fbpx

Kolektivna izložba likovnih radova polaznika Škole crtanja i slikanja za djecu sa i bez invaliditeta biće otvorena 22. juna (subota) 19 časova u Kulturnom centru UDAS, ul. Sime Miljuša br. 2 Banjaluka. Pored izložbe, polaznici Škole premijerno će, za sve posjetioce, izvesti lutkarsku predstavu “Tri praseta”.

Izvor: Saopštenje

Na kolektivnoj izložbi će biti predstavljeni likovni radovi, crteži polaznika koja su crtali i slikali u proteklih pet mjeseci.  Školu crtanja i slikanja za djecu sa i bez invaliditeta u prethodnom polugodištu koje je trajalo od februara do juna ove godine pohađalo je ukupno 40 djece sa i bez invaliditeta uzrasta od 6 do 18 godina. Polaznici Škole su svake subote sticali nova znanja iz slikartsva na zadatu temu. Polaznike Škole vodila je Sandra Mićić, profesor likovne kulture.

Foto baza

Škola crtanja i slikanja za djecu sa i bez invaliditeta, počela je sa realizacijom 2007. godine. Školu su, pri Kulturnom centru UDAS, u formi pilot projekta, pokrenuli mladi umjetnici sa Akademije likovne umjetnosti Banjaluka. Misija Škole crtanja i slikanja je ostala nepromjenjena sve ove godine a usmjerena je na poticanje uvažavanja različitosti, te promociju prava i mogućnosti djece sa i bez invaliditeta zasnovane na konceptu poštovanja ljudskih prava.

Cilj Škole jeste da ona bude sigurno i poticajno mjesto gdje će mladi polaznici, djeca sa i bez invaliditeta, iskazati svoje umjetničke i kreativne potencijale uz stručno vođstvo posvećenih profesora likovne kulture. Škola daje mogućnost promocije i predstavlja primjer inkluzivnog pristupa u radu sa djecom sa invaliditetom kao jednog od važnih segmenta u postizanju ravnopravnog odnosa prema djeci sa invaliditetom u našem društvu.

Polaznici Škole kroz različite crtačke i slikarske tehnike, stvarajući vlastita umjetnička djela stiču nova znanja kako u oblasti crtanja i slikanja tako i u razumijevanju i prihvatanju koncepta različitosti, jednakih mogućnosti za djecu sa invaliditetom. Škola je prostor u kojem polaznici svih uzrasta stiču vrijedne životne vještine, uspostavljaju divna i dugotrajna prijateljstva, grade samopuzdanje i potiču jedni druge u okruženju uvažavanja i stvaranja.

Do sada je kroz program rada Škole prošlo više od 100 djece sa i bez invaliditeta, uzrasta od 6 do 18 godina.

Škola crtanja i slikanja se realizuje u okviru projekata iz oblasti kulture kojeg podržava Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu Grada Banjaluka za 2019. godinu.

Napiši komentar