fbpx

Nagrada najbolji glumac petog Festivala dječije umjetnosti u Sarajevu dodijeljena je dvojcu koji čine Dejan Andrić i Marko Dukić, za uloge Štuca i Muca u predstavi „Čudesni kontinenti”, autora i reditelja Marka Dukića i izvođenju Nevid teatra iz Banje Luke.

Izvor: Saopštenje

Nakon odgledanih devet predstava, o najboljima u šest kategorija, odlučio je stručni žiri u sastavu: Kaća Dorić – glumica, predsjednica žirija, Nusmir Muharemović – glumac i Indira Kučuk-Sorguč – izvršna direktorica festivala.

Podrži eTrafiku

Pored predstave Nevid teatra ČUDESNI KONTINENTI, predstave koje su odigrane u takmičarskom programu su: JEŽIĆ ŽOŽO, Pozorište za decu Kragujevac, PINOKIO, Zagrebačko kazalište lutaka, PRVA PRIČA, Točka na i iz Zagreba, AVANTURE MALOGA JUJU, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, DJEVOJČICA SA ŠIBICAMA, Mini teatar iz Ljubljane, ZAČARANI GRAD, Pozorište lutaka Niš, BAJKA O IZGUBLjENOM VREMENU, Pozorište lutaka Mostar, PEPELjUGA, GKJI Vinkovci i GKBM Osijek.

Dio petog Festivala dječije umjetnosti održan je i u BKC-u, gdje su najmlađi imali priliku učestovati u Centru radionica, marketa, igre i zabave. Pored toga, djeca su imala priliku gledati i dječije predstave koje su izvođene u Centru kulture i mladih Jelićeva: LjEPOTICA I ZVIJER, Dramska grupa “Sedma”, Sedma osnovna škola Blažuj-Ilidža”, MALI PRINC, Udruženje za edukaciju djece “Pričalice”, NAJBOGATIJI VRABAC NA SVIJETU, OŠ Katolički školski centar Sv. Josip, MALI MASLAČAK, JU Centar kulture i mladih Općine Centar.

“Svi učesnici za nas su pobjednici jer rade čudesne stvari i prenose snagu umjetnosti na generaciju koja raste. Nagrađeni su oni koji su pokazali najuvjerljivije kreacije, napisali najdivnije bajke, pokazali originalnost u pisanju, muziciranju ili glumačkoj ekspresiji. Ova manifestacija je u proteklih pet dana spojila igru i edukaciju. Bila je to prilika za afirmaciju knjige, književnosti uopšte, teatra za djecu, muzike, ali i ostalih obrazovnih, društvenih i kulturnih vrijednosti”, stoji u saopštenju organizatora festivala, Udruženja za promociju kuluture “FANI”.

Ovo je prva glumačka nagrada za Nevid teatar, a ujedno i prva nagrada za predstavu “Čudesni kontinenti”. Ovu interaktivnu-obrazovnu predstavu moći će pogledati i mališani iz Bačke Palanke u okviru takmičarskog programa 25. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade koji će biti održan od 22. do 25. avgusta.

Festival je zatvoren u ponedjeljak, 06. maja, na velikoj sceni Pozorišta mladih Sarajevo, dodjelom nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja u šest kategorija i izvođenjem predstave/mjuzikla izvan konkurencije JAGOR, KKD “Ivana Brlić Mažuranić” iz Slavonskog Broda.

Nagrada Planeta Teatar – Grand pri za najbolju predstavu pripala je predstavi „Avanture malog Juju” u režiji Renate Carola Gatice i u izvođenju Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Nagrada za najbolji tekst ili adaptaciju pripala je Tamari Kučinović za dramatizaciju „Bajka o izgubljenom vremenu” u izvođenju Pozorišta lutaka Mostar.

Najbolji glumci petog Festivala dječije umjetnosti su Dejan Andrić i Marko Dukić, za uloge Štuca i Muca u predstavi „Čudesni kontinenti” u režiji Marka Dukića i izvođenju Nevid teatra iz Banje Luke.

Nagrada za najbolju glumicu dodijeljena je Fatimi Kazazić iz Pozorišta lutaka Mostar.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Zoranu Mužiću za režiju predstave „Pinokio” Zagrebačkog kazališta lutaka,

Nagrada publike „Najjači aplauz” dobila je predstava „Pepeljuga”, GKJI Vinkovci i GKBM Osijek.

Među književnim nagradama petog Festivala dječije umjetnosti je i specijalna nagrada za životno djelo pod nazivom „Vitez od bajke” koju je dobio pjesnik i dramski pisac Muhidin Šarić.

Dobitnica specijalne nagrade „Zlatna jabuka” za osavremenjavanje univerzalnih poruka bajke je književnica Jasna Šamić.

Dodjeljene su i tri nagrade za najbolju bajku po raspisanom konkursu u kategoriji afirmirani stvaraoci. Prva je pripala autorici Jasmini Žiljak-Ilinčić za bajku „Bojanova putovanja”, druga je bajka „Princeza smjehuljica” autora Zejćira Hasića, a na trećem mjestu je „Bajka o caru Razvigoru Prvom”, autorice Blage Žurić .

Mladim autorima koji su učestvovali na konkursu i istakli se kao vješti kreatori također su dodijeljene nagrade za najbolje dječje pero „Aida”.

Planeta muzike za doprinos razvoju muzičke kulture u regiji i internacionalne saradnje, te doprinos afirmiranju muzičkog stvaraštva pripala je Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić Mažuranić” iz Slavonskog Broda.

Posebno priznanje Muzička plaketa dodijeljeno je dvjema školama – Akademiji Pink Partner i „Notama”, muzičkoj radionici.

Napiši komentar