fbpx

Filmski festival „Uhvati film – Banjaluka” održaće se od 9. do 11. oktobra u Banjaluci. Svečano otvaranje biće upriličeno 9. oktobra u CineStar Delta Planet (Sala 5), sa početkom u 18.30, a naredna dva dana, 10. i 11. oktobra, projekcija filmova i prateći program nastaviće se u Staklencu.

Izvor: Saopštenje

Na konkurs je pristiglo 586 filmova iz 88 država svijeta. U okviru filmskog programa na Festivalu u Banjaluci, u periodu od 9. do 11. oktobra 2019, premijerno biće prikazana 24 filma, koji filmskim pristupom o invalidnosti otvaraju tabu teme i mijenjaju perspektive. Prateći program festivala su panel diskusije na temе Razbijajući predrasude kroz umjetnost (moderator: Dušica Lipovac) i Žena juče, danas, sutra (moderator: Ana Kotur Erkić), sa zanimljivim gostima iz svijeta filma, kulture, umjetnosti, novinarstva, sporta… Program Festivala će upotpuniti i gostovanje Nebojše Kuruzovića – “Poesy za jednu osobu”.

Podrži eTrafiku

“Cilj „Uhvati film” festivala je da se kroz filmsku umjetnost doprinese smanjenju socijalne distance prema osobama s invaliditetom promovišući potencijale i mogućnosti. Veoma je bitno da osobe s invaliditetom kulturna zajednica prepozna kao stvaraoce, tako i kao konzumente kulture. Filmski festival koji prikazuje filmove na temu invalidnosti i osoba s invaliditetom mijenjajući perspektivu i rušeći predrasude, u Banjaluci se održava od 2011. godine. Potpisivanjem Sporazuma o saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom ‘Uhvati sa mnom ovaj dan-uhvati film’, postao je jedinstven regionalni filmski festival koji se, osim Banjaluke i Novog Sada, održava i u Rijeci i Kotoru”, navodi se u saopštenju.

Organizatori se zahvaljuju svima onima koji pomažu organizaciji ovogodišnjeg festivala, te svim pisanim i elektronskim medijima, koji iz godine u godinu upoznaju javnost sa „Uhvati film” festivalom i organizacionom timu Festivala koji godinama s velikom predanošću radi na njegovoj pripremi i realizaciji.

Ovogodišnji „Uhvati film – Banjaluka” festival podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Banja Luka, Biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske i CineStar Delta Planet. Medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske.

Program festivala:

Prvi dan:

18:30 – Svečano otvaranje (CineStar Delta Planet, Sala 5)

19:00 – Projekcija filmova (Ne izostavljajte nas, Moje ime je Petja, Simonina životna bajka, Van vode, Um moćniji od moći, Teren, Uzvraćena ljubav, Ian, dirljiva priča)

Drugi dan – Muzički paviljon “Staklenac”

16: 00 – Projekcija filmova (Izgubljeni, Ponovna geneza, Glas mora, Usvojen pas, Viki, Dijamanti za moje mrave, Munja)

18:00 – Panel diskusija: Razbijajući predrasude kroz umijetnost

20:00 – Poesy za jednu osobu

Treći dan – Muzički paviljon “Staklenac”

16:00 – Projekcija filmova (Posljednja runda za Simon, Ples u mraku, Kristal, Backbeat, Nezaboravno, Trčanje sa Helen, Dragi doktore, Karlotino lice, Kreveti drugih, Ravnoteža)

18:00 – Panel diskusija: Žena juče, danas, sutra

Napiši komentar