fbpx

Na Međunarodni dan žena, u Sarajevu će u petak, 8. marta, biti otvorena izložba 50 ilustracija iz knjige #ŽeneBiH, u prostoru Umjetničke galerije BiH. Autorice ilustracija su talentirane ilustratorice, dizajnerice i umjetnice iz BiH, okupljene oko projekta #ŽeneBiH – knjige o izuzetnim bh. ženama, prve takve u istoriji Bosne i Hercegovine.

Izvor: Saopštenje

Izložbom će simbolično biti zaokružen jednogodišnji intenzivni rad na kreiranju ilustrirane knjige o izuzetnim bh. ženama koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su svojim društvenim angažmanom razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju.

Podrži eTrafiku

“Ovom izložbom i kratkim predstavljanjem knjige #ŽeneBiH želimo obilježiti Međunarodni dan žena – simbol borbe za ženska prava. Iskreno vjerujemo da će knjiga #ŽeneBiH potaknuti slične inicijative u BiH i šire, te biti korak dalje ka otvaranju razgovora o ženskim doprinosima u javnosti, a u konačnici rezultirati i institucionalnim promjenama kada je riječ o odnosu prema ženskoj historiji”, poručuju autorice knjige Amila Hrustić Batovanja, Masha Durkalić i Hatidža Gušić.

Izložba je organizirana uz podršku i partnerstvo Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini. Ambasador Matthew Field bio je među prvim podržavateljima crowdfunding kampanje kojom je finansirano izdavanje knjige.

“Britanska vlada se veoma snažno zalaže za rodnu ravnopravnost i mi smo se uključili u ovu sjajnu priču od samog početka, prepoznavajući vrijednost ove inicijative za cijelu Bosnu i Hercegovinu i šire. U knjizi su samo 53 primjera žena koje su dale svoj neprocjenjivi doprinos i bile pionirke u mnogim poljima, a ova zemlja ih ima puno više. Nadam se da će ova knjiga poslužiti kao inspiracija novim generacijama“, rekao je ambasador Matthew Field.

Podsjetimo, volonterska inicijativa #ŽeneBiH započela je u martu 2018. godine kada su Amila, Masha i Hatidža odlučile putem naloga na društvenim mrežama svakog dana objavljivati vizuale s biografijom i fotografijom po jedne izuzetne žene koja je svojim radom i zalaganjem doprinijela oblikovanju bh. društva. Ohrabrene reakcijama, odlučile su izdati knjigu s biografijama izuzetnih bh. žena čije ilustracije potpisuje 50 bh. ilustratorica, umjetnica i dizajnerica iz BiH. Knjiga je finansirana putem individualnih donacija i Indiegogo crowdfunding kampanje koja je tokom septembra i oktobra prošle godine prikupila 513% potrebnih sredstava, što je čini najuspješnijom crowdfunding kampanjom u BiH. Nakon dugotrajnog i intenzivnog istraživanja, te snažne podrške zajednice koja se okupila oko ove ideje, knjiga se ovih dana našla u rukama prvih čitateljica i čitatelja.

Otvaranje izložbe, na koju su svi/e srdačno pozvani/e, zakazano je za 18 sati.

Napiši komentar