fbpx

Film “Balkanska Međa” je, koliko znam, prvi koji se bavi temom Kosova za vreme bombardovanja 1999. godine, kao i zauzimanjem aerodroma “Slatina” u Prištini od strane ruskih vojnih jedinica u tom periodu. Film je fiktivan, zasnovan na istinitim događajima, koji su iz tog perioda dokumentovani. Što se tiče Srbije, sniman je u Beogradu i na Zlatiboru, dok smo u Rusiji radili u Moskvi i na Krimu.

Piše: Slobodan Manojlović, naslovna fotografija:  Stefan Đaković

Rekao je ovo u razgovoru za eTrafiku srpski glumac Aleksandar Srećković, o ruskom filmu “Balkanska međa” na čijem je snimanju radio tokom prethodne godine. Radnja filma zasnovana je na smjeloj akciji ruskih vojnika koji su krenuli iz Republike Srpske, prešli 600 kilometara desantnim maršom i zauzeli aerodrom u Prištini. Mnogo bliže aerodromu su bile NATO trupe (u Makedoniji), ali ruska nepokolebljivost je dala rezultate. Srećković u “Balkanskoj međi” tumači ulogu komandanta Smuka iz Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji drži teritoriju na kojoj se nalazi aerodrom “Slatina”. Kaže da je jedna od zanimljivosti u ovom ostvarenju što nije u detaljima precizno poklopljena sa istorijskim slijedom događaja. Film bi trebalo da premijerno bude prikazan na proljeće. Iako su ga radili Rusi, prvo prikazivanje će imati u zemlji za čiju je istoriju njegova radnja vezana.

Foto baza

“Srpska premijera je planirana za 24. mart ove godine. Sedam dana nakon toga održaćemo premijeru u Rusiji”, kazao je popularni Kubura.

Kosovska kriza traje već decenijama i još joj se ne nazire kraj. Srećković nema dilemu kada je u pitanju borba za južnu srpsku pokrajinu koja je sinonim za istoriju, vjersko i duhovno nasljeđe srpskog naroda.

“Za Kosovo se uvek treba boriti svim raspoloživim sredstvima datog istorijsko-političkog trenutka. Ukoliko to predamo biće to početak kraja srpske države i naroda”, nema dileme Srećković u vezi ove teme.

Pored njega, od značajnijih imena sa srpske glumačke scene u filmu se ističu Miloš Biković i Miodrag Radonjić, koji se nalaze na suprotnim stranama. Radonjić tumači pripadnika OVK, dok Biković igra lik srpskog policajca Vuka Petrovića. Mladi Beograđanin se za potrebe ovog filma oprobao i u ulozi producenta. Biković posljednjih godina ima dosta uspjeha u ruskoj kinematografiji. Nedavno je od predsjednika Ruske federacije Vladimira Putina dobio odlikovanje “Medalja Puškina”, koje se dodjeljuje za zasluge u oblasti kulture, književnosti i umjetnosti.

“Koliko ja znam, Miloševa popularnost u Rusiji je ogromna i to sa punim pravom. Glumci sa ovih prostora su mnogo više cijenjeni tamo nego u Holivudu, gdje teško da išta i glume. Uloge koje ponekad dobiju naši sunarodnici teško da i zahtevaju glumu. Više pojavu”, smatra Srećković.

I pored završetka rada na “Balkanskoj međi”, Srećković nema vremena za odmor u ovoj godini gdje ga čeka mnogo posla.

“Trenutno snimam seriju ‘Istine i laži’. Takođe se pripremam za početak snimanja serije ‘Crveni mesec’ o istorijskim zbivanjima u Srbiji u periodu od 1913. do 1915. godine i za snimanje druge sezone ‘Psi laju, vetar nosi'”, kaže Srećković.

Što se tiče novijih projekata u srpskoj kinematografiji, pohvalno je govorio o seriji “Senke nad Balkanom” Dragana Bjelogrlića. Smatra da je ona napravila veliki iskorak u standardima srpskog dramskog programa i da nakon “Senki” nema nazad. U pauzama od obaveza na snimanjima Srećković se opušta uz muziku. Uživao je na koncertu benda “Kolja i 4 prsta” održanom u “Domu sindikata” u Beogradu prethodne jeseni.

“Renesansni čovek Kolja… Genije… Što se tiče muzike ja sam ‘old fashion’. Volim da čujem rok, bluz, pank”, rekao je za kraj razgovora Srećković.

Napiši komentar