fbpx

U Podrum sceni Banjalučkog studentskog pozorišta“ u julu ove godine neformalna grupa NAmladiMA počela je probe za projekat „Dejton“ koji se realizuje uz podršku USAID-ovog projekta PROBudućnost.

Piše: Melani Isović

Neformalna grupa mladih sačinjena od Jelene Stojaković, Eme Ćehajić, Ananda  Čenića, Vladane Savić i  Rajka Marčete je pripremila predstavu u kojoj će se baviti problemima zajednice a u kojoj će okupiti glumce, studente, profesionalce iz oblasti režije, izrade kostima i dizajna.

Podrži eTrafiku

„Kroz zajednički kreativni rad mladih na stvaranju predstave ‘Dejton’, projekat ima za cilj da podstakne mlade na kreativno stvaralaštvo, promišljanje i formiranje vlastitih stavova, a ne pasivno prihvatanje ‘serviranih’ informacija i stavova, kao i uviđanje da se kroz zajedništvo postižu najbolji i najkreativniji rezultati“, ističe Aleksandar Pejaković, režiser i scenarista .

Predstava će, prema Pejakovićevim riječima, biti simulacija umjetničke prakse u realnosti i pokušaće podstaknuti gledaoce na proaktivnost.

„Posmatrači/ce mnogo više nauče kroz izvođenje iako je ono pomalo fiktivno, jer predstavlja simulaciju umjetničke prakse u realnosti. Kada se u realnosti nađu u situaciji koja je slična onoj koja je isprobana u teatru, u ljudima se budi želja da budu proaktivni, jer se osjećaju spremnijim i imaju više samopouzdanja prilikom rješavanja konflikta“, ističe Pejaković.

Premijera predstave „Dejton“ će biti održana u septembru 2019. godine u prostorijama Banjalučkog studentskog pozorišta.

Napiši komentar