fbpx

Povodom 125 godina postojanja esperanto jezika banjalučki esperantisti okupljeni u gradskom društvu “La Mondo“ obilježili su večeras ovaj, za njih, veoma značajan jubilej predavanjem poznatog esperantiste, svjetskog putnika i putopisca Smaila Grbe iz Sarajeva.

“Svjetska esperantska organizacija je svim svojim članicama preporučila da se ovaj značajan jubilej obilježi organizovanjem raznih prigodnih programa vezanih za ulogu i praktičnu primjenu međunarodnog jezika Esperanto u svijetu. Mi smo se odlučili za predavanje na temu – Esperanto jezik prijateljstva”, istakli su iz ovog društva.

Gost iz Sarajeva je pohvalio rad banjalučkog društva, te prisutnim govorio o samom jeziku, njegovim mnogobrojnim putovanjima zahvaljujući njemu, te aktivnostima i anegdotama.

Podrži eTrafiku

Međutim, skrenuo je pažnju i na probleme sa kojim se esperantisti, kako u svijetu, tako i kod nas susreću.

“Esperanto jezik ne počiva na moći političara i moći novca, već na moći entuzijazma. U Evropi je taj entuzijazam splasnuo, većina ljudi radi samo ono što mora, a nekada ni to. Teško je opstati ali ja i dalje imam vjere i poručujem svim zaljubljenicima u ovaj jezik da ne odustaju”, istakao je Grbo.

“Profesor Grbo posljednji put u Banjaluci je bio 1987. godine kada se održavao jugoslovenski kongres esperantista i zaista mi je drago što je on poslije dužeg vremena ponovo ovdje. Tada je držao predavanje u banjalučkoj Gimnaziji a evo i naše društvo je održalo tu tradiciju”, istakao je podpredsjednik “La Monda” Mićo Vrhovac.

U svom dugom esperantskom stažu prof. Grbo je održao preko stotinu predavanja,  kurseva, napisao nekoliko knjiga o svojim putovanjima, kao i par knjiga koje govore o istoriji Esperanto jezika i razvoju esperantskog pokreta u bivšoj Jugoslaviji. Po zanimanju je nastavnik njemačkog jezika.

Poslije predavanja zainteresovani su mogli ostati na koktelu i razgovorati sa gostom iz Sarajeva, te ostalim članovima banjalučkog društva.

 

 

eTrafika.net – O. Tešić

Napiši komentar