fbpx

Jedni će za njega reći da je panj i maneken, dok će drugi da kažu da je vrhunski golgeter. Što se tiče ovog čovjeka, nema fudbalskih fanatika koji će reći da je solidan, jer za njega ili kažete da je savršen ili da ništa ne zna. Čovjek sa nožem u leđima, čovjek koga je ostavio Bayern, cijela Njemačka, pa i čitav fudbalski svijet.

Mario Gomez Garcia, fudbaler koji je rođen 10. jula 1985. godine u Riedlingenu, a odrastao je u Unlingenu. Otac mu je bio iz Granade (Španija), a majka Nijemica, tako da je imao državljanstvo i mogućnost da igra i za Njemačku i za Španiju. Ipak se u 17. godini odlučio za Njemačku. Klupsku karijeru počeo je u Stuttgartu, a nakon neočekivanog osvajanja titule u Bundesligi, njega proglašavaju za igrača godine u Njemačkoj. Gomez je u svojoj posljednjoj sezoni u Stuttgartu (kad je osvojena titula) u 59 utakmica postigao 39 golova. Na početku sljedeće, 2009/2010 sezone za tada rekordnih 35 miliona prelazi u minhenski Bayern, gdje je doživio najveće visine, ali gdje je zapravo počeo njegov kraj.

U svojoj prvoj sezoni na Allianz Areni, on je iz 54 utakmice postigao samo 16 golova i podijelio 8 asistenicija, tako da kod tadašnjeg trenera Bayerna, Van Gaala, i nije dobijao šansu u većim utakmicama, koje su ugravnom počinjali Olić i Muller.

Podrži eTrafiku

Nakon prve, više loše nego dobre sezone, Mario Gomez se konačno pronašao, uhvatio pravi tempo i naredne dvije sezone (2010/2011 i 2011/2012 ) pokazao zašto je toliko koštao. U sezoni 2010/2011, Mario je na svim takmičenjima, na 55 utakmica dao čak 48 golova i postigao 9 asistencija. Nakon te sjajne sezone u kojoj je bio vjerovatno i najbolji igrač Bavaraca, u sezoni 2011/2012 Mario na takođe 61 utakmici (ovaj put se računa i Euro 2012 i njegovi nastupi za njemačku reprezentaciju), postigao 45 golova uz 8 asistencija, uz podatak da je na Euru 2012 postigao 3 gola, kao i prvi strijelac Fernando Torres.

Prvi od dva noža, njemački El Torero je dobio u sezoni 2012/13 gdje su ga prvo povreda na početku sezone, a onda i nepovjerenje Jupp Heynckesa zakovali za klupu i samo je povremeno ulazio na teren kao zamjena ili početak nevažnih utakmica, kad je prvenstvo već bilo riješeno. Naime, čovjek koje je njega izbacio iz startnih 11, Mario Mandžukić, dobio je sve hvalospjeve i čestitke, a upravo ćemo u sljedećem iznošenju činjenica vidjeti da li je to stvarno tako. Da li je Mario Mandzukić bolji od El Torera ?

Mario Mandžukić je u 39 nastupa za Bayern (Bundesliga, Liga Šampiona i DFB Pokal) postigao 21 pogodak uz 4 asistencije, a na terenu je proveo 2.745 minute, što znači da je postizao pogodak na svakih 130 minuta. Mario Gomez je u 32 utakmice postigao 19 golova i upisao takođe 4 asistencije, dok je na terenu proveo samo 1.223 minute, a golove je postizao svake 64 minute.

Ako pogledamo ovu statistiku, gdje je Gomez za 1.522 minute manje postigao samo 3 gola manje i da je postizao gol svakih 66 minuta prije Mandzukića, vidjećemo da je bio mnogo potcijenjen. Možemo da se prisjetimo i utakmice polufinala DFB Pokala kad je Mario Gomez za samo 6 minuta postigao Het-trick protiv Wolfsburga u periodu od 80 do 86 minute, što je jedan od najbržih Het-trickova ikad.

Na kraju sezone očekivan epilog, veliki Gomez napušta minhenski Bayern i u potrazi za igrom odlazi u Fiorentinu. Ipak, u Italiji sreću nije našao, ne zbog svog lošeg kvaliteta, nego zbog povreda koje su ga skoro pa cijele sezone držale van terena. U Fiorentini je ove sezone odigrao samo 891 minuta iz 15 utakmica i postigao 4 gola i 2 asistencije.

Upravo to ga je koštalo nastupa na svjetskom prvenstvu u Brazilu, što je ujedno i drugi nož koji je dobio u leđa ovaj golgeter. Joachim Lew je odlučio da on nije dovoljno dobar da bi nastupao na tom takmičenju o kome sanja svaki fudbaler. Izgleda da nekad veliki Gomez više nema ni šansu da se dokaže, i da su zaboravljena sva njegova djela. Izgleda da su zaboravljeni i rušenje Holandije (2 gola) i Portugala (1 gol, jedini na utakmici ), na Euru 2012.

Iako nikad nije promašio penal, ipak mu na velikim utakmicama nije bilo dozvoljeno ih upravo on izvodi, već su to radili drugi igrači. Danas se gotovo i ne spominje, danas ga nema u novinama i na vijestima, danas su izgleda svi zaboravili na njega. Veliki profesionalac, veliki fudbalski majstor i čovjek koji je uvijek bio primjer lijepog ponašanja. Zar nije zaslužio drugu šansu veliki El Torero ?

eTrafika.net – Predrag Tomaš

Napiši komentar