fbpx

Nekoliko godina unazad, danski filmovi vrlo često su osvajali nominacije za „Oskara“ pa čak i samog „Oskara“ u kategoriji „Najboljeg stranog filma“. Svetski priznati reditelji kao što su Susanne Bier, Thomas Vinterberg, Lars von Trier, A. T. Jensen i mnogi drugi postavili su visoke kriterijume i navikli  nas na to da iz Danske očekujemo kvalitetna ostvarenja.

Piše: Vedran Grahovac

Reditelj „Krigena“ Tobias Lindholm onima koji prate evropsku kinematografiju poznat je i po saradnji sa kolegom Vinterbergom, za čije filmove je pisao scenarije. Upravo njegov scenario za film „Lov“, a koji je režirao Vinterberg, u velikoj meri doprineo je tome da  taj film mnogi smatraju jednim od najboljih danskih ostvarenja poslednjih nekoliko godina. Ovog puta u filmu „Krigen“ Tobias Lindholm potpisuje scenario i režiju.

Foto baza

Radnja filma smeštena je u Avganistan i prati grupu danskih vojnika na čelu sa komandirom Clausom, koji danju patroliraju čuvajući lokalno stanovništvo od Talibana. Paralelno sa događajima u Avganistanu pratimo život Marie, Clausove žene. Boreći sa obavezama i troje male, nestašne dece ona dane provodi čekajući supruga da se vrati iz mirovne misije. Prilikom jedne rutinske patrole Clausova četa biće napadnuta i on će doneti odluku o protivnapadu kako bi zaštitio svoj i živote svojih kolega vojnika, uprkos tome što nisu bili u potpunosti ispunjeni formalni razlozi predviđeni vojnim propisima. U toj vojnoj akciji će poginuti 11 civila nakon čega će Clausa poslati kući i suditi mu po komandnoj odgovornosti.

Stavljajući glavnog (anti)junaka u vrlo nezavidnu situaciju Lindholm se dotiče teme rata kao jedne od glavnih u ovom filmu. Iako kroz nekoliko scena vrlo konkretno i jasno vidimo sve užase i strahote rata, danski reditelj fokusira se pre svega na posledice rata i ono što on donosi posle. Upravo u miru, nakon što sve prođe, odvijaju se možda i najteže bitke koje pojedinac mora voditi. Psihičke traume, preuzimanje odgovornosti i suočavanje sa samim sobom skoro su pa neminovni, poručuje nam Lindholm.

Kroz priču o Clausu i sudskom postupku protiv njega „Krigen“ se bavi još i ljudskim moralom, karakterom i principima kao neizostavnim delovima svake ličnosti. Bez obzira na njihovu čvrstinu i postajanje, oni se često dovode u pitanje kada pojedinac oseti da je ugrožen on, ali i njegovi najbliži, što će biti i slučaj sa Clausom. Upravo tada kao vid odbrambenog mehanizma mnogi će uraditi sve kako bi obezbedili sigurnost svojoj prodici, možda i staviti svoje principe u neki drugi plan. Baš kroz tu moralnu dilemu Clausa da li da govori istinu ili laže na suđenju, a što će direktno uticati na ishod sudskog postupka, samim tim i dalji život njegove supruge i dece, videćemo sav značaj porodice i sve ono što su mnogi od nas spremni učiniti za nju. Takođe, gledajući ovaj film shvatićemo kako rat pored toga što utiče na živote onih koji su u njemu učestvovali, utiče i na živote onih koji sa ratom nemaju direktne veze. Kroz jednu ličnu priču koja se mogla desiti mnogima od nas Lindholm nam nudi odličan prikaz besmisla rata u kome je granica između zločina i  herojstva i više nego tanka.

Pored sjajnog scenarija i vrlo dobre režije treba pohvaliti i ulogu Pilou Asbaeka kao centralne figure ovog ostvarenja. Tumačeći lik Clausa odigrao je jednu od onih uloga sa malo teksta gde dominiraju mimika i stav, koji odlično prenose kompleksno psihičko stanje u kojem se lik poput njega nalazi. Takođe, treba izdvojiti i sjajnu rolu Tuve Novotny koja je u ulozi Clausove žene, bez ikakvog moralisanja i skrupula spremna uraditi sve kako bi zaštitila članove svoje porodice. Upravo kroz ova dva lika Lindholm pravi kontrast nudeći nam dve različite verzije, odnosno dva totalno drugačija pristupa jednom vrlo kompleksnom problemu.

Emotivno snažna psiholoska drama, „Krigen“ opravdava tezu Danske kao odlične kinematografije. Sporog ritma sa malo dijaloga jedan je od onih filmova koji nas sjajnom pričom i atmosferom uvodi u radnju. Film koji propituje i podstiče na razmišljanje. Gledajući ovaj film svako od nas staviće se u Clausovu situaciju i upitati se šta bi on učinio na njegovom mestu. Da li se sloboda uopšte može nazvati tim imenom ako nas sud vlastite savesti proganja konstantno, jedno je od pitanja koje postavlja „Krigen’’. Na kraju, možemo reći da je „Krigen“ odlična drama koja je zasluženo nominovana za “Oskara“ te 2016. godine i  kojom Lindholm još jednom pokazuje svoj talenat za pisanje i režiju.

Režija: Tobias Lindholm

Scenario: Tobias Lindlohlm

Uloge: Pilou Asbaek, Tuva Novotny, Søren Malling, Charlotte Munck, Dar Salim

Žanr: drama

Država: Danska, Francuska

Trajanje: 115 minuta

Imdb ocena: 7,1

Naša ocena: 8,5

Napiši komentar