fbpx

Po “Priručniku Y” kao osnovi za metodološki pristup u radu sa mladima iz Bosne i Hercegovine i regiona Pereptuum mobile realizovao je niz projekata i aktivnosti u ovoj oblasti. Djelovanje nastavljaju i ove godine realizujući dva projekta u okviru platforme “Banja Luka ljudskog lica” i Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) temeljenom na sveobuhvatnom edukativnom sadržaju iz CARE-ovog priručnika Program Y.

Izvor: Saopštenje

“Priručnik Y” kreiran je u okviru projekta “Young Men Initiative” i prilagođen je za obuku stručnjaka te svih osoba koje rade s mladima s ciljem kvalitetnije i uspješnije promocije rodne ravnopravnosti i zdravog načina života mladića i djevojaka propitivanjem, analiziranjem i dekonstruisanjem postojećih rodnih normi i stereotipa, a 2017. godine priručnik je dobio evropsku “GENE” nagradu za inicijative koje promovišu pozitivne promjene (jedan od 10 najboljih priručnika za neformalno obrazovanje u Evropi).

Foto baza

Glavni cilj jeste da projekat edukacijama i obukama uključi oko 20 000 ljudi, po čemu je i dobio naziv.

Aktivnosti podrazumijevaju realizaciju edukativnih radionica koje sprovode učenici 16 banjalučkih srednjih škola u svojim školama. Teme o kojima govore sa svojim vršnjacima tiču se promocije nenasilja i podizanja svijesti o važnosti zdravih životnih stilova.

Institut Pereptuum mobile u okviru svojih programa radi i na razvoju kritičkog mišljenja kod mladih i realizuje debatne emisije pod nazivom “čEtaonica” u okviru kojih će se debatovati na teme iz pomenutog “Priručnika Y”.

Takođe, svakog četvrtka od 19:30 časova u prostorijama Instituta (Ravnogorska 5, Banja Luka) održavaju se sastanci mladih članova “Budi muško kluba” čija je filozofija bavljenje pitanjima rodne nejednakosti i promovisanje zdrave verzije maskuliniteta i muškosti koja dječacima/mladićima pruža prilika da ostvare svoj puni potencijal u društvu.

Više informacija i kontakte Instituta Perpetuum mobile možete pronaći na web stranici www.pm.rs.ba i više se upoznati sa njihovim radom, ali i priključiti se aktivnostima koje realizuju.

Napiši komentar