fbpx

U franjevačkom samostanu “Sv. Anto” u Sarajevu 18. januara u 19.00 se otvara humanitarna izložba i kreativna promocija pod nazivom “Empatija”. Cilj izložbe, koja će biti prodajnog karaktera, je pomoć migrantima te, ukoliko bi se skupilo dovoljno sredstava, Australiji koja se bori sa posljedicama katastrofalnih požara.

Izvor: Saopštenje

Organizatori izložbe su nekoliko udruženja koja su članice Asocijacije Nevladinih Organizacija Regiona.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Radi se o projektu čiji je cilj formiranje više različitih strategija kako bi se održao mir i potpomogla ideja suosjećajnosti i tolerancije u regionu, a ideja je zamišljena u Sarajevu. Umjetnici koji su pozvani će izložiti radove u kojima su oni opisali i predstavili kako oni predstavljaju i poimaju suosjećanje. Pored umjetnika primjenjenih umjetnosti i fotografa, članice ANORa pozivaju i sve ostale vrste umjetnosti da performansima i razgovorima sa nama zajedno djelujemo na promociji i ideji tolerancije i suosjećanja. Ova izložba je ujedno i druženje koje će trajati mjesec dana i u sklopu kog pozivamo sve osobe od javnog uticaja, predsjedavajuće i osnivače raznih nevladinih organizacija, udruženja i direktore firmi koji su spremni pomoći da zajednički djelujemo po pitanju smanjenosti empatije i tolerancije. Kako bi efektivnije djelovali na izazov imigrantske kize, ANOR je izglasao da prvenstveno daje prednost sigurnosti, zatim edukaciji po pitanju izazova koji sa sobom donosi imigrantska kriza. Pored ove problematike povodom koje se otvara ovaj događaj, diskutovati će se i o strategijama kroz koje možemo zajednički djelovati na stanje imigrantske krize u BiH u sklopu dogovorenih termina u toku izložbe. Sva pitanja povodom ovog događaja možete postaviti u inbox stranice Asocijacije Nevladinih Organizacija Regiona na Fejsbuk.

Udruženja koja sarađuju sa ANOR povodom ovog projekta su: foto klub “Valter”, Udruženje Likovnih Umjetnika BiH, Udruženje “Val”, a druga udruženja i organizacije iz BiH i regiona su dale saglasnost da su ovakvi projekti više nego potrebni za održanje mira i tolerancije kako u BiH tako i regionalno. Umjetnici koji će dati potporu ovom projektu i čija umjetnost će predstaviti suosjećanje ove godine su: Adis Fejzić, Elma Čaušević Mujezinović, Darko Šobot, Salem Pezić, Admir Mujkić, Danis Fejzić, Hasan Čakar, Amer Hadžić, Amra Sofić, Zenir Šuko, Ana Dominik Rodić, Enisa Hadžimusić, Muhamed Borović, Srđan Dunđerović,Alen Jehja, Amir Čengić, Senad Tahmaz, Aidin Alihodžić, Tarik Jakubović i mnogi drugi.

Događaj će biti otvoren za javnost do 18. februara.

Napiši komentar