fbpx

Udruga ljubitelja stripa iz Mostara MOSTRIP već četvrti put organizira manifestaciju Mostarski strip vikend.

Izvor: Saopštenje

Strip vikend će se održati u subotu i nedjelju, 05. i 06. oktobra, u prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepane Kosače. Svečano otvorenje najavljeno je za 05. oktobar u 12 sati.

Podrži eTrafiku

Ovogodišnji Mostarski strip vikend će svečano otvoriti ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini, Nicola Minasi.

Kao i prošle godine, na vikendu će biti postavljena izložba radova gostujućih autora. Tijekom cijele manifestacije bit će nezaobilazno crtanje i potpisivanje gostujućih autora za posjetitelje, predstavljanje maskote festivala, nagrađivanje najsretnijih posjetitelja i još dosta zanimljivosti. Iz ovogodišnjeg programa izdvajaju tribine posvećene Dylan Dogu, strip-junaku za kojeg znaju čak i oni koji ne čitaju stripove. Na tribini će učestvovati gosti iz Italije. Pored tribine bit će organizirana i izložba radova na temu stripa Dylan Dog.

“Iza nas je već nekoliko uspiješnih projekata, do sada smo organizovali tri strip vikenda u Mostaru, veliki broj radionica za mlade. Svojim djelovanjem smo, sudeći po reakciji javnosti, definitivno uspjeli animirati okolinu za kulturu stripa. Nošeni pozitivnim kritikama ove godine kroz nekoliko projekata nastavljamo sa našim djelovanjem”, izjavili su iz kluba Mostrip.

Klub Mostrip osnovan je krajem 2015. godine od strane strip entuzijasta iz Mostara. Cilj Kluba je da strip pomjeri s kulturne margine, gdje se danas nezasluženo nalazi.

Iz Kluba ističu da je cilj druženja i manifestacije promocija i popularizacija strip-kulture s naglaskom na mlađu generaciju.

Ove godine na Strip vikend dolazi rekordni broj gostiju. Grad na Neretvi posjetit će 18 umjetnika iz svijeta stripa: Milorad Vicanovic Maza, Enis Čišić, Dražen Kovačević, Midhat Kapetanović, Filip Andronik, Zdravko Cvjetković, Kenan Halilović, Armin Ozdić, Jovan Ukropina, Milan Jovanović,  Sibin Slavković, Marco Mastrazzo, Alessandro Bocci, Giuseppe Candita, Roberto Diso, Gianni Sedioli, Giancarlo Marzano i  Lana Šator.

“Što se tiče gostiju moramo spomenuti i činjenicu da će i ove godine kao što je bilo  i za prethodne tri, svi naši specijalni gosti  uraditi  plakate sa motivom grada Mostara. Čime ćemo još jednom staviti Mostar, Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događanja u svijetu”, saopćeno je iz kluba Mostrip.

Napiši komentar