fbpx

„ANIminiMALS“ naziv je prodajne izložbe četiri likovne umjetnice, koja će biti otvorena u Kafiću YOKO u Banjaluci u utorak, 27. novembra, u 19:30 časova.

Izvor: Saopštenje

Posjetioci će moći da vide grafike, vezove i crteže Vesne Majstorović, Jelene Rakić, Jelene Ružojčić i Ane Vasić, koje su diplomirale na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i iza sebe imaju mnoštvo nagrada i izložbi.

Podrži eTrafiku

Izložba „AMIminiMALS“ objediniće radove različite estetike, rađene različitim tehnikama, a povezuju ih forma minijature i tematika. Motivi životinja (zmija, smrdibuba, ptica), kao prirodni ciklusi i mitološka bića preokupacija su autorki na više nivoa.

Zmija istrajno zaposjeda crteže, vezove i animacije ciklusa „Serpents“ Vesne Majstorović, kao simbol iskonske životne snage što se neprestano raspliće, iščezava i ponovo se rađa. Jelena Rakić u ciklusu „Smrdljivi martin“ smrdibubi veze ruho kakvo je pripadalo egipatskom sakarabeju kako bi za naš kulturološki prostor oživotvorila sasvim novi simbol plodnosti i preporoda, i tako označila civilizacijsku vrijednost tog prostora. „Let“ je naziv ciklusa grafika Jelene Ružojčić, koja tehnikom suve igle urezuje pticu – onu koja „sama, pjeva u potpunom mraku“. Ana Vasić predstavlja crteže inspirisane prirodom, njenim ciklusima i vidljivim i nevidljivim svijetom oko nas. Simboli, mitološka bića, prirodne pojave i podsvijest polazna su tačka njenih radova.

Vesna Majstorović (Phillyjonk) se bavi različitim medijima: ilustracijom, animacijom, vezom, videom, fotografijom, kao i intervencijama u javnom prostoru. Svoj rad opisuje kao konstantnu potragu za najboljim načinom da izrazi svoje ideje koje se tiču kako njenog unutarnjeg života tako i svijeta u kojem živi. Godine 2017. dobila je nagradu MSURS i Akademije umjetnosti za najbolje radove na godišnjoj izložbi Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, a 2018. godine bila je finalistica za nagradu ZVONO (Young Visual Artist Award). Na izložbi „ANIminiMALS“ predstaviće se crtežima, vezovima i animacijom iz ciklusa „Serpents“.

Jelena Rakić diplomirala je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci na studijskom programu likovnih umjetnosti, smjeru Slikarstvo, u klasi prof. mr Danka Brkića. Dobitnica je brojnih nagrada i učesnica na nekoliko grupnih izložbi i kolonija u zemlji i regionu. Podjednako je aktivna na polju slikarstva, kao i u fotografiji, performansu i video umjetnosti. Na izložbi „ANIminiMALS“ predstaviće se vezovima iz ciklusa „Smrdljivi martin“.

Jelena Ružojčić je diplomirala 2017. godine na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, smjer Grafika, u klasi Nenada Zeljića. Priredila je osam samostalnih i više kolektivnih izložbi u BiH, Srbiji, Kini, Japanu, Rusiji i Poljskoj. Dobitnica nekoliko nagrada iz oblasti grafike. Na izložbi „ANIminiMALS“ predstaviće se grafikama iz ciklusa „Let“.

Ana Vasić, 23 godine, diplomirala je grafički dizajn na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Radi na poljima grafičkog dizajna, crteža, ilustracije i video umjetnosti. Čestica, energija, vibracija, istorija i mitologija sjedinjavaju se u novom obliku, stavljeni u novi kontekst sa autorkinim ličnim pečatom. Koristi simbole, mitološka bića, prirodne pojave i podsvijest kao polaznu tačku u crtežu. Svojim radovima želi da gledaoca uvede u svoj magični svijet i omogući mu da nakratko živi u njemu.

Napiši komentar