecu“. Treba reći da su ovi filmovi sušta suprotnost komedijama po kojima je Jim prepoznatljiv i da je za ulogu u jednom od njih, odnosno filmu „Čovjek na mjesecu“ nagrađen i Zlatnim globusom i da je baš u tom filmu ostvario jednu od svojih najboljih uloga. Takođe, nagradu Zlatni globus osvojio je i za ulogu u filmu „Trumanov šou“. Gledajući iz današnje perspektive možemo reći da je Carrey platio „ceh“ bavljenja komedijom koja je često kao žanr potcijenjena ne samo kod Američke akademije, nego i generalno.

Edward Norton

Iako je nominovan tri puta, nije uspio osvojiti Oskara. Specifično i rijetko kod njega jeste to da je već svojom prvom ulogom u filmu „Iskonski strah“ pokazao koliko je zapravo veliki glumac. Upravo tom ulogom i transformacijom karaktera u drugi plan stavio je veliko glumačko ime Richarda Gerea i osvojio Zlatni globus i nominaciju za Oskara. Nije važio za tipičnu holivudsku „zvijezdu“ ali je svojim radom, trudom i pažljivo biranim ulogama vremenom postavio sebe u sam vrh Holivuda. Mnogi od filmova u kojima je ostvario glavne uloge postali su savremeni klasici i stekli kultni status kao što su „Američka istorija X“,“Borilački klub“, “25. sat“ i „Čovjek ptica“. Lepeza likova koje je tumačio dosta je široka i na neki način potvrđuje raskoš talenta ovog poznatog glumca.

Jake Gyllenhaal

Iako se za ovog glumca može reći da je holivudska „zvijezda“, čini se da je upravo on jedan od možda najpotcjenjenijih glumaca s obzirom na vrhunske uloge i kvalitetne filmove koje je snimao. Jednu od prvih ozbiljnijih glavnih uloga ostvario je u sada već kultnom filmu „Donnie Darko“ i već tada nagovijestio o kakvom se glumcu radi. Ono što je za njega specifično jeste da često glumi u skupim filmovima blokbasterima, ali i dramama koje su sušta suprotnost tim skupim projektima. Vrlo često igrao je u hvaljenim trilerima, od kojih su mnogi postali omiljeni kod publike i kritike poput „Zodijaka“ i „Nestalih“. Lik koji je tumačio u „Noćnim hronikama“ mnogi su poredili sa De Nirom u filmu „Taksista“. Upravo taj lik po mišljenju mnogih je jedan od najupečatljivijih posljednjih godina u Holivudu, a za koji Gyllenhaal ipak nije uspio osvojiti čak ni nominaciju za Oskara. Prilikom tumačenja likova pisanih za njega fizičke transformacije nisu mu bile strane. Za ulogu u filmu “Brokeback Mountain” osvaja jedinu nominaciju za Oskara.

Colin Farell

Ovaj britanski glumac pored sjajnih uloga ima i epitet lošeg momka koji ga je pratio jedno vrijeme zbog privatnog života i zato možda i nije ostvario više s obzirom na svoj potencijal. Pored opasnih momaka i mangupa koje je glumio, pokazao je da može glumiti i druge karaktere, one zbunjenje, ranjive i sa psihološke strane dosta zanimljive likove. Uloga u „Telefonskoj govornici“ to i dokazuje. Upravo u tom filmu od jednog mačo muškarca pretvara se u slabog i malog čovjeka, a sve to na gledaoce prenosi svojom sjajnom mimikom i transformacijom. Jednu od svojih najboljih uloga ostvario je u hvaljenoj britanskoj krimi crnohumornoj komediji „U Brižu“. Upravo u tom filmu sve njegovo glumačko umijeće dolazi do izražaja gdje je u jednom liku spojio humor, agresivnost, ali i slabost glumeći čovjeka koji hoda na ivici života i smrti. Za ovu ulogu osvojio je Zlatni globus. Takođe, treba pomenutu odličnu i vrlo origanalnu ulogu u filmu „The Lobster“ za koji su mnogi kritičari saglasni da ima jedan od najboljih i najoriginalnijih scenarija posljednjih godina.

Willem Defoe

Od svih prethodno navedenih glumaca Defoe je najstariji, ima najduži glumački staž i najviše nominacija za Oskara. Uprkos činjenici da je četiri puta nominovan za ovu prestižnu nagradu, može se reći da je od svih ovih glumaca najmanje „zvijezda“ i da nije toliko zvučno ime, bar kod onih koji ne prate film toliko ozbiljno. Uprkos tome, poznat je po vrlo specifičnim i karakternim ulogama. Birajući uloge u skupim, ali i nezavisnim kvalitetnim ostvarenjima postao je prepoznatljiv i vrlo cijenjen među kolegama i strukom. Sarađivao je sa nekim od najvećih reditelja današnjice poput Lars von Triera i Wesa Andersona koji prave umjetničke filmove izrazitog autorskog pečata, koji opet dolaze i do one šire publike. Nedavno je ostvario vrlo upečatljivu rolu glumeći Van Gogha u filmu „Na kapiji vječnosti“ za koju je dobio nominacije za Oskara i Zlatni globus. Prošle godine ostvario je po ocjenama mnogih kritičara i publike jednu od boljih glavnih muških uloga 2019. godine u filmu „Svjetionik“ za koju ipak nije uspio osvojiti nominaciju za Oskara.

Napiši komentar