fbpx

Kada govorimo o borilačkim sportovima i vještinama, u Banjaluci možete pronaći šta god želite – taekwondo, karate, boks, judo, aikido, capoeiru… Ali jeste li znali da ćete u potrazi za novim hobijem naići i na tridesetak nindži kako izučavaju Bujinkan budo taijutsu?

Bujinkan budo taijutsu je japanska vještina stara više od 1.000 godina. Prije je bila popularna pod nazivom ninjutsu, ali se on više ne koristi zbog loše reputacije koju su nindže stekle. Naime, razni nindža filmovi doveli su do stvaranja predrasuda da su nindža ratnici loši ljudi i hladnokrvne ubice. Bujinkan budo taijutsu trening se još naziva i umjetnost tijela, a čine ga goloruke i naoružane tehnike borbe.

Trener kluba „Bujinkan Sojobo Dojo“ u Banjaluci Zoran Mijić kaže da klub postoji već 20 godina, te da ih čak ni rat nije omeo u radu. Jako dugo se klubu moglo pristupiti samo uz preporuku, ali je posljednjih godina otvoren za sve zainteresovane.

Foto baza

„Kroz njega je prošlo više od 500 članova, ali ne samo Banjalučana. Imamo momka koji svake subote dolazi iz Doboja, imamo članove iz Brčkog, Šipova… Nema posebnih ograničenja ako neko želi da se priključi, jedino mora biti stariji od 15 godina i ne smije biti krivično gonjen“, priča nam Mijić, te naglašava da se ne radi o sportu već vještini.

„Nema takmičenja, sve što radite radite za sebe. Nema sportskih dešavanja niti osvajanja medalja. Vježbate isključivo za sebe i ličnu satisfakciju“, kaže on.

Bujinkan budo taijutsu obuhvata devet stilova borenja, a svaki stil ima svoju istoriju nastanka. Klub „Bujinkan Sojobo Dojo“ vježba 18 strateških vještina koje čine ninjutsu.

„Sistem rangiranja je podijeljen na taj način da imate bijeli pojas, zeleni koji je podijeljen na 9 stepenova i crni koji je podijeljen na 10 nivoa. Među našim članovima ima srednjoškolaca, studenata, radnika… Pa čak i članova Ministarstva unutrašnjih poslova. Imamo i djevojaka, koje ravnopravno vježbaju sa muškarcima“, govori nam Mijić koji je jedini licencirani bujinkan budo taijutsu trener u Republici Srpskoj.

Tokom treninga koriste se razni rekviziti poput štapova, mačeva, koplja… ali se radi o drvenim replikama jer početnicima nije dozvoljen rad sa oružjem, sve dok ne dođu do crnog pojasa. Osim fizičkog izgleda i kondicije, ninjutsu svojim učenicima pruža i samopouzdanje.

„To im nedostaje, a treniranjem jačaju fizičku spremu, samim tim i psihičku stranu. Tada im raste samopouzdanje ne samo u njih, već i u vještinu i tehniku koju rade i oni su daleko zadovoljniji.“

Na treninge čak u Zagreb

Prije nego što je otkrio ninjutsu, Mijić je trenirao kyokushin kan karate. Kaže da je osjećao da nešto nedostaje, nekako nije bio potpun. Onda je 1985. godine čuo za ninjutsu.

„Naredne godine sam proveo skupljajući časopise i knjige koji su objavljivani vani. U decembru 1990. počeo sam da aktivno vježbam, putovao sam iz Banjaluke u Zagreb na trening. Toliko je ta ljubav bila jaka da nije bio nikakav problem“, priča on.

Trener „Bujinkan Sojobo Dojo“ kluba ponosno ističe da su njegovi učenici prije trenirali druge borilačke sportove i vještine, ali su se skrasili upravo kod njega. Ukoliko se želite oprobati kao nindža ratnik i razvijati sebe fizički, ali i kao ličnost, možete ih kontaktirati putem FB stranice.

nindze_bl_1

nindze_bl_2

nindze_bl_3

nindze_bl_5

nindze_bl_8

nindze_bl_11

nindze_bl_12

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar