fbpx

Osmi Banjaluka Art festivala otvara performans „Čista krv“ umjetnice Smirne Kulenović. Svojim radom Kulenović propituje apokaliptičnu viziju budućnosti, krećući se Poslovnom zonom Incel.

Izvor: Saopštenje

Ovakva vizija budućnosti u isto vrijeme se bavi pitanjem političke zasnovanosti u aktuelnim ideološkim retorikama. Performans počinje u 18:30 časova ispred Društveno Kulturnog Centra Incel. Prvog dana festivala predstaviće se i Kristofer Andrić sa svojom izložbom grafika „Tranzicija u Bosni i Hercegovini“. Izložba je postavljena u Art Klubu Prostor i počinje u 20:30 časova.

Podrži eTrafiku

U petak, 30. avgusta u DKC Incelu basista grupe KUD Idijoti Nenad Marjanović dr Fric će promovisati svoju knjigu „Život sa Idi(j)otima“. Prva biografija pulskog punk benda donosi manje poznate detalje. Promocija knjige je u 20:00 časova, a moderator je banjalučki muzičar i pravnik Dalibor Mrša. Muzički dio programa otvara audio- vizuelni projekat  „ŽEN“ koje su svoju karijeru započele u zagrebačkom AKC Medika te vrlo brzo postale prepoznatljive na muzičkoj sceni. Nakon djevojaka nastupiće emo macho bend „Svemirko“ koji trenutno važe za vodeći pop bend na Balkanu.

Projekcija filma „Taurunum boy“ rediteljke Jelene Maksimović i Dušana Grubina je u subotu 31. avgusta sa početkom u 21h. Film prati dječake iz Zemuna koji vrjeme provode na napuštenim mjestima, voze motore i prave žurke. Film je prikazan u Torinu, Prizrenu, Parizu te na Pravo ljudski festivalu i BelDoks-u. Festival zatvara muzički program na kome nastupaju Forest People i Bogdan. Forest People je alter ego Dja i producenta Dragana Lakića koji je jedan od ključnih osoba u zemlji kada je techno muzika u pitanju. Bogdan je vlasnik etikeke Parabola Records koja izdaje kasete i digitalna izdanja.

Posjetioci Blart festivala će u prostorijama Društveno Kulturnog Centra Incel moći pogledati fotografije vizuelne umjetnice Marine Božić. Fotografije „Daily Life“ su nastale svakodnevnim snimanjem telefonom i uobličeni u ličnu arhivu koja predstavlja presjek socijalnog stanja zemlje.

Osmi regionalni festival Blart propituje aktuelne ekološke krize, migracije i mogućnost javnog okupljanje. Partneri ovogodišnjeg festivala su Art Klub Prostor, Impuls, Žiža, Uampi „Bum“ i „SlovoFilm“.

Napiši komentar