fbpx

U sklopu osmog Vikenda aktivizma, u Banjaluci se organizuje promocija knjige #ŽeneBiH, autorki Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić.

Izvor: Oštra nula

Promocija će se održati u cafe baru Eklektik u Banjaluci (Kralja Petra I Karađorđevića 65a), u subotu, 17. augusta, s početkom u 21 sat. Organizator je udruženje građana Oštra nula.

Foto baza

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. Svaku od žena ilustrirala je po jedna ilustratorica/dizajnerica/umjetnica iz BiH.

Ovo je knjiga o prvim umjetnicama, spisateljicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH.

Knjiga #ŽeneBiH slavi žene koje su odlučile da se školuju onda kada to ženama nije bilo dozvoljeno, koje su bile (i jesu) ambasadorice bh. umjetnosti i kulture u svijetu; koje su se zalagale za ženska prava u vrijeme kada ona uopće nisu postojala; koje su položile svoje živote za borbu protiv fašizma; koje su postigle svjetske uspjehe u poljima svog djelovanja i koje su bile ili jesu jedno od najvećih blaga koje BiH ima.

O knjizi će na promociji govoriti Masha Durkalić, jedna od autorica knjige. Razgovor će moderirati Milica Pralica, a gošća će biti i Milkica Milojević, novinarka i aktivistkinja, te prva fudbalska sutkinja u BiH i jedna od žena uvrštenih u knjigu #ŽeneBiH.

Osmi „Vikend aktivizma“ ove se godine održava od 16. do 18. augusta u parku “Mladen Stojanović“ u Banjaluci. Cilj ovog događaja je razvijanje kritičke svijesti kod mladih, kroz sagledavanje aktuelnih društvenih i političkih problema u Bosni i Hercegovini.

Više informacija o knjizi #ŽeneBiH, autoricama i ilustratoricama/dizajnericama/umjetnicama možete pronaći na web stranici: https://zenebih.ba, na kojoj u okviru webshopa možete naručiti i svoj primjerak knjige.

Ograničen broj primjeraka knjige #ŽeneBiH će biti dostupan za kupovinu i u cafe baru Eklektik na dan promocije.

Napiši komentar