fbpx

Prije pet godina u Banjaluci osnovana je foto-agencija ZIPA PHOTO. Tokom svog rada fotografijom je izvještavala sa svih kontinenata, dok je na njenom sajtu objavljeno više od 100.000 snimaka.

Piše: Melani Isović, naslovna fotografija: Slobodan Rašić Bobara

Jedan od osnivača ove agencije je fotograf Borislav Zdrinja, koji u razgovoru za eTrafiku navodi da je zapravo sve krenulo od ličnog sajta na kome je promovisao svoj rad.

Foto baza

„Svugde u svetu medijske agencije ulažu u foto servis i takmiče se ko će napraviti najbolju, najzanimljiviju fotografiju dana, nedelje ili godine. Svakodnevno izbacuju na hiljade fotografija različitih događaja iz celog sveta. Početkom 2000. godine imao sam svoj lični sajt gde sam svakodnevno ubacivao fotografije koje sam radio. Tri godine kasnije razgovarajući sa kolegama i prijateljima o stanju u našem okruženju pokrećemo osnivanje prve foto-agencije u Republici Srpskoj (BiH) i danas kao takva slavi pet godina postojanja i rada. Od 2015. godine opstajemo kao jedina takva u Bosni i Hercegovini“, navodi Zdrinja.

Foto: Slobodan Rašić Bobara
Foto: Slobodan Rašić Bobara

Bave se fotografijom i fotografisanjem, dok je organizacija unutar agencije takva da je sve  na principu dobrovoljnog rada.

„Imamo 50 fotografa i saradnika iz celog sveta. Kao mala agencija možemo se skromno pohvaliti da smo objavljivali fotografije sa svih pet kontinenata iako smo puno mlađi i u lošijoj financijskoj situaciji od svjetskih agencija“, objašnjava Zdrinja.

Njihovi motivi su foto servis i kvalitetna fotografija.

„Sami počeci su bili obećavajući – puno energije, etuzijazma, volje i želje da se uradi nešto zanimljivo za naš grad Banjaluku, ali i državu. Motiv je da uradimo najbolje što znamo, a to je foto servis i kvalitetna fotografija. Smatam da se odavno trebao postaviti standard u fotografiji koja se koristi u raznim poljima društva, medijima i slično“, govori Zdrinja.

Foto: Slobodan Rašić Bobara
Foto: Slobodan Rašić Bobara

ZIPA PHOTO AGENCY se razlikuje od ostalih zbog kvalitetnih fotografija, ali i profesionalne opreme.

„Vremenom smo se susretali sa raznim problemima, načinom poslovanja i uslovima tržišne igre, koja je u nekim slučajevima išla iz krajnosti u krajnost, ali naš cilj je ostao isti, kvalitetna fotografija i profesionalna oprema koja može podići standard i učiniti da se razlikujemo od ostalih“, objašnjava Zdrinja u razgovoru za eTrafiku.

U radu agencije učestvuju i fotografi sa iskustvom dužim od 30 godina. Kako ističe, svojim klijentima i korisnicima garantuju iskustvo i kvalitet.

„Moram da istaknem zadovoljstvo što radim i sarađujem sa  fotografima koji su obeležili razdoblje još od prošlog veka pa do danas. Rad naših fotografa sa višegodišnjim iskustvom predstavlja veliko bogatstvo koje možemo da primenjujemo u radu i garantujemo veći i bolji kvalitet“, objašnjava Zdrinja.

Foto: Slobodan Rašić Bobara
Foto: Slobodan Rašić Bobara

Analizirajući fotografije koje se pojavljuju u medijima, Zdrinja govori da je danas bitna brzina objavljivanja, dok se kvalitetu fotografije ne pridaje dovoljno pažnje.

Tokom rada na terenu se susreću i sa neugodnim situacijama, koje mogu biti otežavajuće i problematične.

„Najčešće su to situacije kad se treba objasniti da li imate pravo nešto fotografisati, šta je to rad na javnom mestu i događaju, a moralna je odluka kad treba ili ne treba fotografiju objaviti i slično. Sve nesuglasice koje se dese rešavaju se sporazumno i odmah“, govori Zdrinja.

Foto: Slobodan Rašić Bobara
Foto: Slobodan Rašić Bobara

Nedavno mu se desila jedna od takvih situacija.

„Radnici su farbali pešački prelaz i ja sam ih fotografisao, kako bih napravio kratku vest da se u doba korona virusa donekle odvijaju i ostale redovne aktivnosti i da grad vrši redovno održavanje ulica. Radnik mi prilazi i ozbiljno me upozorava da nemam pravo da njih fotografišem kako rade, da treba da zatamnim lica. Prvo sam se iznenadio kako je čovek upućen u rad fotoreportera, te koja ja sve prava i obaveze imam. Zahvalio sam se i svako je na svoju stranu otišao da radi. Oni da farbaju ulice, ja da objavljujem foto-vesti“, objašnjava Zdrinja.

Napiši komentar