fbpx

Autorsko tumačenje izložbe „Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran“ održaće se u petak u 19:00 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Na prvom druženju organizovanom za publiku kustoskinji izložbe Lani Pilipović pridružiće se i umjetnice Svjetlana Salić Mitrović i Sandra Dukić.

Izvor: Saopštenje

Ovom prilikom Lana Pilipović zainteresovanoj publici predstaviće koncept izložbe Percepcije i ukazati na razlike i sličnosti umjetničke prakse različitih geografskih, društvenih, kulturoloških i ekonomskih konteksta u kojima 26 umjetnica zastupljenih na ovoj izložbi žive i rade.

Foto baza

U razgovoru sa umjetnicom Svjetlanom Salić Mitrović biće predstavljeno njeno stvaralaštvo i rad „Voljela bih da sam vrijedna kao pčela“ koji je izvela na starim goblenima svoje majke, oblažući njihovu površinu voskom. Vosak u njenom radu nosi simbolično značenje ženske marljivosti, majčinske topline i zaštite, ukazujući na intimne sadržaje porodične memorije.

Sandra Dukić, jedina umjetnica u kolekciji MSURS koja ima izražen feministički stav i djelovanje tumačiće svoje radove „Rađaj“, „Cvijet je najljepši kad je neubran“ i „Savjeti“ kojima se ironično i duhovito poigrava sa nametnutim društveno-moralnim stavovima konzervativnog okruženja.

Napiši komentar