fbpx

Najnoviji uspjeh Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske je izbor direktorice Sarite Vujković za selektorku 30. Memorijala Nadežda Petrović. Ova kulturna manifestacija održava se u organizaciji Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku.

Piše: Fedor Marjanović

Posvećen jednoj od naših najznačajnijih slikarki, Memorijal je prvi put održan 1960. godine. Ovogodišnji naziv „Na jug, na jug! Idemo na jug!“ aluzija je na popularni usklik koji obilježava industrijski napredak Srbije krajem XIX i početkom XX vijeka, ali i na Prvu jugoslovensku koloniju, čija je organizatorka bila Nadežda Petrović. Sa Saritom Vujković smo razgovarali o konceptu ovogodišnjeg Memorijala, značaju postjugoslovenske umjetnosti, ali i o radu MSURS u toku pandemije COVID-19, te kako će ona uticati na dalji rad Muzeja i njegov izložbeni koncept.

Podrži eTrafiku

Vaš izbor za selektorku 30. Memorijala Nadežda Petrović podrazumijeva da će Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske biti partner manifesticije. Od kakvog značaja će ova saradnja biti za MSURS?

Moja pozicija selektorke izabrane od strane stručnog Savjeta Memorijala sasvim sigurno će podrazumijevati i pozicioniranje institucije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske kao partnera u realizaciji ove prestižne manifestacije, te će naš kustos za izložbene programe, Mladen Banjac, preuzeti dužnost asistenta selektora, a grafički dizajner Nemanja Mićević biće zadužen za total dizajn 30. Memorijala.

Osim toga ova saradnja nam je otvorila mogućnost apliciranje za projekte regionalne saradnje u okviru projekta Dijalog za budućnost. Nedavno smo saznali sjajne vijesti da smo ispunili sve uslove ovog projekta i da ćemo za njegovu realizaciju dobiti potrebnu finansijsku podršku. Projekat će nam omogućiti da sa partnerima na projektu – „Umjetničkom galerijom Nadežda Petrović“ iz Čačka i „Narodnim muzejom iz Crne Gore“ u ovoj godini razvijemo svojevrsnu umjetničku platformu koja će kroz rarznovrstan prateći program i aktivnosti predstavljati otvoreno mjesto za dijalog sa umjetnicima i publikom potvrđujući značaj ove manifestacije na mapi kulturnih dešavanja u regionu. U okviru projekta biće organizovane interdisciplinarne ljetne škole za umjetnost i kritiku organizovane na Cetinju i u Banjaluci, namijenjene mladima – studentima i studentkinjama, umjetnicima i umjetnicama, budućim kritičarima i kritičarkama – sa fokusom na mapiranje žena – umjetnica. Projekat uključuje i istraživanje puteva kulturne razmjene i dijaloga regiona na primjeru Memorijala “Nadežda Petrović” koje će proizvesti prijedloge za nove mape kretanja, produbljivanja i obnavljanja veza između institucija i kultura učesnica.

Ovogodišnji Memorijal spojiće umjetnike sa postjugoslovenskih prostora i Bugarske, odnosno zemalja čiji su umjetnici početkom XX vijeka učestvovali u Jugoslovenskoj koloniji. Koliko umjetnički angažman povezuje razjedinjene prostore nekadašnje Jugoslavije?

Koncept izložbe se temelji na postjugoslovenskom umjetničkom prostoru i novim umjetničkim praksama, sa željom da se kroz raznovrnost medija i pojava predstave umjetnici različitih generacija i njihove umjetničke prakse, koje oslikavaju složenost društva u kome živimo. Zamišljeno je da se geografski u ovaj postjugoslovenski prostor uključe i dva bugarska umjetnika, Pravdoljub Ivanov i Kamen Stojanov, po uzoru na to kako je Nadežda Petrović, organizujući Prvu jugoslovensku likovnu koloniju 1905. i njenu prvu izložbu 1907. godine, nastojala da uključi bugarske umjetnike.

U skladu sa 30. Memorijalom ove godine će u manifestaciju biti uključeno 30 umjetnika sa 30 izložbi. Šta je zapravo osnovna veza svih ovih umjetnika i njihovih radova?

Prijedlog izložbe se bazira na broju od 30 umjetnika (zbog 30 godina Memorijala) koji bi se posmatrali kroz medijsku, ali i generacijsku raznolikost koja prati postjugoslovenski kontekst na način da se naglase specifični dijalozi, umjetničke veze i bliskosti kroz prizmu današnjeg vremena prepunog globalnog nereda i sukoba, ali na način da se umjetnost posmatra kao najdraže carstvo snova i utopija.

Takođe prijedlog teži i uključenju najmanje deset umjetnica zastupljenih na izložbi koje svojom pojavnošću i trajnošću nose jaku osobenost i snagu, karakterističnu temperamentu Nadežde Petrović, a koji se na poseban način izražava kroz umjetničku praksu ovih žena.

Ideja u osnovi nosi želju da izložba bude vizuelno atraktivna u okviru koji bi sa medijske strane obuhvatio veoma raznovrsne radove od neoavangarde, novog pristupa crtežu i slikarstvu, skulpturi, instalacijama i radovima u prostoru, video radova, fotografija, performansa, animacije i radova u javnom prostoru i želju za uključenjem lokalne umjetničke scene.

Među izabranim umjetnicima nalazi se par diSTRUKTURA, čija je izložba bila postavljena u MSURS za vrijeme vanrednog stanja. Samim tim povlači se pitanje kako je pandemija COVID-19 uticala na rad MSURS i kako će uticati na sam Memorijal.

Situacija izazvana pandemijom koronavirusa iznenada nas je sve pogodila, a iz sigurnosnih razloga zatvorila je vrata ove institucije u vrijeme kad samo trebali otvoriti izložbu umjetničkog para diSTRUKTURA. Evropska Noć muzeja koja je trebalo da se održi 16. maja,  takođe je zvanično pomjerena odlukom francuskog Ministarstva kulture čak za 14. novembar.  Pratimo trenutnu epidemiološku situaciju i u skladu sa istom djelujemo. U tom smislu izložba koja je planirana 25. juna u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske neće imati klasično svečano otvaranje u večernjim satima, već ćemo u dnevnom terminu sa ograničenim brojem gostiju/umjetnika i medija obilježiti ovaj događaj. Novonastale mjere nam donekle diktiraju i raspored i organizaciju rada u Muzeju, a isti princip rada poštujemo i kod Memorijala. Od izuzetne važnosti je što su u ovom momentu granice otvorene, tako da ova kompleksna izložba u Čačku može da počne sa realizacijom, ali isto tako se iskreno nadamo da neće doći do drugog talasa koronavirusa i da ćemo 3. oktobra imati brojnu publiku na otvaranju jubilarnog Memorijala.

U kreativnom pogledu da li bi pandemija mogla da utiče na buduće projekte i izložbe MSURS, npr. kao tema?

Možemo reći da je već na neki način i uticala, jer smo se upravo zbog novonastale situcije prirodno više okrenuli lokalnoj umjetnosti. Iako odavno planirana izložba koja je trebalo da donese jedan novi pogled četiri kustosa MSURS na raznovrsnu scenu u Republici Srpskoj, uslijed pandemije se nekako transformisala u izložbeni projekat sa snažnim naglaskom na lokalne umjetnike koji će sasvim sigurno na pravi način odgovoriti na trenutno vrijeme u kome živimo i kako se pojedini umjetnici snalaze u ovoj novonastaloj situaciji.

Neki od umjetnika sa kojima sarađujemo su imali veoma plodonosan period u vrijeme izoloacije koja im je poslužila kao inspiracija. Odličan primjer je rad slovenačke grupe Novi kolektivizam, koja nam je u jeku pandemije korona virusa poklonila novi rad – poster pod nazivom “New World Order“ (Novi svetski poredak) inspirisan aktuelnom pandemijom koronavirusa. Rad je nastao 25. marta 2020. godine, a dio je njihove akcije i uvjerenja da kao umjetnici moraju biti istovremeno i hroničari jednog vremena te da je dizajn pravi medij za izražavanje kritičkog stava. Dizajn plakata poslali su na adrese brojnih svjetskih muzeja sa kojima sarađuju i čiji rad cijene.

Napiši komentar