fbpx

Tema narkomanije jedna je od najčešće obrađivanih u svetu filma. Mnogo puta do sada, reditelji širom sveta bavili su se ovom tematikom u okviru raznih žanrova. Neki su kao temelj uzimali uzroke zavisnosti, drugi posledice, dok su se ostali bavili jednostavno prikazom mračnog sveta opijata, na komičan,  i manje ili više brutalan način.

Piše: Vedran Grahovac

Takođe, postoje i oni koji su ovu tematiku prikazali kroz radnju filma koja se odvija u okviru nekoliko sati, odnosno, u periodu jednog dana. Jedan od njih jeste i Peter Hedges, scenarista čuvenog filma „Šta muči Gilberta Grejpa“. Temom narkomanije bavi se u svom najnovijem filmu „Ben se vratio“(„Ben is back“) iz 2018. godine, koju između ostalog koristi i da se dotakne još nekih za društvo bitnih tema.

Podrži eTrafiku

Radnja filma prati supružnike Holly i Neala, i njihovo troje dece. Spremajući se za Božić u goste im iznenada dolazi Ben o kome ne znamo apsolutno ništa. I dok su svi uspaničeni i nervozni zbog Benove iznenadne posete, jedino je majka Holly istinski sretna što ga vidi. Kako vreme odmiče, saznajemo da je Ben njen sin iz prvog braka, da je u programu odvikavanja od droge i da im svojim dolascima prethodnih godina gotovo pa redovno pokvari i iskomplikuje skoro svaki Božić. Sklapajući usmeni dogovor sa majkom, obećava joj da neće praviti probleme, a ona mu dozvoljava da ostane samo za Božić, ali pod njenim budnim okom, uz uslov da se testira na drogu, a sve u cilju potvrde da je on zaista „čist“. Iako se na prvi pogled stiče utisak da je mračna prošlost zaista iza njega, ispostaviće se da nije baš tako, dok će se noć uoči Božića pretvoriti u razna iskušenja, suočavanja Bena sa sobom, svojom majkom, ali i okolinom.

Za razliku od mnogih filmova ove tematike koji obiluju mučnim scenama konzumiranja droga i prikazuju psihofizička stanja zavisnika od opijata, ovde to uopšte ne vidimo. Zapravo, reditelj se prvenstveno bavi uticajem konzumiranja droge na odnose unutar porodice, prikazujući nam posledice toga na život konzumenta, ali i njegovih najbližih. Te posledice, gotovo pa redovno, podjednako pogađaju i konzumenta i ljude oko njega. Praveći sebi pakao od života, Ben svesno ili ne u taj začarani krug uvlači i porodicu. I dok svi izuzev majke sumnjaju u njega i pretpostavljaju šta će biti, jedina ona pokušava da ga razume,  podrži i bori se sa njim. I upravo taj njihov odnos pun ljubavi i poštovanja, koji često nije uzajaman, jeste suština ovog filma.

U tom smislu, „Ben se vratio“ je posveta i spomenik majci, njenoj žrtvi i ljubavi prema sinu. To je ona majka koja pre svega oseća pa tek onda misli. Ona prvo daje zagrljaj pa tek onda analizira. Iako vođena prvenstveno neizmernom količinom ljubavi koju često može pružiti samo majka, ona je  takođe vođena intuicijom, ali i hrabrošću koja često fali i muškarcima. Prema svome sinu ona je drug, ali i policajac.

Ne baš slučajno smestivši radnju u noć pred Božić, praznik koji simbolizuje novi početak i rađanje, Hedges se bavi jednim novim početkom, odnosno pokušajem da  se do njega dođe. Taj početak ogleda se u harmoniji porodičnih odnosa, miru i slozi. Svemu onome što ova porodica, bar dok je Ben bio tu, nije  imala često. Za taj početak po ko zna koji put Benova majka odlučuje da se bori. Kroz njenu odlučnost i prvenstveno veru, reditelj nam daje jedan uzvišeni prikaz majke koja uzima stvar u svoje ruke i koja je radi svoga sina apsolutno spremna na sve.

Takođe, priča je ovo  i o društvenom položaju lečenog narkomana  i pokušaju njegove resocijalizacije. Put do te resocijalizacije nakon svega i više je nego težak. Bivši  prijatelji pa donekle i društvo neretko su samo lanci koji nam ne dozvoljavaju da se krećemo van okvira  tog malog i skučenog sveta, a koji zovemo pakao droge. Ono što je problem jeste to da Ben u velikoj meri taj svet ponekad i ne želi da napusti, a i kada želi u stvari shvata koliko je to „nemoguća misija“. Vrlo često, karta za izlazak iz tog sveta je preskupa i za nju snosimo ozbiljne posledice. Cenom te karte i ozbiljnošću tih posledica između ostalog bavi se ovaj film.

Kao jedan od najjačih aduta ove drame možemo navesti lik Benove majke koju je vrlo dobro odigrala Julia Roberts. Za razliku od mnogih njenih uloga prvenstveno u romantičnim filmovima, Julia ovde donosi drugačiju i sasvim solidnu pa čak i vrlo dobru rolu emotivne  i vrlo snažne žene. U ulozi Bena takođe se dobro snašao Lucas Hedges, koji nam je poznat iz odlične drame „Mančester pored Mora“ u kojoj je imao vrlo zapaženu ulogu.

Kao jednu od zamerki možemo navesti utisak koji se u određenoj meri stiče, a vezan je za nedostatak jasne vizije reditelja u kom smjeru da ide ovaj film kao i to kako da ga završi. I dok prva polovina filma egzistira kao tipična porodična drama, druga polovina prerasta u film sa dosta dinamike koji čak i naginje ka trileru. Iako je imao dobru podlogu za puno uverljiviju dramu, možemo reći da ti potencijali i nisu baš u potpunosti iskorišćeni. Uprkos tome, „Ben se vratio“ je sasvim solidna i na trenutke vrlo dobra drama sa dve dobre i korektne uloge. Film koji nam nudi samo jedan od prikaza sveta droge, a prvenstveno film koji je posveta majci i njenoj ogromnoj ljubavi prema sinu.

Godina: 2018.

Režija: Peter Hedges

Scenario: Peter Hedges

Uloge: Julia Roberts, Lucas Hedges, Courtney B. Vance, Rachel Bay Jones,  David Zaldivar

Žanr: drama

Država: Amerika

Trajanje: 103 minuta

Napiši komentar