fbpx

Dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma u Banjaluci, koji će početi u četvrtak 24. oktobra od 20 časova u Cineplexu Palas, ove godine će se prvi put održazti bez ceremonije svečanog otvaranja.

Izvor: Saopštenje

Organizatori Festivala odlučili su se na ovakvu odluku kako bi upozorili da se tradicionalne filmske manifestacije u Republici Srpskoj ne mogu održavati sa krajnje minimalnim finansijskim sredstvima. Tako je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, koje je ovogodišnji Festival pomoglo sa samo 13.000 KM.

Foto baza

Na konkurs Festivala pristiglo je 540 animiranih filmova iz 51 države svijeta. Selekciona komisija je u takmičarske programe uvrstila 51, 17 u dječiji takmičarski program i 45 u programe panorama. Žiri ovogodišnjeg Festivala čine Bajko Hromalić iz Hrvatske, Saša Rakezić Zograf iz Srbije i Tanja Šljivar iz Bosne i Hercegovine.

Prateći program Festivala prilagođen je uslovima održavanja Festivala i čini ga nekoliko sadržaja – Savremeni portugalski animirani film i Zagrebačka škola animiranog filma koja će ove godine biće predstavljena sa dva programa.

U okviru programa “Emile Awards 2018” (nagrada za najbolje evropske animirane filmove) biće prikazano devet animiranih filmova, a Festival ove godine priređuje retrospektivu filmova nedavno preminulom bosanko-hercegovačkom animatoru Jurinku Rajiču.

Pored Banjaluke, svi takmičarski programi biće paralelno prikazani i u Trebinju, u okviru saradnje sa Kulturnim centrom u Trebinju, u periodu od 24. do 28. oktobra svakodnevno.

Ovogodišnji Festival podržalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) u Bosni i Hercegovni, koja posljednjih nekoliko godina finansira štampanje kompletnog promotivnog materijala.

Medijski pokrovitelj Festivala je Elta televizija iz Banjaluke.

Napiši komentar