fbpx

“Nažalost, prethodnu godinu pamtim upravo po onim stvarima zbog koje bih želeo da je zaboravim. Još nekoliko odlazaka dragih kolega i velikih ljudi, propast svega važnog i procvat nevažnog… Ovo svakako nije ona planeta na kojoj sam se rodio. Zdrav sam i u 2019. godini nemam drugih želja osim da to i ostanem.”

Piše: Slobodan Manojlović, foto: Pozorište.rs

Rekao je ovo u razgovoru za eTrafiku srpski glumac Ljubomir Bandović, čovjek koji je u prethodne dvije decenije svojom svestranošću  oduševio publiku u regionu. Nasilnik Aki iz serije “Vratiće se rode”, te veseli Bosanac Braco iz “Ono kao ljubav” neke su od uloga koje su ga dovele u domove širom Balkana.

Podrži eTrafiku

“Mnogo ih je zaista koje mogu da nabrojim kao drage… Vratilo, Bejbibobi, Sava Odžačar, Kjel Bjarne… Aki, Tadija, Braco”, kaže popularni Ljuba, čija karijera na filmskom platnu traje još od davne 1996. godine.

O trenutnom stanju kulturne scene na ovim prostorima Bandović nema riječi pohvale, ali vjeruje da situacija u vremenima koja dolaze može da se promijeni.

“Kultura je danas izjednačena sa estradom i to je ono što mi najviše smeta. S druge strane, kao neko ko se bavi umetnošću, svestan sam da su sistemske okolnosti takve, ali to ne znači da treba da nekritički prihvatimo takvo stanje. Svest umetnika i gledaoca je promenjena i opet je idealno vreme za kulturnu revoluciju, jer ako treba da budemo društveno angažovani, valja krenuti iz svog dvorišta. Odnos nas koji se time bavimo je presudan. Ništa nije estrada ili ‘tezga’ ako izvođači i autori to ne dozvole”, smatra Bandović.

Tokom posljednje tri turbulentne decenije svijest naroda se dosta mijenjala u odnosu na neka srećnije vremena.

“Promenjena je na gore. Tonemo i dalje, ali verujem u decu. Mi smo se plašili naših starih  i trudili se da zadovoljimo njihove standarde. Ovi klinci su drskiji, otresitiji, umeju da kažu ne. A ne je danas najpotrebnije ovom svetu”, kazao je Bandović.

Prethodne godine igrao je u filmu “Zaspanka za vojnike”, koji je naišao na dobre ocjene kritike i gledalaca.

“Prezadovoljan sam filmom. Prava mera trilera, melodrame, ratnog filma… odlični mladi glumci. Najdragocenije je što film nije srbovanje već ‘ljudovanje’. Večna priča o tome kako se voli bližnji svoj kad je najteže”, kazao je Bandović i dodao da na heroje i borbu srpskog naroda gleda sa strahopoštovanjem i stidom jer ih nismo dostojni.

Aktivan je i u pozorištu, gdje u predstavi Balkanski špijun igra Iliju Čvorovića. Ističe da nije imao tremu da počne da igra ulogu koja je bila jedna od najboljih u životu velikog Danila Bate Stojkovića.

“Ilija je moja najmlađa uloga. Sada je u pubertetu. Lepo raste, razvija se… On prvo plati račune, pa živi od ostatka. Veruje u sistem, dobar je čovek, ima dobru porodicu… Iz želje da pomogne, sebe ubije”, kazao je Bandović.

Sa dolaskom ove godine svijet je napustio i Marko Nikolić koji je preminuo nakon što se neko vrijeme borio sa opakom bolesti. Odlazak legendarnog Gige Moravca i vožda Karađorđa pogodio je mlađeg kolegu.

“Bio je veliki i nezamenljiv. Duhovit i drag. Nedostaje mi”, rekao je za kraj Bandović.

Napiši komentar