fbpx

„Veče nanbudo sporta i japanske kulture“ održano je večeras u Gradskom pozorištu „Jazavac“ u Banjaluci, u sklopu devetog međunarodnog nanbudo seminara.

Posjetioci su večeras imali priliku da vide izložbu tradicionalnih japanskih nošnji, zatim tradicionalni japanski ples sa lepezama koji je izveo plesni klub „Atika“, čuju priče o mangama iz japanske literature i „Crtice iz Japana“, te se pobliže upoznaju sa samom nanbudo vještinom. U prezentaciji učestvovali su timovi iz Hrvatske i Mađarske, kao i domaćin Nanbudo centar Banjaluka.

Nanbudo centar Banjaluka postoji već 13 godina, a njegovdirektor Saša Purnjaga rekao nam je da su Banjalučani itekako zainteresovani za ovu vještinu.

Foto baza

„Imamo veliki broj članova, pogotovo onih najmlađih, kao i rekreativaca koji žele da treniraju zbog svog zdravlja. Ovo je vještina 21. vijeka, zadovoljava potrebe savremenog čovjeka. Može se sagledati sa tri aspekta – filozofskog, borilačkog i zdravstvenog. Radi se o živoj vještini koja se razvijala tokom vremena, stalno se modernizuje i prilagođava današnjem vremenu“, kaže on.

Dešavanju je pristustvovao i ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki koji je za portal eTrafika rekao da mu je drago kada se ovakvi događaji održavaju i u drugim mjestima, a ne samo u Sarajevu gdje je ambasada smještena.

„Teško nam je odvajati vrijeme kako bismo došli u Banjaluku, ali se radujemo kada čujemo za ovakve događaje. Borilačke vještine predstavljaju veliki most između istočnih i zapadnih kultura. Mi za sada pripremamo veliki džudo turnir u Sarajevu, ali mi je jako drago kada se promovišu i druge vještine“, navodi on.

Nanbudo seminar završava se sutra u dvorani “Obilićevo”. Tokom tri dana trajanja seminar su prošli klubovi iz BiH, Francuske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Nihov gost bio je i idejni tvorac ove vještine Jošinao Nanbu.

eTrafika.net – V. Stokić, Foto: G. Terzić

Napiši komentar