fbpx

Sedmi “povratnički” festival studentsko film DukaFest održaće se 21 – 24. novembra u Gradskom pozorištu Jazavac. Za konkurs se prijavio 1.561 film iz 91 države. Ulaz na festival je besplatan.

Piše: Fedor Marjanović

Festival studentskog filma DukaFest se vraća u Banjaluku nakon pet godina. Sedmi povratnički festival održaće se 21 – 24. novembra u Gradskom pozorištu Jazavac. Publika će u takmičarskom programu moći da gleda 20 igranih i 27 dokumentarnih filmova.

Podrži eTrafiku

Revijalni program će činiti sekcija animiranih filmova i filmova studenata Akademije umjetnosti, podijeljenog u dva bloka od po 90 minuta. Drugi dio revijalnog programa činiće promocija diptiha knjiga Kritički vodič kroz srpski film 2000 – 2017 i The Best Serbian Films of 21. Century u izdanju Filmskog Centra Srbije koje potpisuju Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Belisavljević. Takođe, srednjoškolcima će se predstaviti i studenti Dramskog odsjeka Akademije umjetnosti i prikazivaće se filmovi banjalučkih studenata nagrađeni na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, Kostakurta Saše Karanovića i Nisam ovdje Sare Radusinović. U sklopu revijalnog programa biće održan i masterclass režije.

Članovi žirija su režiser i profesor Akademije umjetnosti Saša Hajduković, te nekadašnji učesnici DukaFesta Nemanja Ćeranić i Vladimir Tagić.

Organizatori sedmog DukaFesta su Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Udruženje za podsticaj i razvoj kulture i umjetnosti КROV, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Banjaluka, dok je glavni sponzor festivala kompanija m:tel.

“Što se tiče podrške grada Banjaluka, mi pružamo resursnu, finansijsku i logističku podršku”, rekao je Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku grada Banjaluka.

Dekanesa Akademije umjetnosti Sanda Dodik istakla važnost Akademije umjetnosti, DukaFesta i studentskog filma za podsticaj filmskog stvaralaštva u Banjaluci.

“Banjaluka je zastupljena na filmskom planu najviše kroz studentske filmove. Veliki broj studenata učestvuje na festivalima na kojima dobijaju važne nagrade. Oni stasavaju u značajne predstavnike svog zanata”, kazala je.

Dodik je dodala da DukaFest predstavlja veliki korak u uspostvljanju saradnje između naših studenata, Akademije i kinematografije sa internacionalnom filmskom scenom.

Milica Kondić, portparol komplanije m:tel, istakla je da DukaFest povezuje mlade ljude na multikulturalnom i profesionalnom nivou.

“Moram da pohvalim sve mlade ljude, koji su uložili dosta truda i napora da poslije pet godina pauze ponovo pokrenu jedan ovakav festival. Možemo slobodno reći da je ovo novi početak festivala, a mi kao kompanija smo ponosni što možemo da ga podržimo”, istakla je.

Festival je nastao u pomen tragično stradalom studentu Akademije umjetnosti Dušku Dukiću Duki, po kome i nosi naziv.

Aktuelnosti o DukaFestu mogu se naći na zvaničnom sajtu festivala www.dukafest.com te na društvenim mrežama.

Napiši komentar