fbpx

Nenad Balta u kafiću Yoko u Banjaluci 16. decembra predstavlja svoje grafike iz ciklusa “Trenutak u okviru”. Izložba će trajati do 23. decembra.

O samoj izložbi dr Siniša Vidaković kaže da se Balta ovim ciklusom bavi traganjem za neulovljenim stanjima svega onoga sto stoji ‘unutar i izvan slike’, često zalazeći u lunarnu temporalnost, koja vlastiti umjetnički legalitet koristi da bi inovirala tradicionalne moći grafike, i uvela je jednim svojim dijelom u kompleksno polje intermedijalne umjetnosti.

“Umjetnik se svjesno i lucidno poigrava i koketira sa etiketom kiča (metaforiranom ovdje u formi goblenskih ramova) i odjednom snagom umjetničkog invidualizma suprostavlja logiku očekivanog, te ‘zarobljava’ posmatrača u okvir svojih ramova, gdje se bjelina i tama, one koje je je i Maljevič tako maestralno definisao, prevode iz sfere realnog u onu izvan doživljajnosti. Nenad Balta je koristeći klasične likovne medijume u domenu umjetnosti multioriginala, zahvaljujući dobro izgrađenim temeljima tehničke kultivisanosti, vizuelno razradio (po jednom obrascu koji naizgled minimalno varira), bogat svijet osavremenjenog pogleda na prošlost, sadašnjost i budućnost”, navodi on.

Foto baza

Napiši komentar