fbpx

Samir Zahirović, fotograf i član Foto-kino kluba Tuzla, izlaže svojih 35 fotografija koje su nagrađivane i izlagane na međunarodnim izložbama. Izložba pod nazivom Retrospektiva, će biti održana u Ljubljani u Galeriji ŠOLT, a otvaranje je predviđeno za utorak 15. januar, u 18.30 časova. Izložba se može pogledati do 12. februara.

Izvor: Saopštenje

Samir Zahirović rođen je 1968. u Tuzli, gdje i danas živi i radi. Član je „Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH“ (AUFBiH), kao i Foto-kino kluba Tuzla, te Grupe Lucido iz Lukavca. Do sada je učestvovao na više od 100 kolektivnih izložbi fotografija u 46 različitih zemalja svijeta na svih 6 kontinenata.

Podrži eTrafiku

Ljubav prema fotografiji otkrio je već s 12 godina, a na početku svoje karijere bavio se isključivo novinarskom i ratnom fotografijom. Godine 1991. počinje sa radom kao fotoreporter u Frontu slobode, da bi sa gašenjem novine, počeo sa radom kao kamerman na novoosnovanoj lokalnoj televiziji FS3, a kasnije TVT. Sa početkom ratnih dešavanja u našoj zemlji donosi prve reportaže sa ratišta oko Tuzle i regije. Član je prve novinarske ekipe koja je uspjela 4. juna1992. iz Brčkog donijeti video zapis i priloge.

Kao rezultat tog rada, 1995. godine nastala je prva samostalna izložba fotografija u Aachenu u sklopu manifestacije „Tuzla-Eine Stadt in Europa“. Dugi niz godina bavio se komercijalnom fotografijom, najviše fotografišući arhitekturu, tako je da je druga samostalna izložba „Lica Shiraza” ugledala svijetlo dana tek u junu 2017. godine, a nedugo zatim slijedile su izložbe „Portreti“ u Travniku i „Pogledi“ u Lukavcu. Dobitnik je više od 70 različitih nagrada, pohvala i priznanja za svoje radove: 13 zlatnih, 7 srebrnih, 8 bronzanih medalja i 40 pohvala na FIAP-ovim izložbama. Na 42 nacionalne FOTOBiH izložbe sedam puta je dobio prvu nagradu. Fotografsko zvanje Kandidat majstora fotografije, koje dodjeljuje Asocijacija umjetničke fotografije BiH je stekao 2018. godine. AUFBiH mu je dodjelila i zvanje „Instruktor fotografije“. Iste godine stekao je međunarodno priznato zvanje EFIAP (Excellence FIAP), koje za poseban doprinos fotografiji u svijetu dodjeljuje Međunarodna asocijacija umjetničke fotografije – Fédération Internationale de l’Art Photographique (FIAP) sa sjedištem u Parizu.

Bavi se različitim temama, žanrovima i tehnikama umjetničke fotografije, ali ponajviše portretima i arhitekturom. Specijalnost su mu i 360° panorame, prvi je Google Trusted fotograf u BiH i vlasnik domene: www.pano360.ba

Napiši komentar