fbpx

Malo koji je film poslednjih godina privukao toliku pažnju struke, ali i  obične javnosti kao što je to slučaj sa „Jokerom“. I dok se većina slaže sa tim da je Joaquin Phoenix briljirao u ulozi Arthura Flecka, mišljenja oko samog filma nisu potpuno ujednačena. Veliki je broj onih koji film smatraju istinskim remek delom, ali postoje i oni koji ne samo da misle da je „Joker“ samo dobar ,nego i to da je prosečan i uglavnom precenjen film. Bez obzira na krajnju ocenu, određene činjenice  se  teško  mogu osporiti i upravo one čine „Jokera“ bitnim i vrlo značajnim ostvarenjem ne samo za sedmu umetnost nego i umetnost uopšte. Zapravo, čine ga najznačajnijim filmom 2019. godine.

Piše: Vedran Grahovac

Rekordno velika zarada i vraćanje publike u bioskope

Naravno da zarada nije najbitnija i da vrlo često nije parametar kvaliteta filma, ali vrlo je značajno kada film koji pritom nije akcioni spektakl ili blokbaster obara rekorde u bioskopskim dvoranama. Imajući u vidu da je “Joker” jedna vrlo ozbiljna drama, ta zarada zapravo ohrabruje iz razloga što pokazuje i dokazuje da još uvek postoji publika koja vapi za kvalitetnim filmom, a koji pritom nije laka zabava, kako je to često u Holivudu slučaj. Sviđao se nekome ili ne, za kinematografiju je uvek bitno kada se snimi film koji publika u velikoj meri gleda u bioskopima. Zapravo, to je dokaz i potvrda rediteljima da je film još uvek živ i da se za njega isplati boriti. Takođe, „Joker“ je najprofitabilniji film ikada kada su u pitanju filmovi o strip junacima i film sa najvećom zaradom kada su i pitanju filmovi „R“ katagorije (zabranjeno gledanje osobama mlađima od 17 godina bez prisustva roditelja).

Foto baza

O „Jokeru“ pričaju svi

O malo kom filmu poslednjih godina se u toj meri pisalo i pričalo kao što je slučaj sa „Jokerom“. Upravo ovaj film „zapalio“ je internet i podstakao kako one ozbiljne filmofile, tako i one koji to baš i nisu da pričaju o filmu. Gde god da se okrenete čućete rasprave o „Jokeru“. U vremenu sveopšte tabloidizacije i banalizacije svega, kada mnoge ne zanima kultura, sama činjenica da se priča o jednom umetničkom delu, u ovom slučaju filmu, ohrabruje i uliva nadu. Onu nadu da je umetnost bitna, i dalje živa i da je zapravo deo naših života.

Bez političke korektnosti, uz društveni angažman

Za razliku od mnogih kvalitetnih holivudskih ostvarenja ili bar onih koji su imali potencijal da to budu, „Joker“ ne  pati od političke korektnosti i podilaženja, a naročito američkoj publici. „Joker“ je sve ono što mnoga holivudska ostvarenje nisu. Direktan, brutalan, aktuelan, društveno angažovan i prevashodno hrabar. Ako gledamo između redova to je i film o svim  marginalizovanim društvenim grupama, klasnim razlikama, kao i nefunkcionisanju sistema i institucija. Na neki način, „Joker“ je kritika društva i njegova dijagnoza. Upravo ta činjenica mogla bi u velikoj meri uticati na dodelu Oskara s obzirom da je  Američka filmska akademija često znala izbegavati upravo takve filmove, što se poslednjih godina na svu sreću polako menja.

Koristi strip junaka na drugačiji način

Iako nazvan po  kultnom strip junaku Jokeru, ovaj film je mnogo više od samog njegovog lika. Zapravo, reditelj Phillips na jedan vrlo inteligentan način koristi Jokera samo kao okvir u kome se kreće da nam ispriča priču o nama, našim komšijama, prijateljima i društvu koje posrće, a čiji smo deo i svi mi pomalo. Kao i u mnogim drugim segmentima, i u ovom „Joker“ pomera granice gde Phillips kao malo koji reditelj ranije  na jedan totalno drugačiji način koristi lik i ime nekog anti(junaka).

Osvojio „Zlatnog lava“ i jedanaest nominacija za „Oskara“

Kao i zarada i nagrade često ne moraju biti istinski odraz kvaliteta filma. Sa druge strane, ne može se ignorisati činjenica da je „Joker“ osvojio „Zlatnog lava“ na festivalu u Veneciji, jednu od najznačajnijih i najprestižnijih  filmskih nagrada na svetu. Ta nagrada zapravo je pravi prestiž i jedno od najvećih priznanja u svetu filma. Pored nje, ali  i ostalih nagrada,  „Joker“ je osvojio  i jedanaest nominacija za „Oskara“, najviše od svih i postao prvi favorit. Ono što se ne dešava baš često, a vezano za broj osvojenih nagrada, ali i nominacija, pošlo je za rukom reditelju Phillipsu sa svojim novim ostvarenjem.

Jedna od najboljih uloga ikada

Joaquin Phoenix kao Arthur Fleck definitivno je prvi i zaštitni znak ovog filma. Phoenix koji već godinama snima vrlo kvalitetne filmove i ostvaruje neverovatno dobre uloge ovom rolom samo potvrđuje koliko je talentovan i kompleksan kao glumac. Kao malo koji glumac ranije uspeva u tome da mu  za kratko vreme nakon samo par dana od prikazivanja filma sa istim žarom aplaudira publika, struka, ali i oni koji do „Jokera“ nisu bili toliko upoznati sa karijerom ovog velikana. Uloga je to kojom Phoenix donosi jednog od najupečatljivijih anti(junaka) na filmu ikada, od koga vas hvata jeza, sa kim se u nekim trenucima poistovećujete, ali  i saosećate.

Pored svega navedenog, treba reći da je „Joker“ kompleksno filmsko delo bogato sjajnom muzikom, režijom, fotografijom i ostalim segmentima koji čine film. Sa druge strane, o tome da li je on zaista dobar ili je  pak remek delo dalo bi se raspravljati danima i svakako će se to i desiti. Naravno, legitmna su sva mišljenja, pod uslovom da su potkrepljena validnim argumentima. Na kraju, možemo zaključiti da su prethodno navedeni razlozi i činjenice samo neki od onih koji zapravo čine „Jokera“ najznačajnijim filmskim ostvarenjem u 2019. godini, bez obzira na to da li je zaista najbolji ili ne.

Povezani tekstovi:

Joker: Mračne strane ljudske psihe i osmeh koji boli

Napiši komentar