fbpx

Posljednjih nekoliko godina producentska kuća „A24“ sinonim je za vrlo širok spektar filmova, kako žanrovski, tako i sadržajno. Godinama unazad ova kuća profilisala  se u prepoznatljivu kreativnu imperiju karakterističnu po često drugačijim filmovima, koji uprkos tome dobijaju nagrade, pozitivne kritike, pa i nalaze put do šire publike. Jedan od posljednjih u nizu filmova ove kuće jesu i „Talasi“ (Waves) iz 2019. godine reditelja Treya Edwarda Shultsa. Iako su se pojavili bez velike pompe i reklame uglavnom su pobrali pohvale kritike i publike.

Piše: Vedran Grahovac

Radnja filma prati srednjoškolca Tylera kome se život uglavnom svodi na trening, rvanje i učenje da bi dobio stipendiju za koledž. Pored  obaveza slobodno vrijeme provodi sa djevojkom u koju je srećno  zaljubljen. Njegov isprogramiran tempo života i sklad poremetiće vijest da je njegova djevojka trudna. Dok ona silno želi da rodi, on za to ne želi da čuje, jer mu je sportska sezona, ali i buduća karijera na prvom mjestu. Uporedo sa tim saznaje da ima ozbiljnu povredu i da prije operacije ne smije da se bavi fizičkom aktivnošću uopšte. Pod ogromnim  i konstantnim pritiskom roditelja da mora uspjeti odlučuje da o trudnoći i povredi ne govori svojim najbližima i nastavi kao da se ništa nije desilo. Međutim,  problemi u jednom trenutku izlaze na vidjelo, kulminiraju i dovode do tragičnog događaja koji mijenja Tylerov život ali i život njegovih najbližih.

Podrži eTrafiku

Iako formalno nisu podijeljeni „Talasi“ se sastoje iz  dva dijela  koje razdvaja tragični događaj, kao jedan od ključnih momenata ovog filma. Do njega reditelj se pretežno fokusira na dnevne rutine Tylera i njegov težak i naporan, ali ipak skladan život. Drugi dio slijedi nakon tragičnog događaja i akcenat je uglavnom na Tylerovoj sestri, koja je do tada bila marginalizovan lik u svakom smislu. Od tog trenutka Tylera gubimo iz kadra, ali samo fizički, jer je zajedno sa svojim postupkom  i dalje prisutan među članovima svoje porodice više nego ranije.

Zapravo, Tylerovo „djelo“ na neki način je poput kamena bačenog u vodu koji proizvodi talase i neminovno pomjera  vodu u okruženju. U tom smislu, „Talasi“ su priča o ishitrenim potezima koji mijenjaju nas, naše živote, ali i živote naših najbližih. Htjeli ili ne svojim (ne)djelima krojimo ne samo svoju, nego i sudbinu ljudi oko nas, uvlačeći ih u vrtlog života, koji se pretvara u tragediju zbog  spleta raznih okolnosti.

Baveći se Tylerom i njegovim životom, reditelj se dotiče jednog načina odrastanja koji je danas, čini se, prisutniji nego ikada. U tom odrastanju nema puno mjesta uživanju i u njemu se od djece prave profesionalci, koji su konstantno pod pritiskom uspjeha i toga da moraju napredovati. Iako su želje roditelja najčešće dobronamjerne nerijetko nisu u skladu sa željama djeteta, ali ni  sa njegovom emocionalnom zrelošću. Zajedno sa pritiscima druge vrste često dovode do „pucanja“ i defakto pokazivanja pravog lica djeteta, koje jednostavno nije u stanju da se nosi sa životom, bar u tom dobu, i svim onim što taj život prati.

Reditelj nas upoznaje sa skladnom stranom Tylerove porodice, ali i sa onom drugom koja dolazi do izražaja nakon centralnog događaja u filmu. Ta strana zapravo je nedostatak komunikacije i istinske emocije i pažnje, kako među supružnicima tako i na relaciji roditelj-dijete. Odsustvo  komunikacije vidi se konstantno, a potvrđuju ga likovi  koji se žale jedni drugima kako više nemaju sa kim razgovarati. Isto tako, reditelj se bavi i suočavanjem Tylerove porodice sa „talasima“ koje je proizveo Tylerov „kamen“. U vezi s tim, možemo reći da je ovo i priča o življenju sa posljedicama onog što je urađeno, odnosno priča o pokušaju da se živi mimo prošlosti koja nas i dalje prati bez obzira što dani prolaze.

Pored same priče, originalni vizuelni identitet jedan je od najboljih segmenata filma. U određenim dijelovima on podsjeća na poetiku filmova Terrenca Malicka, ali i „Mjesečinu“, sjajnu dramu  producentske kuće „A24“, koja je osvojila tri Oskara. Jarke boje i vrlo često dinamična kamera doprinose autentičnoj fotografiji koja je praćena vrlo dobrom muzikom, koja je u skladu s radnjom. Na kraju, možemo reći da su „Talasi“ vrlo dobar i kompletan film, koji  je pored dramske strukture bogat i u većini  tehničkih segmenata koji ga upotpunjuju kao cijelinu. Takođe, treba spomenuti dosta dobar kasting i pretežno mladu glumačku ekipu na čelu sa Kelvinom Harrisonom Jr. kao Tylerom.

Godina: 2019

Država: Amerika, Kanada

Režija: Trey Edward Shults

Scenario: Trey Edward Shults

Uloge: Taylor Russell, Kelvin Harrison Jr, Alexa Damie, Bill Wise, Sterling K. Brown

Žanr: Drama, romansa

Trajanje: 135 minuta

Napiši komentar