fbpx

Tu je rokenrol, nije umro. Doduše zavisi koga pitate, za mene svakako nije. Ipak mogu da se složim da je zlatno doba iza nas, ne samo kod nas već generalno u celom svetu. Ali to je sasvim prirodno i normalno, sve stvari prolaze kroz promene, uspone i padove, pa tako i rokenrol. Ja se preterano ne uzbuđujem zbog toga.

Piše: Slobodan Manojlović

Rekao je ovo za eTrafiku Srđan Gojković Gile, vokal i lider beogradskog novovalnog benda Električni orgazam, koji će u januaru proslaviti 39 godina postojanja. Nakon duge stvaralačke pauze (osam godina od posljednjeg albuma), Orgazam je ove godine izdao 19. studijsko izdanje.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

“Dugo smo ga snimali, možda skoro šest godina. Nismo žurili, želeli smo da ga radimo bez ikakve žurbe i pritiska. Čini mi se da smo uspeli da snimimo dobar album kakav do sad nismo snimili i da se on razlikuje od onoga što smo do sad radili, da ne ponavlja nekakvu formulu iz prošlosti, kao što to mnogi bendovi sa dugim karijerama rade”, smatra Gile.

Album “Distrozija” je prema mišljenju mnogih jedan od najboljih ikada izdatih na ovim prostorima. Koja vam je nadraža pjesma sa njega i kakvu ona priču nosi?

Verovatno je to Kapetan Esid. Pa ukratko, to je jedna ljubavna pesma koja opisuje neke događaje koji su bili aktuelni kad je pesma nastala.

Imamo Internet, pametne telefone, društvene mreže i mnoge druge stvari koje prate današnje doba. Da li je naše nebo uprkos tome vezano još jačom žicom nego što je to bilo nekada?

Uvek je to bilo tako, zato je i ta pesma uvek aktuelna. Nažalost, mislim da će uvek i biti tako.

Kako objašnjavate činjenicu da danas od muzike uglavnom mogu da žive samo bendovi koji su stariji od 30 godina?

Da, sigurno je smanjenje tržišta jedan od razloga. Ali kao što smo već zaključili, ni sam rokenrol nije više tako popularan kao nekad. Generalno je došlo do masovnog poseljačenja svega.

Šta mislite o festivalima poput banjalučkog Demofesta gdje se takmiče mladi bendovi?

Festivali su dobra stvar i svakako pomažu i bandovima i publici. Svi festivali koji su dobro organizovani su dobri. Nismo nikad svirali na tom festivalu pa nemam neki direktni uvid, ali pretpostavljam da je dobar čim postoji godinama.

Devedesetih godina prošlog vijeka ste bili zainteresovani za elektronsku muziku. Šta danas mislite o njoj?

Da, jesam, moram priznati da mi je brzo dosadilo sve to. U početku je bilo jako zanimljivo ali onda se komercijalizovalo i  izgubilo ono što mi se sviđalo.

Milan Mladenović bi ove godine napunio 60 godina. Kako ga pamtite i čime mislite da bi se danas bavio da je živ?

Sasvim sam siguran da bi se bavio muzikom da je tu. Pamtim ga kao dobrog prijatelja i vrhunskog umetnika.

U posljednje vrijeme istražujete budizam. Kako je do toga došlo i kakav je  uticaj ostvarila na vas ova istočnjačka filozofija, šta ste iz nje naučili?

Teško je kratko odgovoriti na ovakva pitanja. Pokušaću. Zainteresovao sam se kad sam pročitao jednu knjigu koja se bavila suštinom Budinog učenja. Smisao celog tog učenja je okončanje raznih vidova nezadovoljstva, neispunjenosti ili patnje kroz koju svi mi prolazimo tokom života. Učinilo mi se da sve to zvuči dosta razumno i logično pa sam nastavio sa istraživanjem.

Na koji se način uči meditacija, koliko je unutrašnjeg mira potrebno za nju i šta njome dobijamo?

Sama uputstva za tehniku meditacije neko može da vam objasni za desetak minuta. Mir nije preduslov za meditaciju, obično je on jedna od posledica. Iz mog iskustva, najveći problem kod većine ljudi je nestrpljenje pa samim tim i neistrajnost u vežbanju meditacije. To je nešto što zahteva samodisciplinu i istrajnost. Meditacija svakako nije nekakvo instant rešenje svih naših problema. Kao i u drugim stvarima, ako se ozbiljno posvetite vežbanju, možete da očekujete i rezultate.

Nikola Tesla je svojevremeno rekao da bi idealna religija bila spoj budizma i pravoslavlja. Šta vi mislite o tome, ima li to ikakav smisao?

Moram priznati da mene religija kao takva preterano ne zanima. Ja budizam i ne doživljavam prevashodno kao religiju, u smislu organizovanog sistema verovanja. Ne bih znao da odgovorim šta je Tesla želeo da kaže.

Napiši komentar